Resultat 1 till 13 av 13

Ämne: AC slutar kyla vid mkt varmt väder 9000 -95

 1. #1

  AC slutar kyla vid mkt varmt väder 9000 -95

  Har lite lite problem med AC:n i 9000 2.3 M95; Den slutar fungera i riktigt varma temperaturer (typ 28-30 grader) – märkte senaste värmeböljan att den verkade sluta fungera när kylartermostaten öppnade och har tidigare upplevt liknande vid kökörning i hög värme.
  Min teori är att AC slutar kyla pga att systemet blir för varmt. Möjligen pga att kylarfläkten inte går när den borde. Senast kunde jag märka att AC stängde av när motorn kom upp i arbetstemp, troligen då termostaten öppnade. Testade också köra 10 min i dryga 100 km/h, men AC gick inte igång då heller. Men det var då över 30 grader ute.

  AC systemet är provtryckt & påfyllt. Var ytterst lite köldmedia som saknades.

  Så jag fokuserar tills vidare på kylarfläkten - Möjligen har den inte fungerat på sistone, alternativt aktiveras den inte av AC:n. Testade ha bilen igång en stund och då gick fläkten igång, antagligen triggat av temp på kylarvätskan. Men innan det drog jag ur det grå AC-reläet i elboxen i motorrummet och racklade lite på kontakten vid kylarfläkten. Möjligen löste det problemet (men har inte varit så varmt efter det)

  Det är endast ett Low Speed-relä och fläkten är ansluten via kontakt med två trådar och bredvid den sitter en enkel sladd i en oansluten kontakt (troligen avsedd för bilar med Low/High speed och förkopplingsmotstånd). Såg också att säkring på 5A på plats 3 i elboxen i motorrummet saknades. Satte i den utan att veta funktion.

  Jag funderar lite på funktioner och famlar lite om hur att felsöka vidare. Vilken logik är det för att starta fläkten? Ger lite påståenden på saker jag funnit i andra trådar eller själv klurat fram (främst använt elschema på. OBS! Gissar lite – Tar tacksamt emot kommentarer så jag kan korrigera felaktiga antaganden:
  • Fläkt aktiveras när kylarvätska som cirkuleras i kylaren är över 90 grader (90/106-110 för Low/High Speed)
  • Tempmätare i instrumentpanel kan vara opålitlig – kallödningar i instrumentpanel gör att 9000 ofta visar för låg temperatur (min står stadigt på ca kl 8 vid längre gångtid). Motorstyrningen läser motortemp ur egen sensor under insuget.
  • Sensor för kylarvätsketemp för aktivering av fläkt vid motorblockets kortsida, vid termostat (eller för tidigare modeller, längst ner i kylare - ej kollat min bil).
  Aktiverar fläkt när temp når 90 grader.
  FRÅGA: Får inte ihop detta helt. Hur sker detta? Är det en och samma sensor för både fläktstart och tempmätare? Och finns i så fall någon elektronik vid instrumentpanelen som togglar jord/12V/annat? Ser på schemat https://www.genuinesaab.com/psi/files/9kfan.pdf att det finns två möjliga temp-styrningar; En via 430 ”AFM modul” (är det motorstyrning, instrumentpanel eller annat?) och en via 370/Temp Switch vid kylaren.
  • AC-kompressor aktiveras ej/avaktiveras om tryck i kondensatorn (kylarelementet) överstiger ELLER understiger viss nivå (2 / 30 bar?). Detta sker genom relä i elbox i motorrummet, pos H ”AC press. Guard” bryts ELLER sluts?
  Kan det vara så att värmen i kylarsystemet orsakar så högt tryck att den stängs av för att skydda den? Eller har den också tempsensorer?
  Kan det vara lönt att skifta om reläerna? Ser ut att vara 5-6 identiska reläer för olika funktioner.
  • Fläkt aktiveras vid tryck i AC-system (via trycksensor vid torkfilter, höger hjulhus).
  Ledning till denna passerar genom relä ovanför handskfack (bryts av tändning ev med tidsförskjutning). Kan det vara visst tryck som krävs för att aktivera fläkt? Eller skall den alltid gå?
  Det borde gå finna koppling vid kompressor (stift 16 i kontakt H24-2) för att mäta om trycksensor fungerar eller kortsluta till jord för att simulera aktivering för att trigga fläktrelä att dra för att verifiera funktion.
  • Funderar på att montera en manuell switch för att aktivera fläkten – Då kan jag testa aktivera nästa gång AC slutar fungera och se om det kan göra att den går igång igen.
  • Självklart kan det vara problem i kontakter i princip var som helst. Dock såg jag i någon tråd att det är 92:or som drabbas av detta (någon kabelskarv vid kylaren, tror jag).

  Källor
  • Schema/felsökning/komponentlista/placering:
  o Osäker på vilka modeller (jag har i huvudsak utgått från ”en hastighets-versionen” av denna i texten ovan): https://www.genuinesaab.com/psi/files/9kfan.pdf
  o Troligen tidigare varianter (M89-M94): http://townsendimports.com/Web/cooli...anwir89-94.htm
  o M97: http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Saa...RAMS/13742.pdf
  • Trådar som jag funnit bra information i:
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...-fungerar-inte
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...-kylfl%C3%A4kt
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...A5r-hela-tiden
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...entfel-9000-98
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...l%C3%A4kt-9000
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...g%C3%A5ng-9000 (tydlig instruktion för felsökning)
  Edit 27 juli: Några länkar till:
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...ighlight=kyler
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...ght=kyler+9000
  o http://forum.saabturboclub.com/showthread.php?t=14559 och https://www.saab9000.com/procedures/...rconclutch.php

  Efterlysning:
  Sidan http://kjelectronic.com/saabtemp.html och http://web.telia.com/~u33227289/saabtemp.html nämns i flera förhistoriska trådar. Finner de inte nu och vet inte om den återuppstått någon annanstans.
  Edit 23 juli: Snapshot av denna sida (utan bilder) med instruktion för att åtgärda problem med tempmätaren som visar lågt värde: https://web.archive.org/web/20160909.../saabtemp.html

  Tar tacksamt emot kommentarer som kan hjälpa i fortsatt felsökning!

  /Anders
  Senast redigerat av andersbe den 2021-07-26 klockan 20:41. Anledning: Löst
  9000 CS 2.3t EcoPower -95 med taklucka, Steg 1 - I oförskämt bra skick [beslagtagen av min son]
  9-5 SportCombi 1.9 tid -07 [såld]
  9000 CSE 2.0t 1997 Steg 1 [såld]
  S80 2.4d -10

 2. #2
  Individuell mappning
  Reg.datum
  feb 2005
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  8 087
  Medlem#
  8758
  Du har antagligen rätt i din gissninga att din tempmätare har bristande kontakt vid muttrarna av beskrivningen att döma - detta eftersom samma tempgivare används för fläktstyrning (på 95-98 via EDU:n - på -94 användes en termokontakt i kylaren för styrningen). Det finns en algoritm i EDU:n som styr fläkten baserat på tempmätarsensorn för 95-98. Så upp till -94 fanns 3 tempmätare för kylvätskan, 95-98 har bara 2, och eftersom fläkten går igång så ger sensorn antagligen korrekta värden. Tempmätarens sensor sitter på kortsidan, Trionics tempsensor sitter under insuget.

  Om muttrarna i instrumentet (utan bilder): https://web.archive.org/web/20160909.../saabtemp.html
  Problemet är inte kallödningar (eller lödningar), problemet är att man använder mässingspinnarna som mekaniskt håller ihop det även för elektrsik inkoppling, och dessa oxiderar sakta över tiden. Om man bara motionerar muttrarna så får man god kontakt igen, men man kan också löda ihop dem - inga mera kontaktproblem men sedan blir det svårt att demontera, tänk dock på att det är två nivåer av muttrar så man bör fixa till de inre först innan man löder de yttre. Felvisning pga. detta påverkar inget annat än visarutslaget.

  Utöver EDU:n så kan ACC via EDU och tryckvakten starta kylfläkten (detta för 95-98, tidigare är kopplade lite annorlunda). (För varma marknader finns en extra AC-fläkt som sitter framför kylaren på högersidan som går konstant när AC:n är på - sitter inte på europeiska bilar, men finns i USA. Har eftermonterat på min -93:a, den har god effekt varma sommardagar, ordinarie fläktstyrning är dock inte lika effektiv på den som 95-98 )

  Du kan (för 95-98 ) läsa ut temperaturen från EDU:n för den sensorn med Tech2.

  Sensorn för Trionic kan man också läsa ut med Tech2, men då (som förväntat) från Trionic.

  Är det fel tryck i AC-systemet så stängs kompressorn av - typiskt för att det är för lite kylmedia i systemet - vid detta fel så varvar plötsligt motorn upp (vid tomgång) 500 RPM när kompresson kopplas ur utan att Trionic vet om det. Om det är marginellt så kopplas den typiskt ut vid hög last. Det kan också bli fel på dessa trycksensorer (men inte så vanligt).

  De vanligaste problemen om inte kompressorn går är att reläet för kompressorn är slut och för lågt tryck i systemet. Och min gissning är att det senare är ditt problem, och lösningen är då typiskt att toppa upp.

  R12-systemet som fanns till -92 är mer felbenäget, och R134a-konvertering förbättrar inte läget, än R134a-systemet som kom -92 (vissa modeller)/-93 (alla).
  9-5 2.3t SC 2005
  9-5 2.3t SC 2000, 60000+ mil
  9000 CSE 2.3T -93
  9000 CSE 2.3t -96

 3. #3
  Individuell mappning
  Reg.datum
  maj 2003
  Ort
  Trollhättan
  Inlägg
  8 623
  Medlem#
  6973
  Börja med ett nytt relä till kompressorn. Väldigt vanligt fel att det är utslitet. Notera att det ska vara ett dubbelrelä, så du kan inte ersätta det med vad som helst.

  1 användare gillar detta inlägg


  9000 A50 2.0t -97 bruksbilen
  9000 CSE 2.3T -95 pysselbilen
  9000 -85 projektet som spelar död

 4. #4
  Stort tack för tipsen och klargörandet av funktioner!

  Tolkar det som att felvisningen på instrumentet inte spelar någon roll för styrning av kylfläkten.

  Dock är AC-systemet nyligen toppat (påfyllt - Saknades väldigt lite köldmedia - Litar på verkstaden, men håller med om att det verkar som köldmedia saknas) och AC-kompressor går på som den skall och fungerar prickfritt om det inte är tokvarmt ute, varför jag nog envisas med att misstänka styrningen av fläkten från AC-givare. Skall försöka få lite tid att klia mig mer i huvudet och kanske göra en manuell aktivering av fläkten (så jag kan testa om det kan få igång kylan när den slutar fungera - men sker som sagt inte så ofta).

  Edit: Var ute en runda nu i ca 28. Efter en kort körning och stopp på tomgång gick kylan en stund, så även kylarfläkten. Sedan slutade det kyla. Kylarfläkten går på nu och då - Gissar det endast är då kylarvätskan är över gränsvärde. Kan inte härleda någon start till AC.
  Kände också att AC Pressure-reläet i elboxen i motorrummet var varmt, så den måste brutit; Kan det vara kylning som inte startar via tryckkontakten i AC vid torkfilter, eller är detta ett symptom på lite köldmedia? (men borde inte kylfläkten aktiveras redan innan för högt tryck? Eller kan det vara för lågt?)
  Senast redigerat av andersbe den 2021-06-28 klockan 18:44.
  9000 CS 2.3t EcoPower -95 med taklucka, Steg 1 - I oförskämt bra skick [beslagtagen av min son]
  9-5 SportCombi 1.9 tid -07 [såld]
  9000 CSE 2.0t 1997 Steg 1 [såld]
  S80 2.4d -10

 5. #5
  Sugmotor
  Reg.datum
  feb 2005
  Ort
  Mölnbo
  Inlägg
  56
  Jag håller med Hyvens om att inte stirra sig blind på styrningen av kylfläkten. Du skrev att det inte fungerar i 100 km/h heller och då ska fartvinden vara tillräcklig oavsett om kylfläkten går eller ej.

  Utöver relä till kompressorn så är det även vanligt med för stort spel i magnetkopplingen vilket brukar visa sig när det riktigt varmt. Här är en instruktion hur du mäter spelet och vid behov plockar bort shims: https://www.saab9000.com/procedures/...rconclutch.php

  Även utetempgivaren kan ställa till det då ac inte ska gå igång vid kallt väder. Så kolla att bilen visar rätt utetemp (eller iaf över +5).

 6. #6
  Tackar för kommentaren!

  Citat Ursprungligen postat av Niklas_CCAero Visa inlägg
  Jag håller med Hyvens om att inte stirra sig blind på styrningen av kylfläkten. Du skrev att det inte fungerar i 100 km/h heller och då ska fartvinden vara tillräcklig oavsett om kylfläkten går eller ej.

  Utöver relä till kompressorn så är det även vanligt med för stort spel i magnetkopplingen vilket brukar visa sig när det riktigt varmt. Här är en instruktion hur du mäter spelet och vid behov plockar bort shims: https://www.saab9000.com/procedures/...rconclutch.php

  Även utetempgivaren kan ställa till det då ac inte ska gå igång vid kallt väder. Så kolla att bilen visar rätt utetemp (eller iaf över +5).
  Utetempen visas OK i instrumentpanelen, så jag antar det är OK.

  Jag antar att spelet kan mätas mekaniskt enligt instruktionen du länkade till, men man borde väl också kunna mäta spänning till magnetkopplingen?

  Anledningen till att jag är lite låst på fläkten är att kylan verkar slutar fungera när termostaten till kylaren öppnar och att jag inte märkt någon fläktaktivering kopplad till AC utan tror mig bara relaterat fläktstarter till kylarvärmen. Och att bypassa fläkten är relativt enkelt. Drar mig lite för att lämna in på AC-fyllning igen (gjordes förra året med mkt liten påfyllning, så tror inte det är någon större läcka annat än ordinarie mikroläckage). Men kan förstås varit misstag från verkstaden då de fyllde. Har inte heller tillgång till Tech2.

  Men AC-reläet (H. AC Press Guard i elboxen i motorrum) var oroväckande varmt - Funderar på om krypströmmar i det kan vara förklaring.
  @Hyvens: Var det reläet du menade? (ursäkta den lata frågan - har inte tid att försöka finna mer om det just nu)

  Skall försöka samla mig och gå igenom alla era kloka förslag och se vad jag själv kan observera baserat på det. Är ju inte så ofta problemet uppstår, men dessvärre är det ju just de gånger man verkligen behöver en fungerande AC...

  Är mycket tacksam för all delad klokskap!
  9000 CS 2.3t EcoPower -95 med taklucka, Steg 1 - I oförskämt bra skick [beslagtagen av min son]
  9-5 SportCombi 1.9 tid -07 [såld]
  9000 CSE 2.0t 1997 Steg 1 [såld]
  S80 2.4d -10

 7. #7
  Individuell mappning
  Reg.datum
  feb 2005
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  8 087
  Medlem#
  8758
  AC-reläet blir rätt varmt vid normal drift.

  Niklas har helt rätt ovan, magnetkopplingen är en inte helt ovanlig felkälla, glömde den, och är den på gränsen så uppstår problemet typiskt när den blir varm. Problemet är mekaniskt slitage som gradvis ökar avståndet på den kompressorn du troligen har (Seiko - det finns Sanden också, sitter i vissa bilar samt för varma marknader). Se här:
  http://forum.saabturboclub.com/showthread.php?t=14559
  https://www.saab9000.com/procedures/...rconclutch.php
  9-5 2.3t SC 2005
  9-5 2.3t SC 2000, 60000+ mil
  9000 CSE 2.3T -93
  9000 CSE 2.3t -96

 8. #8
  Sugmotor
  Reg.datum
  feb 2005
  Ort
  Mölnbo
  Inlägg
  56
  Citat Ursprungligen postat av andersbe Visa inlägg
  Jag antar att spelet kan mätas mekaniskt enligt instruktionen du länkade till, men man borde väl också kunna mäta spänning till magnetkopplingen?
  Att mäta spänningen till magnetkopplingen talar om ifall systemet försöker koppla in ac kompressorn och att mäta spelet om den mekaniskt kan överföra tillräckligt med kraft för att rotera kompressorn. Så bägge måste vara ok för att det ska fungera och att bara kontrollera den ena utesluter inte fel på den andra.

 9. #9
  Steg 2
  Reg.datum
  nov 2012
  Inlägg
  2 131
  Du kan öppna upp reläet och kontrollera kontaktytorna.
  Brukar bli brända med tiden. Går att åtgärda med en nagelfil
  innan du ordnar ny.

 10. #10
  Helt original
  Reg.datum
  maj 2005
  Ort
  Sundsvall
  Inlägg
  830
  Medlem#
  11844
  Vilket skick är din AC-kondensor/kylare i? Saknas det en massa kylflänsar så tappar den ju effekt när det blir för varmt.
  //PA - Sundsvall - Sålt Saaben och åker Hyundai i30 diesel nu pga rådande bensinpriser.....

 11. #11
  Nu gjort ett par grundläggande tester utan att kylan gått igång;
  - Känt att aluminiumreläet drar ("klickr").
  - Känt att reläet "AC press. Guard" drar (klickar) - Bytte mot annat likadant relä bredvid
  - Spolat på med vatten på på kondensator-elementet.

  Funderingarna så här långt är att reläerna drar, vilket borde indikera att systemet avlästs om ok och logik och reläer tycker kylanläggningen skall aktiveras. Däremot går inte kylfläkt igång med "Low" på AC. Gissar det styrs av tryck/värme i AC-kondensator och att systemet anser att den inte behöver aktiveras.

  Lämnar då magnetkopplingen/spelet i kompressorn eller annat fel på den.

  Dessvärre är bilen under 18-årige sonens förvaltning och sällan hemma tider jag kan kolla den. Jag jobbar dessutom, så kan inte använda sovmorgons sloten...

  Nästa steg blir att mäta spänning till magnetkopplingen och spelet i densamma. Återkommer.
  Senast redigerat av andersbe den 2021-07-15 klockan 20:26.
  9000 CS 2.3t EcoPower -95 med taklucka, Steg 1 - I oförskämt bra skick [beslagtagen av min son]
  9-5 SportCombi 1.9 tid -07 [såld]
  9000 CSE 2.0t 1997 Steg 1 [såld]
  S80 2.4d -10

 12. #12
  Då var det löst och pärlan kyler åter när det behövs som mest.

  I mitt fall var det spelet i magnetkopplingen som var för stort (strax över 1 mm). Visste inte var jag hade mitt bladmått, så detta försenade min check. Dumt då det är extremt enkelt att kolla. Och med tanke på att nybilsdoften är lite försvagad är ju detta troligen ökande problem för oss 9000 ägare som fortfarande har rullande exemplar.

  Kylningen fungerade utmärkt upp till ca 23-24 graders utetemperatur, men när det blev varmare expanderade troligen något som gjorde att magnetkopplingen tippade över gränsen och inte orkade dra (make sense; Magnetfält försvagas ju med kvadraten på avståndet). I högre temperaturer fungerade AC vid start tills motorn blev varm och termostat öppnade, så kylaren höjde temperaturen i motorrummet. Kring 25-26 grader räckte det med fart kring 70 en stund för att magnetkopplingen skulle orka dra.

  Jag kan i efterhand också konstatera att den har fungerat så länge man kört den på max, den har nog slutat fungera när den kopplat ifrån och sedan inte orkat dra igen. Så starta upp med Low och köra en stund hade gett indikation på att att felet är magnetkopplingen.

  Så vill tipsa alla med problem att börja mäta avståndet - löjligt enkelt...

  Edit, 28 juli; Såklart hade jag kommit detta på spåren tidigare genom att mäta spänning till magnetkopplingen oxå...

  Angående felsökning genom "knack med mejsel / hammare" vill jag rekommendera att knacka till ordentligt - I mitt fall räckte det inte med soft knack ens med stor mejsel utan ganska rejäl knack med hammare, så hoppade kompressorn igång.

  Instruktionen på https://www.saab9000.com/procedures/...rconclutch.php är utmärkt. Största problemet med att ta bort ett shims var att få av det från axeln; Sitter ju längst in och tog en stunds fiskande med ståltråd med liten krok innan jag lyckades komma in med fingrarna och ta bort det. Svårt att se och komma åt ordentligt. Skruven (som är "vanligt" gängad) satt förvånansvärt löst och var enkel att lossa/skruva åt enligt instruktionen.

  Tips från tråden http://forum.saabturboclub.com/showt...t=shimsa+9000; "Kleta på en klick fett på platta så följer första schimset med ut. /J.K Nilsson" - Detta hade sparat mig en timmas fiskande med ståltråd...
  Fann också i någon tråd ett resonemang om att det kan sitta flera shims av olika tjocklek.

  Kan också bekräfta att Biltema 42-304 fungerar utmärkt (än så länge) som ersättning till silvriga reläet i elboxen framför batteriet. Och att en indikation på tokigt avstånd i magnetkopplingen är hård aktivering av densamma. Min går nu mjukt och fint från att tidigare varit som ett slägg-slag. Så jag antar att hård aktivering kan indikera fel avstånd och vara anledning att shimsa om.

  Stor tack alla som hjälpt till!

  1 användare gillar detta inlägg


  Senast redigerat av andersbe den 2021-07-28 klockan 22:06. Anledning: Komplettering
  9000 CS 2.3t EcoPower -95 med taklucka, Steg 1 - I oförskämt bra skick [beslagtagen av min son]
  9-5 SportCombi 1.9 tid -07 [såld]
  9000 CSE 2.0t 1997 Steg 1 [såld]
  S80 2.4d -10

 13. #13
  Just det; Kan också konstatera att fläkten startar nu - Verkar vara när AC behöver det (innan motorn är varm och termostaten ännu inte öppnat sig). Går inte konstant, ens vid Low på ACC, utan troligen helt reglerat från behov från AC. Tror jag såg någon kommentar om att fläkten aktiveras då tryck i kondensator överstiger visst värde (vilket torde översättas med viss temperatur).
  9000 CS 2.3t EcoPower -95 med taklucka, Steg 1 - I oförskämt bra skick [beslagtagen av min son]
  9-5 SportCombi 1.9 tid -07 [såld]
  9000 CSE 2.0t 1997 Steg 1 [såld]
  S80 2.4d -10

Liknande ämnen

 1. Tvekar/rycker vid varmt väder OG9-5 B2x5
  Av Indalsman i forum Motor och motorstyrning
  Svar: 32
  Senaste inlägg: 2022-12-20, 17:45
 2. Acc slutar kyla, ingen felkod, fullt system
  Av Micke9000 i forum Ljud och elektricitet
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2007-08-10, 23:11

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •