Resultat 1 till 13 av 13

Ämne: AC slutar kyla vid mkt varmt väder 9000 -95

Trådad visning

 1. #1

  AC slutar kyla vid mkt varmt väder 9000 -95

  Har lite lite problem med AC:n i 9000 2.3 M95; Den slutar fungera i riktigt varma temperaturer (typ 28-30 grader) – märkte senaste värmeböljan att den verkade sluta fungera när kylartermostaten öppnade och har tidigare upplevt liknande vid kökörning i hög värme.
  Min teori är att AC slutar kyla pga att systemet blir för varmt. Möjligen pga att kylarfläkten inte går när den borde. Senast kunde jag märka att AC stängde av när motorn kom upp i arbetstemp, troligen då termostaten öppnade. Testade också köra 10 min i dryga 100 km/h, men AC gick inte igång då heller. Men det var då över 30 grader ute.

  AC systemet är provtryckt & påfyllt. Var ytterst lite köldmedia som saknades.

  Så jag fokuserar tills vidare på kylarfläkten - Möjligen har den inte fungerat på sistone, alternativt aktiveras den inte av AC:n. Testade ha bilen igång en stund och då gick fläkten igång, antagligen triggat av temp på kylarvätskan. Men innan det drog jag ur det grå AC-reläet i elboxen i motorrummet och racklade lite på kontakten vid kylarfläkten. Möjligen löste det problemet (men har inte varit så varmt efter det)

  Det är endast ett Low Speed-relä och fläkten är ansluten via kontakt med två trådar och bredvid den sitter en enkel sladd i en oansluten kontakt (troligen avsedd för bilar med Low/High speed och förkopplingsmotstånd). Såg också att säkring på 5A på plats 3 i elboxen i motorrummet saknades. Satte i den utan att veta funktion.

  Jag funderar lite på funktioner och famlar lite om hur att felsöka vidare. Vilken logik är det för att starta fläkten? Ger lite påståenden på saker jag funnit i andra trådar eller själv klurat fram (främst använt elschema på. OBS! Gissar lite – Tar tacksamt emot kommentarer så jag kan korrigera felaktiga antaganden:
  • Fläkt aktiveras när kylarvätska som cirkuleras i kylaren är över 90 grader (90/106-110 för Low/High Speed)
  • Tempmätare i instrumentpanel kan vara opålitlig – kallödningar i instrumentpanel gör att 9000 ofta visar för låg temperatur (min står stadigt på ca kl 8 vid längre gångtid). Motorstyrningen läser motortemp ur egen sensor under insuget.
  • Sensor för kylarvätsketemp för aktivering av fläkt vid motorblockets kortsida, vid termostat (eller för tidigare modeller, längst ner i kylare - ej kollat min bil).
  Aktiverar fläkt när temp når 90 grader.
  FRÅGA: Får inte ihop detta helt. Hur sker detta? Är det en och samma sensor för både fläktstart och tempmätare? Och finns i så fall någon elektronik vid instrumentpanelen som togglar jord/12V/annat? Ser på schemat https://www.genuinesaab.com/psi/files/9kfan.pdf att det finns två möjliga temp-styrningar; En via 430 ”AFM modul” (är det motorstyrning, instrumentpanel eller annat?) och en via 370/Temp Switch vid kylaren.
  • AC-kompressor aktiveras ej/avaktiveras om tryck i kondensatorn (kylarelementet) överstiger ELLER understiger viss nivå (2 / 30 bar?). Detta sker genom relä i elbox i motorrummet, pos H ”AC press. Guard” bryts ELLER sluts?
  Kan det vara så att värmen i kylarsystemet orsakar så högt tryck att den stängs av för att skydda den? Eller har den också tempsensorer?
  Kan det vara lönt att skifta om reläerna? Ser ut att vara 5-6 identiska reläer för olika funktioner.
  • Fläkt aktiveras vid tryck i AC-system (via trycksensor vid torkfilter, höger hjulhus).
  Ledning till denna passerar genom relä ovanför handskfack (bryts av tändning ev med tidsförskjutning). Kan det vara visst tryck som krävs för att aktivera fläkt? Eller skall den alltid gå?
  Det borde gå finna koppling vid kompressor (stift 16 i kontakt H24-2) för att mäta om trycksensor fungerar eller kortsluta till jord för att simulera aktivering för att trigga fläktrelä att dra för att verifiera funktion.
  • Funderar på att montera en manuell switch för att aktivera fläkten – Då kan jag testa aktivera nästa gång AC slutar fungera och se om det kan göra att den går igång igen.
  • Självklart kan det vara problem i kontakter i princip var som helst. Dock såg jag i någon tråd att det är 92:or som drabbas av detta (någon kabelskarv vid kylaren, tror jag).

  Källor
  • Schema/felsökning/komponentlista/placering:
  o Osäker på vilka modeller (jag har i huvudsak utgått från ”en hastighets-versionen” av denna i texten ovan): https://www.genuinesaab.com/psi/files/9kfan.pdf
  o Troligen tidigare varianter (M89-M94): http://townsendimports.com/Web/cooli...anwir89-94.htm
  o M97: http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Saa...RAMS/13742.pdf
  • Trådar som jag funnit bra information i:
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...-fungerar-inte
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...-kylfl%C3%A4kt
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...A5r-hela-tiden
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...entfel-9000-98
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...l%C3%A4kt-9000
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...g%C3%A5ng-9000 (tydlig instruktion för felsökning)
  Edit 27 juli: Några länkar till:
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...ighlight=kyler
  o http://forum.saabturboclub.com/showt...ght=kyler+9000
  o http://forum.saabturboclub.com/showthread.php?t=14559 och https://www.saab9000.com/procedures/...rconclutch.php

  Efterlysning:
  Sidan http://kjelectronic.com/saabtemp.html och http://web.telia.com/~u33227289/saabtemp.html nämns i flera förhistoriska trådar. Finner de inte nu och vet inte om den återuppstått någon annanstans.
  Edit 23 juli: Snapshot av denna sida (utan bilder) med instruktion för att åtgärda problem med tempmätaren som visar lågt värde: https://web.archive.org/web/20160909.../saabtemp.html

  Tar tacksamt emot kommentarer som kan hjälpa i fortsatt felsökning!

  /Anders
  Senast redigerat av andersbe den 2021-07-26 klockan 20:41. Anledning: Löst
  9000 CS 2.3t EcoPower -95 med taklucka, Steg 1 - I oförskämt bra skick [beslagtagen av min son]
  9-5 SportCombi 1.9 tid -07 [såld]
  9000 CSE 2.0t 1997 Steg 1 [såld]
  S80 2.4d -10

Liknande ämnen

 1. Tvekar/rycker vid varmt väder OG9-5 B2x5
  Av Indalsman i forum Motor och motorstyrning
  Svar: 32
  Senaste inlägg: 2022-12-20, 17:45
 2. Acc slutar kyla, ingen felkod, fullt system
  Av Micke9000 i forum Ljud och elektricitet
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2007-08-10, 23:11

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •