Sidan 4 av 4 FörstaFörsta ... 234
Resultat 61 till 66 av 66

Ämne: Guide, modifiera AUX og9-5 my06-> och ng9-3 my07->

 1. #61
  Steg 1 zimms avatar
  Reg.datum
  dec 2010
  Ort
  Linköping
  Inlägg
  1 372
  Medlem#
  8689
  Citat Ursprungligen postat av ehhhh Visa inlägg
  Köpte min första Saab i helgen (9-3 -08 Vector) och blev direkt frustrerad över hela aux-spektaklet. Tänkte utföra denna tjusiga mod, men provade först med blåtandsmottagare från clas ohlson. Fungerar ju otroligt bra! Högre ljudvolum, kopplar direkt mot telefonen så fort jag sätter mig i bilen.
  https://www.clasohlson.com/se/Blueto...6r-bil/38-6818


  Mindre kul dock med sladdarna, dels från 12v men framförallt från aux. Sladden sticker ut lite lite för mycket, och förutom att det ser stökigt ut med sladdar överallt så kan man inte fälla ut mugghållaren utan att ta ut aux.
  Vill göra en lite mer permanent montering här, allra helst så att både aux och ström går in bakom panelen på samma ställe. Vill helst behålla själva bt-modulen med mikrofonen på utsidan, på panelen nära ratten för att bibehålla handsfreefunktionen. Går det att ordna tro? Tänker att i värsta fall kan jag nöja mig med att klippa av aux-hanen och typ löda fast en annan med lägre profil, så att mugghållaren fungerar åtminstone.
  Postar i denna tråden eftersom ni som häckar här inte verkar främmande för kreativa lösningar vad det gäller stereon, hehe.

  Tacksam för alla funderingar kring detta!
  det du vill ha är egentligen att dra ut aux-ingpngen på baksidan av enheten? så du slipper kablarna på fronten?

  det går helt klart att göra.

  Det jag hade gjort är att kopplat på mig på kortet i fronten eller på moderkortet. sen kopplat bort ordinarie uttag så man inte riskerar att det kolliderar om någon skulle koppla in något där.

  Sen kan du dra ut de kablarna till ett nytt uttag som du kan ha bakom panelen.

  Känns det som något du skulle vilja ge dig på?

  Jag kan skriva ihop en liten guide åt dig om du vill med vart du kan koppla på dig och hur du kan göra för att koppla bort kontakten i fronten.

  2 användare gillar detta inlägg 2. #62
  Citat Ursprungligen postat av zimm Visa inlägg
  det du vill ha är egentligen att dra ut aux-ingpngen på baksidan av enheten? så du slipper kablarna på fronten?

  det går helt klart att göra.

  Det jag hade gjort är att kopplat på mig på kortet i fronten eller på moderkortet. sen kopplat bort ordinarie uttag så man inte riskerar att det kolliderar om någon skulle koppla in något där.

  Sen kan du dra ut de kablarna till ett nytt uttag som du kan ha bakom panelen.

  Känns det som något du skulle vilja ge dig på?

  Jag kan skriva ihop en liten guide åt dig om du vill med vart du kan koppla på dig och hur du kan göra för att koppla bort kontakten i fronten.
  Skrev du ihop något? Jag är väldigt intresserad

 3. #63
  Steg 1 9-5 NORDICs avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Tranås
  Inlägg
  1 068
  Medlem#
  427
  Fixade denna mod idag ihop med sonen på två av våra tre bilar med denna typ av stereo. Jag kan säga att jag hade aldrig fixat det själv. Det är så otroligt smått, så jag ser inte! Det verkar dock som att sonen lyckades, för nu låter det betydligt bättre än innan. Åtminstone det lilla vi testade! :-)

  Citat Ursprungligen postat av zimm Visa inlägg
  Som de som ägt en og9-5 my2006 och framåt eller en ng9-3 my2007 och framåt kanske har märkt så fungerar dess AUX-ingång riktigt dåligt med många mobiltelefoner. Dels så slutar telefonen mata ut ljud mot AUX så fort den pluggas in. Detta felet kommer jag framöver kalla "Problem nr1".

  Om man skulle lyckas få den att spela musik till bilen så är ljudet så lågt att man får sprängda trumhinnor när man sedan byter ljudingång till radio. Detta kallar jag nedan för "Problem nr2"

  Detta är stereon i fråga:


  Problem nr1, nördinfo (skippa vidare om du bara vill komma till lösningen):
  Problemet med att mobiltelefonen stänger av ljudutgången sker för att man har valt ett litet speciellt sätt att detektera att något är inkopplat. Man har monterat en resistor mellan den vänstra ljudkanalen och 3,3V. När man sedan ansluter sin musikspelare så drar dess ljudutgång ner denna pinne till jord och stereon tillåter en att byta till AUX. Detta gör att stereon matar ut 3,3V till den anslutna enheten, detta gillar inte alls många telefoner och slutar helt sonika att mata ut ljud till stereon.

  Problem nr2, nördinfo:
  Stereon verkar ha designas i en era av öronsprängande mp3-spelare, den har ett filter som sänker insignalen ungefär 5 gånger, antagligen för att kunna vara tolerant mot väldigt höga insignaler. Detta är dock inget man med de flesta moderna mobiltelefoner behöver oroa sig för, då dess utsignal är väldigt låg.

  Videolösning från trionic seven!

  Tack för denna video Jonathan!

  Vill man istället följa instruktioner i text så kan man fortsätta läsa här under.

  Lösning problem nr1

  Steg1:
  Demontera stereon från bilen, jag täcker inte detta i denna guide. Finns massor av info att hitta på nätet.

  Steg2:
  Demontera fronten från stereon, på varje sida så sitter det extra fästen på ng9-3, dessa skruvas bort med 2 philips-skruvar styck, därefter sitter det två svarta philips-skruvar på varje sida av fronten som även de måste demonteras.

  För att sedan få av fronten så använd en liten skruvmejsel och lyft de tre små spärrarna på ovansidan och på undersidan av fronten, samtidigt som fronten Dras framåt. Med lite lirkande så skall fronten komma loss utan större besvär.

  Steg3:
  Nu har du framför dig en front som ser ut såhär på insidan:


  Om vi kollar lite närmare på den nedre vänstra biten på detta kort(på baksidan där AUX-kontakten sitter) så ser vi detta:

  Jag har här ringat in en resistor, denna skall lödas bort. Dess två kontaktpaddar skall inte ha kontakt med varandra.

  Med denna simpla modd så kommer din telefon aldrig längre sluta spela ljudet mot stereon, Stereon kommer även i framtiden alltid att tro att det sitter en AUX-kabel ansluten.

  Nu kan man antingen välja att stanna här, montera ihop stereon igen och leva med att höja volymen på stereon när man skall lyssna på AUX. Om man känner sig duktig med lödkolven så kan man läsa vidare

  Lösning problem nr2:
  Denna rekommenderar jag endast att utföras av de som känner sig bekväma med att löda små ytmonterade komponenter, i närhet till många andra känsliga ytmonterade komponenter.

  Steg1:
  Mer demontering krävs, först kan den vänstra sidoplåten demonteras (inte den som ser ut som en kylfläkt utan den på andra sidan. Denna sitter med ett gäng philips-skruv.

  Då denna sidan är demonterad kan toppen demonteras, denna sitter åter igen med några philips-skruv, sedan skall den skjutas åt vänster för att demonteras.

  Nu skall sedan cd-läsaren plockas bort, på baksidan sitter den med två skruvar, kollar man innuti chassit så ser man vart de två stödbenen ansluter till bakre plåten.

  Sedan sitter det två skruvar till framifrån som håller cd-läsaren.

  När cd-läsaren är lös så kan den försiktigt föras åt sidan. Mellan cd-läsaren och moderkortet går det en flatkabel. denna ansluter med en kontakt som har ett litet brunt lås. den bruna delen skall lyftas upp från moderkortet några mm, sedan kan kabeln enkelt lyftas ur kontakten.

  Steg2:
  Då har du nu framför dig detta:

  Jag valde att även demontera plåten på fronten, men det är inte ett krav beroende på hur duktig man är på att löda i trånga utrymmen.

  Då skall vi titta lite närmare på det inringade området:


  Dessa två inringade Resistorer ger upphov till att signalen minskar kraftigt. Löd bort dessa och ersätt med 0-ohms resistorer alternativt små bitar kabel.

  Sedan kan stereon monteras ihop igen i omvänd ordning. Nu har du en stereo som alltid fungerar med AUX, och vars ljudnivå med en nästan 5 gånger högre amplitud än innan. Att tänka på dock är att ljud uppfattas inte linjärt, så man upplever inte en 5 gånger högre ljudnivå. Nivån via AUX är fortfarande lite lägre än radions med min mobiltelefon, men den är bra mycket närmare än vad den var innan.

  Lycka till i lödandet

  1 användare gillar detta inlägg


  Mvh. Anders.
  9-5 Aero MANUELL Hirschpower 260hk/400Nm XWD -11
  https://www.facebook.com/media/set/?set ... 92f86e56a1

 4. #64
  Steg 1 daspunners avatar
  Reg.datum
  jan 2011
  Ort
  Varberg
  Inlägg
  1 173
  Vill tacka för infon. Drog idag ut aux på baksidan, tog bort motståndet vid aux-ingången och de på moderkortet bryggades. Jisses vad bra det blev!


  /D

  1 användare gillar detta inlägg


  SAAB 9-5 Kombi Aero MY07 Fusion blue

 5. #65
  Sugmotor
  Reg.datum
  jun 2016
  Inlägg
  4
  Medlem#
  -
  Nu kommer jag och drar upp en gammal tråd här men tänkte göra modden imorgon efter jobbet.
  Såg att i alla fall någon här i tråden klagade på det eviga problemet med att inte kunna ha AUX och fälla ut mugghållaren.

  Jag tänkte därmed tipsa om en fantastik liten kabel jag hittade på Kjell o Co. Det är en AUX-sladd som är vinklad i ena änden och själva kabeln är platt. Detta gör att den fungerar perfekt att (iaf på 9-3 MY09) sätta på i AUX-uttaget rakt åt höger och sedan smita in kabeln in mellan stereon och instrumentpanelen. Inte fullt lika diskret som ett extra AUX baktill men väldigt diskret och och mugghållaren fungerar som det var tänkt, men ett alternativ till dem som inte vill löda på ett extra uttag.

  https://www.kjell.com/se/sortiment/l...m-svart-p95235

  IMG_20190227_195727 1.jpgIMG_20190227_195742.jpg

  2 användare gillar detta inlägg


  Per-Henrik 9000 CDE -93 2,3t
  Bortbyggd TCS • "Steg 1"

 6. #66
  Steg 1
  Reg.datum
  nov 2012
  Inlägg
  1 574
  Snyggt och men mattsvart plastidip färg så försvinner den helt.

Liknande ämnen

 1. Framfjädrar MY07
  Av Bejon i forum Chassi, bromsar och transmission
  Svar: 17
  Senaste inlägg: 2013-04-02, 21:59
 2. 9-3 MY07 SC Stereo?
  Av mariusg i forum Ljud och elektricitet
  Svar: 10
  Senaste inlägg: 2011-06-08, 22:03
 3. Seg tomgångskörning (9-3 SS MY07 Aut)
  Av mange69 i forum Chassi, bromsar och transmission
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2010-04-18, 13:54
 4. Handsfree 9-3 SC MY07
  Av Peren i forum Ljud och elektricitet
  Svar: 17
  Senaste inlägg: 2009-04-03, 12:17
 5. Nightpanel i 9-5 MY07
  Av mange69 i forum Ljud och elektricitet
  Svar: 13
  Senaste inlägg: 2007-03-21, 19:50

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •