Sidan 1 av 48 12311 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 946

Ämne: Rädda en Saab 9000 A50 -97

 1. #1
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350

  Rädda en Saab 9000 A50 -97

  Vem är jag?
  Boende i Umeå och äntligen fått tillgång till ett garage som det går att skruva i. Garaget är inte komplett med de mesta nödvändiga sakerna som mig-svets, kompressor, grundverktyg finns att tillgå. Har barn varannan vecka, hund och en sambo. Skruvandet kommer därför att stå mer stilla vissa veckor. Min kunskap är okej. Jag är egentligen bättre på att skruva i mobiltelefoner och datorer. Men jag har bytt avgassystem, framvagn, bromsar och monterat lite kjolpaket förut så helt novis är jag inte. Jag är duktig på rekond och har pysslat en hel del med det. Jag har ägt Saab i princip i hela tiden sen jag tog körkort för 12 år sedan och vi hade Saabar i familjen under åren jag växte upp. Jag har varit medlem förut. Det är jag som ligger bakom den här FAQ:
  http://forum.saabturboclub.com/showt...-9000)-(orange)
  Men jag kunde inte få tag i mitt gamla lösenord så jag fick börja om med ny användare. Tidigare medlemsnummer 5935, medlem nu igen men inväntar nya numret.

  Projektet:
  Så var det dags för mig att uppfylla en dröm innan det är försent. Att gå utanför min trygga lilla låda och tvinga mig själv till att lära mig nya lite nytt. En Saab 9000 A50 -97 med 28k på mätaren har precis införskaffats. En Saab 9000 med svart pilotinredning är har alltid varit speciellt för mig så det var dags att köpa en och ställa i ordning till riktigt bra skick, innan det var försent. Effektmål är satt till ca. 300-350 körbara hk. Bilen har haft ägare förut som påbörjat lite trimning och renovering men sen dess har den haft fleralet ägare som inte varit bra för bilen. Jag köpte bilen osett och obesiktad på blocket utan att egentligen veta vad som var gjort med den. Den hade en fin svart pilot-inredning, glasfiberskärmar och säljaren pratade om större turbo. ”Besten” skulle tydligen gå som ett skållat… (någon större turbo eller avgas var dock inget annat än fantasier från säljaren ) Första steget är att identifiera och avhjälpa problemet med varför motorn trycker ut olja när den buskörs. För högt tryck i vevhus luktar sprucken kolv, kolvringar eller liknande. Det blev ett komptest direkt jag kom hem. Åter till detta inom kort. Efter komptestet så är det dags att gå igenom hela bilen grundligt och ta reda på vad som är dåligt, vad som är påkostat och vad som skall göras. En lång lista skapas och bilen kommer plockas ner i princip smådelar för att sedan sättas ihop igen.  Kuriosa:
  Så här gick det till hemma hos mig projektbilen införskaffades. Jag har sedan länge haft den här drömmen om att äga och fixa en 9000. För er som inte redan visste det så är min sambo Jenny mest troligt galen. Helt från vettet. Fast jag är inte den som klagar på det. Jag ska förklara lite närmare.

  Jag: -Jag vill köpa en projektbil och göra i ordning i garaget.
  Jenny: - Låter som en bra idé!
  Jag: -Men det kommer kosta multiplentymoney!!!
  Jenny: -Det ordnar sig, man kan spara in på vissa saker.
  Jag: -Men det kommer ta 1000 timmar!!!
  Jenny: -Då har du något att göra.
  Jag: -Men jag kanske inte är tillräckligt duktig för att få ihop bilen igen?!
  Jenny: -Du kommer garanterat lära dig en massa bra saker på vägen.
  Undrar om hon är så här för att hon helt enkelt inte vet bättre eller har en baktanke med det här…
  Då var det bara att hålla utkik på blocket efter ett lämpligt/olämpligt projekt.
  Drygt två veckor senare hämtades "liket/besten".


  Slänger in en bild på vangparken. Svarta går under namnet JASEN och den grå kallas Hundbussen.  Åter till projektet:

  Det visade sig när jag skulle hämta bilen 61.5 mil hemifrån att det satt original kat, original spridare, original turbo, original luftfilter… Dvs. bilen hade fått en steg 1 mjukvara eller liknande. Inte mycket att göra när man åkt 61.5 mil. Bara köpa och åka lugnt hemåt eftersom bilen tryckte ut olja om jag buskörde. Direkt jag kom hem så körde in i garaget med varm motor. Började med att utföra komptestet. Såg när jag tog ut stiften att cylinder tvås stift var nästan helt svart.  9,8 bar - 3,2 bar – 10,9 – 10,5
  Det var ganska tydligt att cylinder två inte mådde så bra. Jag började genast att riva ner motorn för att komma åt att lyfta topplocket. Som väntat så satt en del bultar som djävulen själv och det var nog lite mer skruvning än vad jag trodde för att frigöra topplocket. När jag tömt glykol och olja. Tagit loss tubon, drivrem, av-kompressor, motorfäste, diverse olja och kylarslangar så tog jag en micropaus. Kikade in på blocket och såg en -97as CS reservdelsbil till salu. Avbröt skruvandet och inhandlade en donatorbil för 1500 kr. Tyvärr ingen 2.3t men den hade mycket annat som behövdes. Det var av stor vikt att hitta en donatorbil för ägaren innan mig måste ha varit ett riktigt rikspucko. Han hade målat grillen svart. Målat reflektorerna i lysena svart, målat super-aerofälgarna svart, slarvat bort hatthyllan, gula blinkers, gula dimjus, tagit sönder en instegsbelysning, satt dit en ful lila dumpventil, tagit bort stereon osv…  Gjorde en lista på lite saker som jag ska spara innan jag kör donatorn på skroten: Batteri (nytt), lysen fram, blinkers fram, grill, bogserlucka(om den passar?!), tändkassett, relän, huvdämpare, hatthylla, 4st hjul att ställa bilen på medans super aero lackas om, instumentpanel/inredningsplast (är äckligt ful beige i andra bilen), stereo (Alpine med grön belysning), blindlock höger dörr fram, solskydd, blinkersspak osv. Hade jag haft tid och plats hade jag sparat vxl-lådan, ac-kompressor osv också då det såg oförskämt fina ut. Även om det är av största vikt att ta reda på varför jag hade så dålig kompression på tvåans cylinder så tror jag att min uppmärksamhet till största del kommer att vara på att skruva loss grejor från donatorbilen så jag kan köra bort den från gården. Men först en vecka med barnen så skruvandet står stilla under veckan men jag passar på att beställa hem grejor som behövs inför nästa vecka.

  /Jörgen

  5 användare gillar detta inlägg


  Senast redigerat av JörgenGranberg den 2016-05-17 klockan 10:44. Anledning: radbrytningar.
  9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

 2. #2
  Växellådsspecialist Johan Hs avatar
  Reg.datum
  dec 2003
  Ort
  Borlänge
  Inlägg
  7 790
  Medlem#
  3183
  Härligt projekt - och bra inställning hos sambon

  2 användare gillar detta inlägg


  Brumbilar(og9-5 Vector SS 2.3T & og9-5 Aero SC 2.3T & ng9-3 Aero SS 2.8T)
  Gröna Faran gjorde en gång i tiden - 11,15@218km/h strippen - 100-200km/h@5.816s gatan
  Att bygga växellådor är ren o skär njutning!

 3. #3
  Moderator
  Reg.datum
  apr 2003
  Ort
  Kungsbacka
  Inlägg
  6 879
  Medlem#
  4458
  Bra skrivet. Men snälla, gör inte egna radbrytningar utan låt webbläsaren bryta raderna där fönstret tar slut. Annars blir det lite konstigt.

  Det blir så här om du försöker visa det i ett mindre fönster, t.ex på en padda.

  Vem är jag?
  Boende i Umeå och äntligen fått tillgång till ett garage som det går att skruva i. Garaget är inte komplett med
  de mesta
  nödvändiga sakerna som mig-svets, kompressor, grundverktyg finns att tillgå. Har barn varannan vecka, hund
  och en
  sambo. Skruvandet kommer därför att stå mer stilla vissa veckor. Min kunskap är okej. Jag är egentligen bättre
  på att
  9³ SS -05, Steg 4 Biopower. Såld.
  Projekttråd: Hot Chilli Project

 4. #4
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350
  Citat Ursprungligen postat av Vfr Visa inlägg
  Bra skrivet. Men snälla, gör inte egna radbrytningar utan låt webbläsaren bryta raderna där fönstret tar slut. Annars blir det lite konstigt.

  Det blir så här om du försöker visa det i ett mindre fönster, t.ex på en padda.
  Tack, ska tänka på det.
  9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

 5. #5
  Moderator
  Reg.datum
  apr 2003
  Ort
  Kungsbacka
  Inlägg
  6 879
  Medlem#
  4458
  Mycket bättre! Förstående sambo! :-)

  Lycka till!
  9³ SS -05, Steg 4 Biopower. Såld.
  Projekttråd: Hot Chilli Project

 6. #6
  Steg 1
  Reg.datum
  aug 2009
  Ort
  GBG / Borås
  Inlägg
  1 557
  Medlem#
  9308
  Följer!

  1 användare gillar detta inlägg


  Saab 9-5 2003 2,3T

 7. #7
  Grundladd
  Reg.datum
  nov 2012
  Ort
  Sundsvall
  Inlägg
  130
  Medlem#
  9860
  Följer också! Alltid lika kul när en 9000 räddas

  3 användare gillar detta inlägg 8. #8
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350


  I veckan är det en vecka där projektet egentligen ska stå åt sidan. Men jag lyckades lura med mig dottern ut som hjälpreda, vi påbörjade slakten av donatorbilen. På en timme lyckades vi ta reda på det som är på bilden nedan. Jag smög även ut i garaget på senkvällen och tänkte fortsätta lossa toppen på projektbilen. Fick loss tre bultar innan jag tappade 13 mm hylsan ner i avgrunden i motorutrymmet. Tror den har hamnat någonstans där alla udda sockar hamnar när man kör tvättmaskinen.. Nya tag en annan dag.

  2 användare gillar detta inlägg


  9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

 9. #9
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350


  En väldigt omtänksam sambo lät mig spendera tre timmar i garaget igår för att kunna fortsätta riva motorn. Inte speciellt produktivt 1 bult/timme låg tempot på eftersom det ville jävlas. I den här takten räcker projektet bra många år. Jag fick i varje fall äntligen loss insuget från motorn. Jag hade kollat på forumet vilken nyckel det är på kamkedjespännaren och införskaffat men efter 20min funderande på vad i hela friden som var i vägen och hur man kan bygga det så trångt insåg jag att jag hade fått fel storlek. Gick in på datorn och använde sökfunktionen och mycket riktigt i 10 trådar står det 27mm men jag vill minnas att jag läst en där det stod 26mm Kamdreven sitter fast något enormt. Jag har lyckats få loss ena drevet men det andra sitter som det värsta jag varit med om. Imorse efter att jag lämnat på dagis blev det en tur på biltema och köpa en långt ledhantag för mer kraft och en 27mm nyckel till kamkedjespännaren. Jag tar gärna emot tips om någon har för hur jag ska få loss bulten vid kamkedjedrevet?! Jag håller emot med en 18mm nyckel på längst bort på kamaxeln. En mutterknack får jag inte in eftersom det är för trångt. Får jag inte loss den på nästa försök så börjar jag istället jobba för att ta ur motorn ur bilen.
  9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

 10. #10
  Växellådsspecialist Johan Hs avatar
  Reg.datum
  dec 2003
  Ort
  Borlänge
  Inlägg
  7 790
  Medlem#
  3183
  Det är väl 14mm på skruven till kamdrevet så hylsa och krafthandtag - sen hålla emot som du säger i andra änden av kamaxeln.
  Åtdragningsmomentet är 63Nm, har jag för mig, så det ska inte sitta allt för djävligt normalt sett
  Brumbilar(og9-5 Vector SS 2.3T & og9-5 Aero SC 2.3T & ng9-3 Aero SS 2.8T)
  Gröna Faran gjorde en gång i tiden - 11,15@218km/h strippen - 100-200km/h@5.816s gatan
  Att bygga växellådor är ren o skär njutning!

 11. #11
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350
  Citat Ursprungligen postat av Johan H Visa inlägg
  Det är väl 14mm på skruven till kamdrevet så hylsa och krafthandtag - sen hålla emot som du säger i andra änden av kamaxeln.
  Åtdragningsmomentet är 63Nm, har jag för mig, så det ska inte sitta allt för djävligt normalt sett
  Tack för att få det bekräftat att jag gör rätt (även om jag inte lyckas)
  Bara på det igen, köpte ett längre ledhandtag nu så jag får mer kraft men det blir ju mer för mig att hålla emot på andra sidan också
  9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

 12. #12
  Steg 1
  Reg.datum
  dec 2010
  Ort
  Holmsund
  Inlägg
  1 748
  Om du inte får lös den så meddela mig, om du har kvar reservdelsbilen kanske jag kan få köpa någon pryl från den?

 13. #13
  Växellådsspecialist Johan Hs avatar
  Reg.datum
  dec 2003
  Ort
  Borlänge
  Inlägg
  7 790
  Medlem#
  3183
  Ett rejält knyck brukar lösa det!

  Annars går det alltid att låta den öppna nyckeln ta stöd mot toppen, men lägg något mellan, alu är mjukt.
  Då slipper du hålla emot.

  1 användare gillar detta inlägg


  Brumbilar(og9-5 Vector SS 2.3T & og9-5 Aero SC 2.3T & ng9-3 Aero SS 2.8T)
  Gröna Faran gjorde en gång i tiden - 11,15@218km/h strippen - 100-200km/h@5.816s gatan
  Att bygga växellådor är ren o skär njutning!

 14. #14
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350
  Citat Ursprungligen postat av PelleJ Visa inlägg
  Om du inte får lös den så meddela mig, om du har kvar reservdelsbilen kanske jag kan få köpa någon pryl från den?
  Superbra! Pma mig om de delar du är intresserad av så löser vi det om de finns att tillgå. Donatorn ser ut att vara kvar på gården några veckor till.
  9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

 15. #15
  Steg 1
  Reg.datum
  nov 2007
  Ort
  Göteborg
  Inlägg
  1 248
  Medlem#
  7499
  Som JohanH säger, den skall inte sitta superhårt även om dom kan nypa rätt bra. Längre förlängare bara så skall du se att det löser sig.

 16. #16
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350
  Tack för stödet och tipsen. Var ute en sväng igår och fick tillslut loss kamdrevet. Var tvungen att låta nyckeln jag höll emot med luta mot toppen med ett luggunderlag mellan. Satt stenhårt trots förlängare. Däremot så sitter kedjesträckaren som gjuten i toppen. Jag provade därför se om det skulle gå att lyfta toppen med den sittande kvar men jag märkte snabbt att det blir för trångt för kedjan. Topplocksbultarna var inga problem men i övrigt tror jag det är hulken som skruvat i bilen förut. Funderar nu på att öppna bröstkåpan och ta bort mer av kamkedjedrivningen så jag kan lyfta toppen med sträckaren på plats. Då kan jag i samma veva inspektera hela kedjedriften och eventuellt ta bort balansaxelkedjan. Låter det genomförbart att ha sträckaren kvar i toppen när jag lyfter?

 17. #17
  Individuell mappning
  Reg.datum
  maj 2003
  Ort
  Trollhättan
  Inlägg
  8 487
  Medlem#
  6973
  Sträckaren måste loss.

  Mvh
  9000 A50 2.0t -97 bruksbilen
  9000 CSE 2.3T -95 pysselbilen
  9000 -85 projektet som spelar död

 18. #18
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350
  Ok. Tack! Det var som rackarns. Då får jag börja fundera på att sätta fast topp och ventilkåpa igen och lyfta ut motorn. Börjar kännas som att det är lika bra. Får se om jag eventuellt kan få hjälp av en traktor som kan agera motorlyft.

 19. #19
  Steg 1
  Reg.datum
  nov 2007
  Ort
  Göteborg
  Inlägg
  1 248
  Medlem#
  7499
  Var försiktig med traktorn, ofta någon sladd eller slang man glömt som lätt dras sönder av en traktor med lite föråldrad hydraulik..

  Kul tråd för övrigt, följer!

 20. #20
  Steg 1 JörgenGranbergs avatar
  Reg.datum
  apr 2016
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  1 117
  Medlem#
  10350


  Skam den som ger sig! Äntligen är toppen ur bilen, tyvärr medförde det att jag tvingades bruka lite våld som gjorde att en glidskena till kamkedjan sa upp sig och gick i två delar. Det får åtgärdas senare om motorn ska användas. Topplockspackningen tycker jag såg okej ut. Kolvtopparna likaså förutom att det var mer avlagringar på tvåans kolv som hade dålig komp. Att ventilerna var svarta på samma cylinder hade jag räknat med. Däremot skiljer det sig i färg mellan ettan och trean, fyran. Vad tror ni gör den skillnaden? Nästa steg blir att ta loss tråget, men det blir varken idag eller imorgon. Trevlig helg på er allihopa!
  9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

Liknande ämnen

 1. Rädda en 9000 cc aero -91
  Av Larzzon i forum Projekt
  Svar: 364
  Senaste inlägg: 2019-12-12, 19:25
 2. Rädda en 9000
  Av Toffsen i forum Projekt
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2016-02-26, 06:44
 3. Skrota, sälja eller rädda min 9000 CD Aero?
  Av frostyman i forum Allmänt
  Svar: 10
  Senaste inlägg: 2014-04-14, 22:03
 4. Svar: 31
  Senaste inlägg: 2009-04-01, 00:56

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •