Resultat 1 till 3 av 3

Ämne: FAQ:Allt du behöver veta om Avlastnings-/Dumpventiler

 1. #1
  Steg 3
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Tranås
  Inlägg
  3 526

  FAQ:Allt du behöver veta om Avlastnings-/Dumpventiler

  Här kommer ett försök att reda ut begrepp och funktion hos denna lilla tingest ,och kanske även avliva en och annan myt kring detta ämne.

  Först och främst;kärt barn har många namn. Ventilen går under ett antal :

  Avlastningsventil,(AV),Bypassventil
  Detta är den benämning som känns mest riktig,pga att det säger vad ventilen är till för.
  Det finns 2 st typer av AV;
  Atmosfärisk och recirkulerande (återcirkulerande). Den förstnämnde skickar returluften rakt uti atmosfären,och den siste leder luften tillbaka till inloppsröret vid turbon.

  Dumpventil,Dumpvalve
  Denna ventilen är oftast atmosfärisk,pga att det är just ljudet man vill åt.Finns även som återcirkulerande,men leder man luften tillbaka in i inloppsröret får man räkna med att ljudet kommer att dämpas. Men ihop med ett "öppet filter" så räcker ljudet ändå för de allra flesta. Tänk dock på att filter som är inoljade, typ K&N, kan förstöra LMM på de modeller där detta finns.

  Har jag en AV på min SAAB?
  Alla nyare turbo-Saabar har en recirkulerande avlastningsventil originalmonterad.Har du en äldre Saab så går det bra att sätta dit en. 9-3 ss har sin AV inbyggd i turbon.

  Hur fungerar detta nu då?
  AV:n ska sitta någonstans mellan turbokompressorns "utblås" och gasspjället. På våra saabar brukar ju ventilen sitta EFTER intercoolern (SS undantaget) , men på vissa modeller sitter ventilen redan PÅ kompressorn internt, vilket som är bäst av att ha den där, eller så nära spjället som möjligt tvistar "di lärde" om. En sak är klar iallafall , att våra orginalventiler i plast bör sitta EFTER intercoolern,om inte annat så för värmens skull (varm luft från turbon, omgivningstemp) och däremellan (I/C-> spjäll) så spelar det nog egentligen ingen roll alls.

  Bilderna visar en 6-cylindrig motor men principen är densamma.

  Bild 1:

  Bild 2:

  Bild 3:  Förklaringar:

  Bild 1:
  När du gasar (spjället är öppet) är AV:n stängd och all luft som turbon levererar passerar in i motorn.

  Bild 2:
  När du släpper gasen (spjället stängs) blir det vacum i insuget eftersom motorn fortfarande suger luft.
  Detta vacum används till att suga upp ett membran i AV:n som får den att öppna en passage för luften och turbon kan fortsätta att snurra/pumpa luft.

  Bild 3:

  Monterar man AV:n utan återcirkulation eller monterar en "dumpventil" som alltså släpper ur returluften i det fria kommer LMM =Motorn kommer sakna luft till den mängden bränsle som den ger på grund av den tidigare uppmätta mängden luft från LMM= det blir fel.


  Alltså ....: En bypassventil/dumpventil används för att turbon skall slippa stanna upp helt abrupt då gasspjället är tillfälligt stängt. När man har ett visst laddtryck på turbon så snurrar kompressorhjulet rejält,och när spjället stängs så blir det ju som en vägg turbon får jobba emot, och den stannar tvärt, och turbinbladen kan ta skada av detta.
  Samtidigt får turbon börja om från noll igen då man t.ex. har växlat eller släppt gasen. Om man i stället låter turbon snurra fritt utan att stanna så får man en snabbare Spoolup.

  Jag vill montera en "öppen dump"(atmsofärisk AV) på min Saab med LMM,kan jag det?
  På de bilar som det sitter en luftmasse/mängdmätare på så är det inte rekomenderat att använda en dump då motorn "blir av med" den luften
  som luftmasse/mängdmätaren beräknade bränsleblandningen på. Detta resulterar att bilen går fett (får för mycket bensin)
  Detta kan skada katalysatorn och bilen går sämre. LMM har alltså som uppgift att registrera insugningsluftens värden, för att därefter anpassa bränslemängden så att blandningen blir optimal. Mätvärdet registreras redan innan aggregatet, vilket givetvis ställer till problem om du felaktigt monterar en öppen avlastningsventil, alltså en som skickar ut luftflödet ut i tomma intet. Bränsleblandningen är ju givetvis anpassad för det uppmätta luftvärdet och om det försvinner ur systemet uppstår givetvis felaktiga värden. När bränslet levereras förväntas det ju att motsvarande luftmängd finns kvar i systemet. Vad som sker i en sådan situation är att motorn förses med en för fet bränsleblandning. Lösningen är då givetvis att satsa på en sluten avlastningsventil, som både evakuerar luftströmmen och dessutom skickar tillbaka det i systemet via insuget. slutändan kvarstår alltså exakt samma avgasflöde i motorn och den automatiskt utmätta bränsleblandningen blir korrekt.

  Vilka Saabar kan ha detta då?
  De bilar som inte har luftmängd/massemätare utav Saab är de med Trionic 5 som styrsystem.
  * 9000 M93-98
  * NG900/9-3> M00 (med några avvikelser).

  Hur får jag ett "tuffare" dumpljud med min orginalventil?
  Genom att montera ett filter på bypassen och/eller montera ett öppet filter istället för luftrenarburken så får man ett litet pysljud. Hur stort detta pysljudet kommer att bli och dess karaktär, avgörs av många faktorer, men till huvudsak av storleken på laddtrycket.

  Man kan alltså på Trionic 5-bilar plugga återcirkulationen och använda originalbypassen som en dump, men då bör man sätta dit ett litet filter på bypassen för den "läcker" lite på bl.a. tomgång, och suger därför in luft därigenom. Nämnas bör dock att detta filter som finns att köpa,anses av många som alldeles för litet,och inte har tillräckligt flöde så all den luft som ska avlastas ur systemet inte kan göra detta utan att bromsas av filtret.  Jag har en dumpventil och vill ha det där tuffa "kvitterljudet"..!
  Samma sak gäller alltså vid montering av sk.Dumpventil,som ofta känns igen i form av någon eloxerad färg,samt att dessa oftast är kolvstyrda som kan medföra ett lite kvittrande ljud, eller liknande en nysning. Själva funktionen egentligen sämre på en sådan än en original om man inte tänkt ladda mer än ca:1,5bar, och skillnaden är att en kolvstyrd oftast håller bättre, då man kan ställa hårdheten med en fjäder. Problemet är dock att själv kunna avgöra och ställa den lagom hårt för att inte den ska läcka,men inte FÖR hårt för att den ska vara funktionsduglig. I mer extrema trimfall kan en kraftigare AV eller dumpventil vara nödvändig,och då bör man leta efter en ventil med större anslutningar för att kunna evakuera den betydligt större överskottsluften på ett snabbt sätt.

  Man kan montera en AV på två olika håll.
  det ena hållet hjälper laddtrycket till att hålla ventilen stängd och det andra tvärt om. I det första fallet så öppnar ventilen marginellt senare, men den håller trycket lite bättre i gengäld.

  Det finns ju även lite grövre modeller av återcirkulerande bypassventiler.

  En vanligt förekommande och relativt billig är Mitsubishi Evo VI´s AV. Den ser ut så här:


  Denna tål mer laddtryck än org. Om man monterar den i ”felvänt” läge. (läs mer om det nedan)
  Problemet är att man då kommer att få ett pulserande dumpljud,ett ”kvitterljud”,som visserligen låter häftigt,men av många anses vara mer eller mindre skadligt,pga att överskottsluften inte skickas ut i en enda tryckstöt,utan pulserar och därmed kan bromsa upp kompressorhjulet.Ventilen har dessutom svårt att öppna under laddtryck på 0,5 bar enligt vissa tester.
  I ”rättvänt läge” så får man ett rakt och fint ”pschyy-ljud”,men EVO-ventilen har i vissa fall en tendens att läcka,Vid provtryckning av 2 st oberoende EVO-ventiler,så läckte dessa direkt vid trycksättning.

  Många väljer ändå att använda denna ventilen,och då i ”felvänt läge” pga att den håller för laddtryck över 2 bar,och ännu har inga turboras fastställts till användande av EVO-ventilen.
  EVO´n passar med lite modifikation då den har lite grövre anslutningar än Saabs original 25mm mot 35mm. Detta kan man lösa genom att montera dubbla slangstumpar vid anslutningarna, men för att få mest optimal funktion av ventilen ska anslutningen på tryckröret modifieras till 35mm.

  Har man haft en AV monterad original så räkna inte med att få bättre ”spool-up”-tid (turbolag) vid byte tlil eftermarknadsventil.

  Vad menas med "rättvänt och "felvänt" läge..?
  Avlastningsventilen har TRE olika anslutningar. Två grova och en klen, se bild.

  1en klena anslutningen är via en tunn slang kopplad till insugsgrenröret, efter gasspjället,vakuumslang.
  2en grova anslutningen, mittemot fjädern, är ansluten till tryckröret, före gasspjället.
  3en andra grova anslutningen är ansluten till insugsröret.

  Så här är det monterat org. på 9000 och har därför kallats för "rättvänt läge".
  Byter man plats på anslutning 2 och 3 så blir den monterad som på t.ex ng900,9-3 och 9-5, även kallat "felvänt läge". Fördelen med detta läge är att ventilen klarar att hålla emot för högre laddtryck bättre,och nackdelen är att ventilen öppnar något senare,pga att ventilen endast öppnas utav vacuumet,och ej får hjälpav tryckstöten från returluften,men på en SAAB org.AV så är denna skillnaden ytterst marginell. Detta problem syns mer på eftermarknadsventiler med hårdare fjädrar,där vacuumet inte orkar att hålla ventilen öppen,utan att man kan få ett "kvittrande" ljud.


  Integrerad ventil
  På en del bilar t.ex Volvo 850t och Saab 9-3 SS sitter AV:n integrerad i turboaggregatet. Detta ser ut så här:


  Eftersom det är populärt att använda sej dessa "volvo-aggregat" från Mitsubishi på våra Saabar,så väljer många att ta bort denna ventil och låta tillverka en täckplåt i RF.(se bild)

  Man kan även ersätta fjädern inuti ventilen med en fast hylsa,viktigt är att det inte läcker.


  Hybridventiler

  På senare tid har det dykt upp sk.”hybridventiler”. Dessa fungerar så att ca hälften av returluften går tillbaka till inloppsröret och hälften dumpas rakt ut i atmosfären. Dessa sägs fungera på bilar med LMM,men är ingenting som kan rekommenderas på en SAAB med LMM. Det kommer bli ”hälften så fel” vilket knappast kan anses som ok.  Här följer några tankar kring detta ämne från Dr Boost:
  Några kompletteringar/kommentarer:

  Oavsett "dump" (ett ord jag STARKT ogillar) eller by pass så är det en avlastningsventil, kallad AV nedan.

  *) Uppgiften för AV är att då trotteln stänges avlasta kompressorn, som inte kan jobba med högt tryck i kombination med lågt/inget luftflöde.
  Kompressorn bryter då igenom "pumpgränsen", alltså kan inte lägre pumpa luft. Luft kommer nu att strömma baklänges genom kompressorn, till trycket på "utsidan" blir riktigt lågt, då börjar kompressorn att ge tryck igen, för att sedan bryta igenom pumpgränsen igen.
  Detta upprepas så längesom turbinaxeln har tillräckligt med fart.
  Förloppet kan vara skadlig för TuRbon, mycket skadligt i värsta fall.
  Luftpendlingarna gör oxo att en ev. luftmassmätare mäter fel, kraftigt fel.
  Jag har sett värden som är i storleksordningen 10x fel.
  LH bilar brukar ryka "rätt duktigt".
  Till detta skall man även lägga det faktum att AV håller turbinhastigheten uppe, nå't som redan behandlats.

  *) AV skall öppna SNABBT då trotteln stänges.
  Tyvärr så gör inte alla det.
  T.ex. AV med tunga kolvar, hårda fjädrar.


  Till sist:
  En "coolt blå-eloxerad dumpventil" (t.ex) ger INGEN effekttillskott ,och kommer i de flesta fall bara försämra funktionen hos din Saab.

  Texter och bilder ovan av Rickard, JonTe, Lerne, Dr Boost.Redigerat av Lerne.

  1 användare gillar detta inlägg


  MVH Lerne #1079
  og900 Aero
  9-5 Vector SC

 2. #2
  Steg 3
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Tranås
  Inlägg
  3 526
  Så...
  Jag har rensat och uppdaterat lite text i det första inlägget i tråden.

  Svar på lite frågeställningar:
  När det gäller Audi S2 så sitter det inte alls någon öppen ventil orginal, utan en alldeles exakt "plast-bosch" som på våra Saabar

  Att montera LMM på trycksidan, alltså innan gasspjället är INGEN bra idé om man vill behålla de ursprungliga funktionerna gällande LMM.

  Lambdasonder är av en trög karaktär, så dessa kan inte reglera felaktigheter som användande av öppna ventiller på LMM-bilar medför.


  MVH Lerne
  MVH Lerne #1079
  og900 Aero
  9-5 Vector SC

 3. #3
  STCS Styrelse MrTurbos avatar
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Göta
  Inlägg
  7 650
  Medlem#
  1469
  Om någon har något att tillägga ang denna tråd så sänd gärna PM till någon aktiv Moderator eller rapportera första inlägget och kommentera vad ni har att tillägga.
  Pelle Ahlqvist <------> Saab4Fun lever igen! :-)
  En gång trodde jag att jag hade fel men det visade sig vara ett misstag...
  Besök STCS på Facebook!! Kunnskap är mackt! "Alltid Rött Alltid Rätt "

Liknande ämnen

 1. Montera -04 9-5 elstolar i en -04 9-5, Vad behöver jag veta?
  Av karl_magnum i forum Ljud och elektricitet
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2012-03-05, 07:34
 2. Allt du inte trodde att du behövde veta om OLJOR!
  Av Nasse_jkpg i forum Motor och motorstyrning
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2010-01-05, 13:36
 3. behöver hjälp att veta hur man kopplar en adapter till en cd
  Av heartberg_turbo i forum Ljud och elektricitet
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2009-07-02, 17:13
 4. Akut !! Behöver veta lite om motorbyte på 9-5
  Av Semb i forum Motor och motorstyrning
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-05-06, 22:08
 5. Hirsch-Allt du bör veta
  Av Pelle i forum FAQ
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2008-02-11, 15:41

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •