Resultat 1 till 13 av 13

Ämne: Startproblem NG9-3 2003 B207

  1. #1

    Startproblem NG9-3 2003 B207

    Hej alla!

    Det är väl bara att krypa till korset på en gång. Jag startade för ett tag tillbaka en tråd för köpråd angående en NG9-3 åt en vän här på forumet. Här gavs fantastiskt mycket bra och givande tips vilket slutade i att jag rekommenderade min vän att inte köpa denna bilen bland annat på grund av att det kan vara ganska lömska elfel på den. Trots detta gick min vän emot rekommendationerna och köpte bilen för att han var i behov av det och hade blivit trött på att leta efter bilar. För att göra en lång historia kort körde vi hem den, jag utförde en motorservice på den, (oljefilter, tändstift, motorolja, luftfilter), och han körde hem den. Det är här det roliga börjar.

    Min vän ska åka till Ica lite senare under den kvällen. Bilen startar inte. Ett distinkt "klick" hörs när han vrider på nyckeln och bilen går inte igång. Jag åker bort för att felsöka bilen. Mäter mellan polerna och ser att batteriet är jättekasst och behöver bytas. Skönt tänker vi. Vi trycker in ett helt nytt batteri i bilen och den spinner som en katt. Efter detta åker min vän hem till Linköping. Bilen går bra & startar bra där. När han kommer tillbaka till Sundsvall händer det dock igen. Bilen startar inte. Checken i displayen är OK, lamporna tänds men bilen startar inte. (Startmotorn driver inte runt över huvud taget).

    Vad har jag felsökt hittills?
    Jag har läst på mycket om dessa bilar, och fått mycket information i tråden när jag skrev angående köprådet. Problemet är att det är så otroligt skilda saker och varierar mellan startlås/startmotor/dåligt batteri/dåliga kablar/ärgat vid startmotorn.

    1: Jag har kollat så att nyckeln är godkänd av bilen, (rattlås och allt släpper, nyckeln får OK i Display).
    2: Jag har kollat så att bränslepumpen pumpar bränsle.
    3: Jag har kollat så att batteriet vi stoppade i är friskt.
    4: Jag drog åt bulten för jorden på startmotorn.

    Jag misstänker, efter vad jag har läst här på forumet och på lite andra ställen, att det kan vara kabelbrott någonstans. Men det som gör att jag blir fundersam är det faktumet att det faktiskt fungerade klockrent med ett nytt batteri i bilen, även om det bara var några dagar.

    Batteriet som stoppades i bilen var från Biltema, om detta har någon betydelse.
    https://www.biltema.se/bil---mc/bilr...2ah-2000038651
    Batteriet köptes i felsökningssyfte, inte för att vara en permanent lösning


    Nu vänder jag mig till er här igen. Vad kan jag göra för att felsöka bilen?

    Jag kommer försöka gå igenom relän och kablar, (men det är så fantastiskt svårt och pilligt att göra det). Är det någon här som kan ge mig lite skjut i rätt riktning, så jag kanske i alla fall börjar på rätt ställe. Jag har någorlunda förståelse kring el och vet hur man använder en multimeter.

    Som alltid uppskattar jag detta forumet till tusen.

    Varför är jag ens en sådan god vän som hjälper honom när jag upprepade gånger manade honom till att inte köpa bilen... Jaja, vad ska man göra.

    Med vänliga hälsningar,
    Pontus Andersson.
    Saab 9000, 1998 A50 150hk, 20 000 mil.

  2. #2
    Helt original
    Reg.datum
    okt 2005
    Ort
    Hallsberg
    Inlägg
    591
    Medlem#
    11576
    Vad händer med batterispänningen när du vrider nyckeln till startläget? Sjunker spänningen? I så fall drar startmotorn ström, och kanske kan vara felaktig eftersom den inte går runt. Eller så är batteriet felaktigt och orkar inte ge tillräcklig ström.

    Kan du mäta spänningen direkt vid startmotorn för att se om den får korrekt matning eller om det är dålig kontakt på vägen från batteriet?

    Har du möjlighet att kolla med Tech-2 om nåt ser lurt ut i bilen?

    //Niklas
    9-3 SS Aero -05, 9-5 Aero -02, 9000 CSE 2,3t -97 med Maptun steg 1, 900s -91, Porsche Cayenne Turbo -04 samt en 96 V4-73

    Har också haft: 9000 CSE 2,3t -96 med Speedparts steg 1, 900s -90, 95 v4-75, 9000cc -88b, 900 EMS -80, 99 GL injection -76

  3. #3
    Jag ska kika på spänningen när jag kommer hem. Jag glömde kolla det igår.

    Batteriet är helt nytt, men igår innan jag gav upp testade vi även att stoppa i mitt friska batteri och det var samma fel där. Och mitt batteri vet jag är bra.

    Tech-2 har jag ingen enkel åtgång till.

    Jag återkommer med värdet på spänningen vid start efter att jag har slutat jobbet.
    Senast redigerat av Moderator den 2020-07-01 klockan 11:40. Anledning: Ingen idé att citera hela texten när inlägget kommer direkt efter det som citeras

  4. #4
    Steg 1 Norrbagges avatar
    Reg.datum
    apr 2013
    Ort
    Tromsø
    Inlägg
    1 798
    Sikring #31 i elsentralen (UEC) i motorrommet (og spenning på den) kontrolleres, om dét ikke allerede er utført.

    Kontrollér at "startrelé" #8 i UEC (alltid) har spenning inn på pinne #30. Så kan det måles over spolen, #85/#86, at den får jord/spenning når tenningsnøkkelen vris til posisjon "START".

    Ett forsøk kan også være å "strappe" (bygla) #30/#87. Så kan jo selve reléet være defekt, gitt hva målinger ellers viser.

    Om dette er en "automatare" er også kontakten på automatkassa en mulig kandidat.
    Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut. 2009. eSID2

  5. #5
    Grundladd
    Reg.datum
    feb 2017
    Ort
    Uppsala
    Inlägg
    233
    Medlem#
    -
    Om det är en manuell och producerad för USA/CA marknaden finns även en kontakt vid helt nedtryckt kopplingspedal som måste fungera för att startmotorreläet ska dra. Den kontakten brukar man bara behöva dra ut kontaktstången på vid fel då den är av typ självjusterande rasterpinne.

  6. #6
    Citat Ursprungligen postat av Norrbagge Visa inlägg
    Sikring #31 i elsentralen (UEC) i motorrommet (og spenning på den) kontrolleres, om dét ikke allerede er utført.

    Kontrollér at "startrelé" #8 i UEC (alltid) har spenning inn på pinne #30. Så kan det måles over spolen, #85/#86, at den får jord/spenning når tenningsnøkkelen vris til posisjon "START".

    Ett forsøk kan også være å "strappe" (bygla) #30/#87. Så kan jo selve reléet være defekt, gitt hva målinger ellers viser.

    Om dette er en "automatare" er også kontakten på automatkassa en mulig kandidat.
    Okej! Dessa reläer har jag läst om på andra ställen också.

    Hur mäter jag det på "rätt" sätt? Hur hittar jag exakt #85 och #86, (för jag antar att det är där jag mäter att den här spänning när vi vrider nyckeln till start).

    Hur "byglar" jag #30/#87? Helt vanlig kopparkabel som jag drar mellan istället för ett relä?

    Det är inte en automatbil så det ska inte vara ett problem.

    Citat Ursprungligen postat av Farbror skum Visa inlägg
    Om det är en manuell och producerad för USA/CA marknaden finns även en kontakt vid helt nedtryckt kopplingspedal som måste fungera för att startmotorreläet ska dra. Den kontakten brukar man bara behöva dra ut kontaktstången på vid fel då den är av typ självjusterande rasterpinne.
    Den här har jag läst om. Ska kika på det nästa gång jag kollar på bilen. Hur vet jag/ser jag om det är en "för USA-producerad" bil?
    Saab 9000, 1998 A50 150hk, 20 000 mil.

  7. #7
    Individuell mappning
    Reg.datum
    maj 2003
    Ort
    Trollhättan
    Inlägg
    8 131
    Medlem#
    6973
    Om kopplingskontakten strular så yttrar det sig i de flesta fall i att farthållaren inte fungerar. Är kontakten feljusterad så tror bilen att kopplingen är nertryckt hela tiden. Detta borde alltså inte hindra bilen från att starta.
    9000 A50 2.0t -97 bruksbilen
    9000 CSE 2.3T -95 pysselbilen
    9000 -85 projektet som spelar död

  8. #8
    Steg 1 Norrbagges avatar
    Reg.datum
    apr 2013
    Ort
    Tromsø
    Inlägg
    1 798
    Citat Ursprungligen postat av MuLLvaD3n Visa inlägg
    - Hur mäter jag det på "rätt" sätt? Hur hittar jag exakt #85 och #86, (för jag antar att det är där jag mäter att den här spänning när vi vrider nyckeln till start).
    Pinneutlegg er normalt merket på undersiden av reléet, og bør være det på #8 også. Bør bli ca. 12V ved "START", men avhenger av indremotstanden til aktuelt måleinstrument.

    Ellers er dette ett (generelt) eksempel på merking/"wiring": https://wiki.r31skylineclub.com/inde...rmo_Fan_Wiring.

    Citat Ursprungligen postat av MuLLvaD3n Visa inlägg
    - Hur "byglar" jag #30/#87? Helt vanlig kopparkabel som jag drar mellan istället för ett relä?
    Ettråds kopparkabel med noe kvadrat som stikkes ned i "pinnene" i reléholderen.
    Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut. 2009. eSID2

  9. #9
    Citat Ursprungligen postat av Hyvens Visa inlägg
    Om kopplingskontakten strular så yttrar det sig i de flesta fall i att farthållaren inte fungerar. Är kontakten feljusterad så tror bilen att kopplingen är nertryckt hela tiden. Detta borde alltså inte hindra bilen från att starta.
    Citat Ursprungligen postat av Norrbagge Visa inlägg
    Pinneutlegg er normalt merket på undersiden av reléet, og bør være det på #8 også. Bør bli ca. 12V ved "START", men avhenger av indremotstanden til aktuelt måleinstrument.

    Ellers er dette ett (generelt) eksempel på merking/"wiring": https://wiki.r31skylineclub.com/inde...rmo_Fan_Wiring.


    Ettråds kopparkabel med noe kvadrat som stikkes ned i "pinnene" i reléholderen.
    Jag var nu ute och mätte på batteriet & #8 över 85 och 86.

    Batteriet går från 12.7 volt till 11.4 när man vrider till "start".

    #8 har spänning på 12 volt över 85/86. Det verkar som att startmotorn drar ström men att den inte vrider runt då, eller vad tror ni?
    Saab 9000, 1998 A50 150hk, 20 000 mil.

  10. #10
    Steg 1 Norrbagges avatar
    Reg.datum
    apr 2013
    Ort
    Tromsø
    Inlägg
    1 798
    Det virker mer som at den drar litt strøm, da spenningen burde ha droppet én volt til ved startmotorkjøring. Mål på batteriskoene (-klemmene) under "START" og sammenlign med måling på -polene. Mål spenning på tilkoblingen (ikke kabelskoen) på startmotoren under "START", om du kommer til der.

    Så har du trukket til bolten for jord på startmotoren - det var vel en grunn til det?

    Mål motstand fra pinne #87 i sokkelen til relé #8 mot minuspolen på batteriet. Dette er igjennom solenoiden på startmotoren.

    Hva er batterispenningen, målt på polskoene, når tenningsnøkkelen er i posisjon "ON"?
    Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut. 2009. eSID2

  11. #11
    Steg 5
    Reg.datum
    feb 2006
    Ort
    Torpshammar
    Inlägg
    5 653
    Du måste ju börja med att mäta om startmotorn får manöverström..........Om den får det så kan det ju lika gärna vara startmotorn som fuskar. De kan ju mycket väl bli lite lynniga om kolen är ganska dåliga. Då kan det gå ena dagen och nästa men inte tredje och med nytt batteri kan det gå bättre för att lägga av igen nån annan dag. Sen lägger den kanske av helt ..........

  12. #12
    Citat Ursprungligen postat av Norrbagge Visa inlägg
    Det virker mer som at den drar litt strøm, da spenningen burde ha droppet én volt til ved startmotorkjøring. Mål på batteriskoene (-klemmene) under "START" og sammenlign med måling på -polene. Mål spenning på tilkoblingen (ikke kabelskoen) på startmotoren under "START", om du kommer til der.

    Så har du trukket til bolten for jord på startmotoren - det var vel en grunn til det?

    Mål motstand fra pinne #87 i sokkelen til relé #8 mot minuspolen på batteriet. Dette er igjennom solenoiden på startmotoren.

    Hva er batterispenningen, målt på polskoene, når tenningsnøkkelen er i posisjon "ON"?
    Citat Ursprungligen postat av StefanM Visa inlägg
    Du måste ju börja med att mäta om startmotorn får manöverström..........Om den får det så kan det ju lika gärna vara startmotorn som fuskar. De kan ju mycket väl bli lite lynniga om kolen är ganska dåliga. Då kan det gå ena dagen och nästa men inte tredje och med nytt batteri kan det gå bättre för att lägga av igen nån annan dag. Sen lägger den kanske av helt ..........
    Såhär blir det när jag försöker bygla #87/#30!


    https://youtu.be/uvk46xsHRqI

    Det klickar rejält från startmotorn men bilen går fortfarande inte igång. Vad tror ni... är det startmotor som har gett upp?

  13. #13
    Steg 1 Norrbagges avatar
    Reg.datum
    apr 2013
    Ort
    Tromsø
    Inlägg
    1 798
    I tilfelle batterispenningen er i orden på polklemmene under startforsøk, at kabel batteri/startmotor har god kontakt i begge ender og hel, er nok problemet nedslitte børster på startmotoren eller ifm. kontaktsettet til solenoiden.
    Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut. 2009. eSID2

Liknande ämnen

  1. Startproblem NG9-3 -04 B207
    Av lazze12 i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2020-03-12, 16:27
  2. Startproblem NG9-3 B207
    Av edwajn i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 20
    Senaste inlägg: 2019-08-16, 21:56
  3. Startproblem NG9-3 B207
    Av Mokie i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2019-02-12, 12:32
  4. [LÖST] Startproblem NG9-3 B207
    Av Herr Thomas i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 7
    Senaste inlägg: 2019-01-03, 11:04
  5. [LÖST] Startproblem NG9-3 B207
    Av djac93 i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 25
    Senaste inlägg: 2018-01-18, 21:55

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •