Resultat 1 till 20 av 20

Ämne: P0130, P0131 9000 2,0i -95

  1. #1
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350

    P0130, P0131 9000 2,0i -95

    Hej.

    Har check engine och 6 blink (syresensor) på min brukis 9000 2,0i -95 med Trionic 5. Bilen går inte ryckigt, skulle beskriva det som att den går som den ska förutom att check engine lyser och att den eventuellt tar lite mycket bränsle.

    Läst ut med koderna med hjälp av Tech 2. Visar P0131 och P0130. Lite olika vilken kod som dyker upp. Stiften ser också ut att gå lite magert tycker jag. Men de är ganska jämna så jag tror inte någon spridare är dålig. När jag läser ut värdena med Tech 2 så visar den lite olika volt och mA på förvärmningen så det får mig att tro att det inte är något fel på kablaget? Men samtidigt så kommer felkoder direkt när motorn når temp för att lambdastyrning ska aktiveras.

    Felsökning så här långt:

    1. Bytt till en ny eftermarknadslambdasond - gav inget resultat.
    2. Letat efter luftläckage kring grenröret och innan lambdasonden. Hittade inget läckage.
    3. Kontrollerat vakuumslangar och säkerställt att vakuumslangen till bränsletrycksregulatorn är okej. Hittade inget konstigt.
    4. Bytt till en begagnad Bosch lambdasond, från en bil som hade bra avgasvärden och inga felkoder - gav inget resultat.


    Funderingar kring fortsatt felsökning:
    1. Mäta bränsletryck?
    2. ?

    Övrigt: Bränslepump och bränslefilter är bytt för 2000 mil sedan. Stift är BCPR6ES-11.

    Tacksam för tips!

    Bifogar lite bilder nedan:













    Senast redigerat av JörgenGranberg den 2022-01-25 klockan 22:34.
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  2. #2
    Steg 1
    Reg.datum
    dec 2010
    Ort
    Holmsund
    Inlägg
    1 696
    Kanske något glapp/oxid vid kontaktdonet till t5 boxen. Kan också vara värt att mäta upp kabeln från boxen ut till kontaktdonet.
    Alternativt prova annan box.

  3. #3
    Individuell mappning
    Reg.datum
    maj 2003
    Ort
    Trollhättan
    Inlägg
    8 550
    Medlem#
    6973
    Är det rätt typ av sond monterad? B204I borde ha en 3-trådars sond med blått kablagehölje original.
    9000 A50 2.0t -97 bruksbilen
    9000 CSE 2.3T -95 pysselbilen
    9000 -85 projektet som spelar död

  4. #4
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350
    Båda sonderna som testats har varit 3-trådars med något kortare kabel är original. Den begade bosch-sonden som nu sitter där har blått hölje och tre kablar. Om jag inte minns fel så har den 0258003337 som bosch-nummer. Den kom från en turbo-bil så den hade ca. 20-25cm kortare kabel än original.
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  5. #5
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350
    Kontakterat om lambdakontakten på motorhärvan. Tyvärr utan resultat. Ska försöka hitta tid att mäta upp kabeln/se över skarven mellan akvariet och motorytrymmet. Den skarven togs loss när kupefläkten byttes vilket var bara några veckor innan lambdaproblemet först började komma och gå och sedan blev konstant.
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  6. #6
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350
    Har öppnat akvariet och tänkte mäta mig till kablarna i kontakten till styrboxen. Inser att det var väldigt många kablar att välja på. Pin50 ser ut att ha samma färg som en av lambdakablarna. Är det någon som vet vilka pin som jag ska summra för att se om det är kabelbrott?
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  7. #7
    Steg 1
    Reg.datum
    dec 2010
    Ort
    Holmsund
    Inlägg
    1 696
    23,47,50 tycker jag att det borde vara

    23 sensor signal
    47 sensor jord
    50 värmeelement i sensor

    1 användare gillar detta inlägg



  8. #8
    Moderator flasets avatar
    Reg.datum
    sep 2004
    Ort
    Göteborg
    Inlägg
    2 927
    Medlem#
    5849
    Glöm inte att det finns väldigt mycket information på saabwisonline att ta del av, såsom "Test readings, control module connections" t.ex.

    1 användare gillar detta inlägg


    9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  9. #9
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350
    23 - 3ohm
    47 - 3ohm
    50 - 3000 ohm

    Har mätt i handsken till styrbox och sen till lambdakontakten. Varför 3k ohm på pin 50? Är det min felande länk? Det är annars god kontakt till alla stift.
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  10. #10
    Moderator flasets avatar
    Reg.datum
    sep 2004
    Ort
    Göteborg
    Inlägg
    2 927
    Medlem#
    5849
    Vad har du mätt mot?
    Med eller utan styrenhet ansluten...?

    Edit;

    Eller rättare sagt, varför mäter du istället inte som föreslås i länken jag delade i föregående post..?

    Edit igen;

    Med Sonden OCH ECU'n urkopplad bör det INTE vara 3000 ohm mellan pin 50 i "handsken" och pin 2 i Sondens kontakstycke, nej.
    Senast redigerat av flaset den 2022-02-01 klockan 19:39.
    9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  11. #11
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350
    Jag mätte bara för att se att kablaget är helt. Varken styrbox eller lambda inkopplad. Om jag läste din länk korrekt så behöver jag mäta med bilen igång? Det borde bara vara kabel mellan mina mätpunkter och därför tycker jag att 3000ohm var högt.
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  12. #12
    Moderator flasets avatar
    Reg.datum
    sep 2004
    Ort
    Göteborg
    Inlägg
    2 927
    Medlem#
    5849
    Vad jag kan se på de Trionic 5 kopplingsschemor jag har skall det inte vara något annat än förbindelse mellan pin 50 och sondens pin 2.
    Alltså, 0-3 ohm om man mäter över de två kontaktdonen.
    9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  13. #13
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350
    Tack för hjälpen. Just nu tryter tålamodigt då jag skruvar i minus 11 grader då garaget inte är färdigt. Hur som helst så har jag kontakterat om och dragit nya kablar för alla tre om vartannat men ingenting hjälpte. Mitt konstiga mätresultat tidigare gör mig osäker men med nya kablar dragna så blir det inte bättre. Volt för syresensor ligger lågt. Ofta bara 0.05-0.13V och check engine triggas.
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  14. #14
    Steg 1
    Reg.datum
    dec 2010
    Ort
    Holmsund
    Inlägg
    1 696
    Kan vara så att sensorn visar rätt och blandningen är för mager, behövs inte så mycket fel på lambdavärdet för att sensorn ska maxa ut och något av hållen och bilen kan gå rätt bra ändå.
    Ett rätt vanligt fel är slangen inne i själva bränslearmaturen som går från pump till "locket" på armaturen.
    Tycker dock att bilen skulle rycka om du gasar lite hårt.
    Eftersom du har vakuum i insuget kan du testa att rycka slangen till BTR(plugga mot insug) för att se om den fetar på blandningen ordentligt(mer volt från givare) eftersom då ska bränsletrycket öka något.

  15. #15
    Steg 1
    Reg.datum
    nov 2012
    Inlägg
    1 861
    Är det inte så att med 3 trådars lambda att jorden går via chassit ?

    1 användare gillar detta inlägg



  16. #16
    Moderator flasets avatar
    Reg.datum
    sep 2004
    Ort
    Göteborg
    Inlägg
    2 927
    Medlem#
    5849
    Referensjord blir det då ja.
    Men om det är mellan Trionic och Sensorn det är förhöjd resistans vet jag inte om man skall vända sig åt det hållet...?
    9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  17. #17
    Individuell mappning
    Reg.datum
    maj 2003
    Ort
    Trollhättan
    Inlägg
    8 550
    Medlem#
    6973
    3-trådars sond saknar sensorjord i sondkablaget. Trionic tar referensjord vid anslutningspunkt med ringkabelsko på insuget mellan cylinder 1 och 2 på turbobilar. Är osäker på insprutare men gissar att den sitter likvärdigt. Det behöver alltså vara liten potentialskillnad mellan sondens gängor och insuget för att syresensorn ska mäta rätt.

    Hög resistans i kablaget låter inte så bra, även om det är till sondvärmningen. Fungerar inte värmningen så blir utsignalen fel (oftast för låg).

    1 användare gillar detta inlägg


    9000 A50 2.0t -97 bruksbilen
    9000 CSE 2.3T -95 pysselbilen
    9000 -85 projektet som spelar död

  18. #18
    Steg 1 JörgenGranbergs avatar
    Reg.datum
    apr 2016
    Ort
    Umeå
    Inlägg
    1 138
    Medlem#
    10350
    Jag misstänker att det konstiga mätvärdet med högt ohmtal måste varit mätfel mot fel stift. Provade idag att lossa vakuumslangen från insuget som går till BTR. Volten steg med ca. 0.05V på tomgång men det gjorde ingen större skillnad. Check engine kom tillbaka så fort temperaturen på motorn tillåter lambareglering. Felkod på mager blandning eller kortslutning till jord.
    9000 A50 Projekt, 9-5 Vector SC -08, 9-5 Aero SC -03. Tidigare: 9000 Aero -95, 9-5 Aero sedan -03, 9000 CS 2,3T -93,

  19. #19
    Steg 1
    Reg.datum
    dec 2010
    Ort
    Holmsund
    Inlägg
    1 696
    BTR tricket fungerar endast om pumpen är tillräckligt stark för att kunna öka trycket. Styrboxen kan vara dålig men jag skulle testa att mata in lite extra bränsle för att se om du får utslag.
    Finns även lite överkursanalys, t.ex mäta bränsletryck alternativt mata sensoringången på boxen från extern spänningskälla(mindre än 1volt) för att se om något händer.

  20. #20
    Individuell mappning
    Reg.datum
    jan 2003
    Ort
    Östersund
    Inlägg
    11 539
    Mäta bränsletryck är en bra ide.
    Är trycket ok kan du utesluta pump, btr och filter. Trycket mäts med fördel under körning så man vet att systemet även klarar högre belastning
    9000 Aero -91, 9000 Aero -93, 9000 Aero -95, 900 T16 -83, 900i -85x2, 900 T16 -89, 900 Aero -85, 900 Cab -94, 95 -62, BM425 -59, 9-5 -05, 9-5 Aero -07

Liknande ämnen

  1. Felkoder P0130, P0325, P1640, 1641 9000 -96
    Av Joels i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 7
    Senaste inlägg: 2019-09-23, 10:32
  2. Felkod P0131 9000 -97
    Av powerinvest i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2018-06-03, 15:03
  3. felkod P0131, saab 9-5 aero -02 etanol
    Av tummen i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 8
    Senaste inlägg: 2015-02-23, 22:04
  4. Svar: 8
    Senaste inlägg: 2014-03-07, 19:17
  5. Saab 9-5 -04 P0131 Med ny lambdasond
    Av _karlsson_90 i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 12
    Senaste inlägg: 2013-10-13, 19:22

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •