Lite rådgivning efter att ha blivit påkörd bakifrån i låg fart.


Jag blev idag lätt påkörd bakifrån när jag körde min 9-5 SC -2003, en sammanstötning i en kö vid ett trafikljus på 40-väg. Det kanske gick i ca 10-20km/h när jag bromsade in, stod stilla & den bakomvarande körde på. Ska kolla filmen i dashcamen när jag är åter hemma, den filmar dock inte bakåt, men ger förhoppningsvis en hint om hastighet & förlopp.


Ja det var en hyfsat lätt sammanstötning, men bilen hoppade framåt av kollisionen. Jag ser inga direkta skador på den bakre stötfångaren eller de infästningar man kan se underifrån. Mest smårepor i lacken. Motparten hade en Citroen Xsara Picasso -2008. Den såg ut att få mer fysisk påverkan då dimljussargarna hade tryckts utåt/framåt i ytterkanterna.


Den påkörande medelålders herren av invandrar-ursprung, ville inte göra något & tyckte det var sådant som händer hela tiden. Han hade bråttom till bönen. Jag var lugn, som jag brukar vara, då det inte är någon anledning att hetsa upp sig, men han var väldigt hetsig & snackade så fort så man hade svårt att hänga med. Även om det var en mindre olycka, så ville jag ha personuppgifter. Vilket hade gått snabbt & lätt om alla hållit sig lugna. Men han/motparten hade inte körkort med sig, för det hade han glömt hemma. Han ville inte heller lämna uppgifter om sig. Fick dock hans förnamn & gatunamn + mobilnummer som jag ringde upp på plats, för att se om det var riktigt. Det ringde i hans telefon. Detta visar sig dock nu i efterhand vara ett oregistrerat mobilnummer. Tog en bild på motpartens nummerskylt redan ute på gatan vid kollisionen, vilket gav irritation från motparten, men det ger i.v.f. via Transportstyrelsen en ägare med det förnamn & det gatunamn han uppgav. Ville ta en bild på honom då han inte hade körkort med sig, då blev han aggressiv & bröt bort min mobiltelefon. Fick dock senare en bild på avstånd ihop med min bil & mitt reg.nummer, utan att han märkte detta. Ja motparten jiddrade bort ca 20-minuter med bortförklarande & hånfullt dravel. Nämnde att tillkalla polis, då blev det riktigt upprört. Tillslut gav jag upp, i.o.m. att det var en liten kollision.




Jag är inte van vid olyckor, som tur är. Några mer eller mindre "dumma frågor".


-Hur skulle jag betett mig, skulle jag t.ex. tillkallat polis i.o.m. att han inte hade körkort med sig, oavsett olyckans omfattning?

-Ska man kolla sig själv efter en påkörning bakifrån, även om det var i låg fart? Kände mig öm i svanken/ryggslutet när jag körde vidare efteråt, men vet inte om det hade med saken att göra eller att det bara var för man kände efter.

-Ska man anmäla till försäkringsbolaget, eller låta det vara?

-Vad ger med sig först på en 9-5 vid sammanstötning bakifrån?

-Ska man låta en märkesverkstad kontrollera bilen?


-Något annat man bör/skall tänka på?


I övrigt är det bra med mig. Så det är nu förloppet efter det inträffade jag behöver komma på det klara med hur jag ska göra.