Resultat 1 till 12 av 12

Ämne: Startproblem och felkoder P1300, P0171 OG9-5 B2x5

  1. #1
    Sugmotor
    Reg.datum
    maj 2020
    Inlägg
    15
    Medlem#
    -

    Startproblem och felkoder P1300, P0171 OG9-5 B2x5

    Har problem med en 9-5a -00 (bensin) som inte startar på siståne. I samband med detta så började motorlampan lysa och jag kunde läsa ut felkoderna P1300 och P0171. Som jag förstår så har det att göra med vevhusventilationen?
    Jag kollade över de små backventilerna mellan motor och torpedvägg och fann att den ena var trasig och jag bytte denna mot en ny men har fortfarande problem att den inte startar. Har kollat över vakuum-slangarna men alla verkar vara hela.

    Idag så fick jag bilen att starta och gå på tomgång med startgas, men man hörde att den pendlande och gick oroligt.
    Kan det vara så att bränslepumpen börjar ge sig?

    Är tacksam för alla tips och svar.

  2. #2
    Grundladd Rayseds avatar
    Reg.datum
    sep 2018
    Ort
    Jönköping
    Inlägg
    204
    Medlem#
    13810

    Startproblem och felkoder P1300, P0171 OG9-5 B2x5

    P1300 är allvarlig misständning, ofta med blinkande motorlampa. P0171 är att den går för magert om jag inne minns fel.

    Gick bilen på tomgång efteråt utan startgas.
    Prova att lyfta på baksätet och sätt sedan på tändningen, låter pumpen
    Senast redigerat av Raysed den 2021-07-10 klockan 09:46.
    SAAB 95 2.0 VECTOR 02 - Rostar mot slutet
    SAAB 95 Aero AUT 04 - Bilen som har allt inklusive rost
    SAAB 96 Sedan - Drömbilen är hemma
    Tech II Ägare

  3. #3
    Sugmotor
    Reg.datum
    maj 2020
    Inlägg
    15
    Medlem#
    -
    När jag provade med startgas så gick den på tomgång, iallafall den gången, ska prova igen idag.
    Jag har kollat bränslepumpen och det brummar lite när man vrider på tändningen, men tycker det ska låda mer?. Har även kollat den vita backventilen på pumpen och den var hel.
    Idag så provstartade jag den utan startgas och efter 10 sekunders tuggande så startade den men gick skit på tomgång för att sedan dö efter ca 20 sekunder.
    Provade också att rycka kontakten till LMM men utan resultat.

    - - - Uppdaterad - - -

    Nu har jag vart ut och mätit bränslepumpen som beskrivs i denna tråd:

    http://forum.saabturboclub.com/showt...=1#post1401399

    Pumpen drog mellan 1,2 till 1,3A. Kan det vara den som är dålig?

    - - - Uppdaterad - - -

    Bilen gick på tomgång vid det tillfället, ja. Igår provade jag att starta utan startgas och då gick bilen igång efter lite tuggande men dog igen efter 20 sekunder.
    Jag mätte upp bränslepumpen genom säkringarna och den drog ungefär 1,2-1,4A. Läste i en annan tråd att det är för dåligt, så det kanske är pumpen så börjar ge sig?

  4. #4
    Individuell mappning
    Reg.datum
    feb 2005
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    8 189
    Medlem#
    8758
    Citat Ursprungligen postat av Erkki Visa inlägg
    Nu har jag vart ut och mätit bränslepumpen som beskrivs i denna tråd:

    http://forum.saabturboclub.com/showt...=1#post1401399

    Pumpen drog mellan 1,2 till 1,3A. Kan det vara den som är dålig?
    Du kan kolla om spänningen direkt över pumpen är rimlig, så att du inte har nåt konstigt jordfel och att din multimeter är hel, men om så inte är fallet, så:

    Med rätt spänning på pumpen och den strömkonsumtionen sitter felet i antingen pumpen eller (möjligen) dess armatur.

    Oavsett måste pumpen upp ur tanken.
    9-5 2.3t SC 2005
    9-5 2.3t SC 2000, 60000+ mil
    9000 CSE 2.3T -93
    9000 CSE 2.3t -96

  5. #5
    Sugmotor
    Reg.datum
    maj 2020
    Inlägg
    15
    Medlem#
    -
    Okej. Jag har testat så att intrumentet är helt och det verkar det vara. Har även mätit kontakten från bilen fram till pumpen och den levererade runt 10-12V.
    Men för att mäta vidare så måste alltså pumpen bort from tanken?
    Senast redigerat av Moderator den 2021-07-12 klockan 13:58. Anledning: Ingen idé att citera hela texten när inlägget kommer direkt efter det som citeras

  6. #6
    Individuell mappning
    Reg.datum
    feb 2005
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    8 189
    Medlem#
    8758
    Tja, mätningarna är nog klara, det är nu rep som gäller.

    Om det är originalpumpen och den gått över 25000 mil kan du nog förutsätta att pumpen är slut och inte ett slangproblem.

    Då finns 3 lösningar:
    1) Ny originalarmatur (bäst men dyrast)
    2) Byta pump inne i originalarmaturen (läs på hur du kopplar ur armaturen utan att skada hakarna), maptun har kit för detta: https://www.maptunparts.se/branslesy...pump-saab.html
    3) Piratarmatur (det har varit en del problem med slangar som gett sig efter en tid i en del av dessa, och mitt sistahandsalternativ)
    9-5 2.3t SC 2005
    9-5 2.3t SC 2000, 60000+ mil
    9000 CSE 2.3T -93
    9000 CSE 2.3t -96

  7. #7
    Grundladd Rayseds avatar
    Reg.datum
    sep 2018
    Ort
    Jönköping
    Inlägg
    204
    Medlem#
    13810

    Startproblem och felkoder P1300, P0171 OG9-5 B2x5

    Ska du mäta själva pumpen så får du plocka ur tankamaturen, lite jox och kräver ett specialverktyg för få bort ringen som håller fast allt.

    En grej du skulle kunna prova om du inte har tillgång till bränsletrycksmätare är att vrida på tändningen (inte starta) och tryck på fuelrail ventilen med en skruvmejsel (akta ögonen), borde spruta kraftigt om pumpen byggt rätt tryck och fungerar.

    Edit. Du hann visst före mig långmilare
    SAAB 95 2.0 VECTOR 02 - Rostar mot slutet
    SAAB 95 Aero AUT 04 - Bilen som har allt inklusive rost
    SAAB 96 Sedan - Drömbilen är hemma
    Tech II Ägare

  8. #8
    Sugmotor
    Reg.datum
    maj 2020
    Inlägg
    15
    Medlem#
    -
    Okej, ja det blir nog ett byte trots allt.

    Är det den lilla svarta skruvhatten du menar på fuelrail? Ska den vara åtdragen eller lös?
    Senast redigerat av Moderator den 2021-07-12 klockan 20:32. Anledning: Ingen idé att citera hela texten när inlägget kommer direkt efter det som citeras

  9. #9
    Steg 4 GlennBs avatar
    Reg.datum
    dec 2006
    Ort
    Norr om sthlm
    Inlägg
    4 971
    Medlem#
    12120
    Hatten är bara ett skydd mot skräp (om vi menar samma) så tillräckligt åtdragen för den ska stanna kvar.

    Jag bytte just soppapump i min 9-5SC '05 och tog lite bilder..

    http://forum.saabturboclub.com/showt...=1#post1549329

    Jag bockade till specialverktyget av en metallbit ur skrotlådan.

    Var mycket enklare att byta pumparmaturen än jag trodde, tog bara nån timma eller så skulle jag tro, inkl täcka in med plast osv.
    Nu: SAAB 9-5 Aero '07, SAAB 9-5 Aero SC '05, SAAB 9-5 2.0t '99 (Skrotas/säljs dessvärre trots återupplivandet.. ) ..Nu med Tech2.
    Då: SAAB 900 turbo '83, SAAB 9000i '92, SAAB 9000CDE 2.3t '96, SAAB 9-5 2.3t '01

  10. #10
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2019
    Inlägg
    15
    Medlem#
    -
    Hej Erkki,
    Lite off topic men ändå relaterat till din första post.

    Hur läste du ut felkoderna? Har oxå en 9-5 -00 2.0T men vad jag förstår går det inte att använda en OBD-II läsare till dessa...?

    Tack på förhand,
    Thomas

  11. #11
    teebar du kan ju läsa i denna tråd -> Länk och få en förklaring.
    Erkki kan ha använt ett annat verktyg än en generisk OBD2 läsare

  12. #12
    Sugmotor
    Reg.datum
    maj 2020
    Inlägg
    15
    Medlem#
    -
    Ursäkta det sena svaret. Det var bränslepumpen som var trasig. Var till skroten och köpte en begagnad som har fungerat hittills. I samband med att jag bytte bränslepump så raderade jag felkoderna och de har inte kommit tillbaka.

    - - - Uppdaterad - - -

    Citat Ursprungligen postat av teebar Visa inlägg
    Hej Erkki,
    Lite off topic men ändå relaterat till din första post.

    Hur läste du ut felkoderna? Har oxå en 9-5 -00 2.0T men vad jag förstår går det inte att använda en OBD-II läsare till dessa...?

    Tack på förhand,
    Thomas
    Jag använder en ELM327 OBDII felkodsläsare med blåtand.
    Senast redigerat av Erkki den 2022-12-12 klockan 18:57.

Liknande ämnen

  1. [LÖST] Blinkande CE och P1300 OG9-3 B2x5
    Av berra.b i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 23
    Senaste inlägg: 2022-12-29, 16:05
  2. Hackar vid gaspådrag och dör ibland felkoder p1300 p0101 OG9-5
    Av Raineri1992 i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2018-02-07, 10:08
  3. [LÖST] Felkoder P0101 P1300 och P1110 B2x5
    Av John Eriksson i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 3
    Senaste inlägg: 2017-08-06, 00:25
  4. [LÖST] Felkod P1300 OG9-5 B2x5
    Av sudden68 i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 11
    Senaste inlägg: 2015-07-13, 22:05
  5. [LÖST] Felkoder P1110 P0300 P1300 OG9-5 B2x5
    Av n_hakan i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 7
    Senaste inlägg: 2013-10-31, 14:48

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •