Ett av de stora problemet med konverteringar är att det är sällsynt att de stödjer snabbladdning, bitarna för att lösa det existerar inte riktigt än (jag har hört om en enda firma som ska ha en sådan option).
Ett av de stora problemet med konverteringar är att det är sällsynt att de stödjer snabbladdning, bitarna för att lösa det existerar inte riktigt än (jag har hört om en enda firma som ska ha en sådan option).
9-5 2.3t SC 2005
9-5 2.3t SC 2000, 60000+ mil
9000 CSE 2.3T -93
9000 CSE 2.3t -96
Vilket är ett högst rimligt och sakligt skäl att fortsätta med förbränningsdrift ett tag till.
Det finns olika utmaningar med elkonvertering av befintliga bilar, där den i särklass största är rent ekonomisk.
Det går att komma hyggligt billigt undan om du nöjer dig med begränsad prestanda (räckvidd, motoreffekt och laddfeatures) för då duger ett ganska enkelt batteri du kan klämma in någonstans i bilen utan större ombyggnader.
Men vill du ha prestanda jämförbar med dagens svensson-elbilar (t.ex. 40+mil räckvidd, snabbladdning o.s.v.) behövs ett biffigare, gärna vätskekylt, batteri. Då blir själva batteriet dyrt, dessutom kommer dess volym och vikt kräva omfattande ombyggnader av bilen. Även en volvo 245 skulle behöva väghållningsåtgärder om du klämmer in 400+kg batterier i bakluckan.
Så nej, jag tror eldriftskonverteringar snarare förblir en hobbygrej framöver.
Och angående växellåda: Ja, de flesta elbilar har en fast reduktionsväxel, antingen som en egen komponent eller inbyggd i differentialen, för att få lämpligt varvtal i elmotorn över hela hastighetsregistret. Men jag ser ingen poäng i att vilja växla i en elbil, ens för känslans skull. Det kommer nämligen att kännas som att hela tiden växla från en växel tillbaka till samma växel. Typ gasa på trean, frikoppla, växla, och fortsätt gasa på trean (även om du bytt läge på spaken till växel två eller fyra).
Körde Polestar 2 igår - GBG -> Kalmar och tillbaks
Började med 85% i gbg och laddade hos Ionity i värnamo, Hade då 38%.
Laddade till 80% och körde till kalmar, kom fram med 40% kvar. Laddningen tog 31min.
På vägen tillbaks så laddade jag recharge till 60% och sedan Ionity på värnamo igen från 18% till 70%.
Laddaren strulade så fick ringa polestar först för deras app buggade och sa att alla laddstationer va upptagna, och Ionity kortet fungerade inte.
Så fick dra mitt vanliga kort istället (8,70kr/kwh ist för 3.52kr/kwh). laddade 42,463 KWH för 369,43 SEK.
Kom fram till GBG med 25% kvar.
Hänt extremt mycket på diesel fronten senaste 15 år sen. Tack vare EU klassningarna så har Spridarna fått bättre och finare sprutbild, högre tryck etc.
Diesel bilar går extremt rent och snålt. Tex min N47 320D xDrive går köra på 3.9 - 4.1l på motorväg och landsvägar.