Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 30

Ämne: Möjligt problem med tjuvström OG9-5 -06

  1. #1

    Möjligt problem med tjuvström OG9-5 -06

    Idag startade inte Saaben (2006 2.0 biopower), helt utan kräm. Batteriet stendött.

    Men, från relälådan i motorn hördes ett tickande från ett relä, trots att nyckeln inte ens var i?

    Det tystnade inte föränn batteriet kopplades ut.
    Senast redigerat av lillefar den 2020-01-30 klockan 21:01.

  2. #2
    Annonsmoderator flasets avatar
    Reg.datum
    sep 2004
    Ort
    Göteborg
    Inlägg
    2 416
    Medlem#
    5849
    Kommer antagligen att ordna sig så snart ett friskt batteri kommer på plats.

    Om inte får du möjlighet att undersöka om något inte stänger ner ordentligt vid nyckel ur som således drar ur energin ur batteriet när bilen står parkerad.

    När gick den senast, alltså har den stått parkerad en längre tid?
    Var befinner du dig geografiskt, har det plötsligt blivit kallare väder?

    Mvh
    9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  3. #3
    Vi körde den till jobbet i morse. Bor i Skellefteå så vi har mellan 5-8 grader kallt.
    Ska prova med nytt batteri, det är trotts allt ganska många år gammalt.

    Tack för feed back

  4. #4
    Steg 4 Mr.Os avatar
    Reg.datum
    nov 2004
    Inlägg
    4 081
    Medlem#
    ja
    Var den OK på morgonen och detta händet på em/kväll? Då skulle jag börja med att ladda batteriet du har innan du köper nytt.

    Så fort laddar den inte ur om inget är fel eller du glömt ljuset el något på som tömt batteriet.

    Tickandet kan bara vara ett symptom på låg spänning. Testa tex att bara koppla in startkablar och se om det slutar är ett tips.
    §9974§90081§900086§95039502§9502*900095*9304*9509*9509
    CarbonGrey,CosmicBlue,LaserRed,LeMansBlå,Odoardogrå,Silver,Svart,White
    Aero4Arc2Biopower3Griffin2CC2Turbo2Vector2

  5. #5
    Tack för svaren. Batteriet verkar ok, ligger på 12.68 när det vilat en stund, laddar på runt 14.7 och ligger mellan 10.5 till 11 i startögonblicket.

    Däremot drar den tjuvström.
    En timma efter jag kopplat bort batteripoolen så drar den nästan 2ah.
    Om jag nu ställt in multimetern rätt.
    Vredet på 20 mah och då drar den 1.95 enligt displayen.

    Har idag dragit alla säkringar, men ah sjönk inte vid en enda säkring.

    Trist

  6. #6
    Steg 4 JSNs avatar
    Reg.datum
    jan 2008
    Ort
    Ölanda (Göteborg)
    Inlägg
    4 047
    Medlem#
    8163
    Citat Ursprungligen postat av lillefar Visa inlägg
    En timma efter jag kopplat bort batteripoolen så drar den nästan 2ah.
    Drar den ström även efter att du har hängt av en batteripol??
    Över vilka punkter mäter du?
    /Johan

  7. #7
    Annonsmoderator flasets avatar
    Reg.datum
    sep 2004
    Ort
    Göteborg
    Inlägg
    2 416
    Medlem#
    5849
    Förutsatt att du mäter på rätt sätt, (förbinder batteriet genom multimetern) så vill jag påstå att 1,95 mA är rimlig viloström.

    Då räcker ett 80Ah batteri lääänge, om det är friskt...

    Mvh
    9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  8. #8
    Jag tolkade 1.95 som 1.95 A och inte mA. Jag ska be min elektronikkunniga granne hjälpa mig att mäta och återkommer.

  9. #9
    Moderator
    Reg.datum
    apr 2003
    Ort
    Kungsbacka
    Inlägg
    7 191
    Medlem#
    4458
    Inte om du har mA-området inställt. Och inga Ah mAh här. Det är ström vi mäter, inte strömkapacitet. :-)
    9³ SS -05, Steg 4 Biopower. Såld.
    Projekttråd: Hot Chilli Project

  10. #10
    Steg 1 Norrbagges avatar
    Reg.datum
    apr 2013
    Ort
    Tromsø
    Inlägg
    1 759
    Det kanskje er en tanke å først ta en titt på denne tråden (én av mange) som gir tips om hvordan måle hvile-/krypstrøm: http://forum.saabturboclub.com/showt...C3%B6m-9-5-05?.

    1 användare gillar detta inlägg


    Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut. 2009. eSID2

  11. #11
    Steg 4 Mr.Os avatar
    Reg.datum
    nov 2004
    Inlägg
    4 081
    Medlem#
    ja
    Ström mäts i Ampere A 1A = 1000mA
    Laddning mäts i Amperetimmar Ah. Ett batteri på 75Ah klarar av att ge 1A i 75timmar, dvs ca 3dygn (i teorin, i verkligheten blir det en aning mindre) Eller 1mA i 75000timmar, dvs drygt 8,5år, eller i praktiken "tillräckligt länge"

    Försök använda rätt beteckningar. Inte för att jag vill vara petig.
    Men det är troligare att man får rätt svar om man frågar rätt.

    2 användare gillar detta inlägg


    §9974§90081§900086§95039502§9502*900095*9304*9509*9509
    CarbonGrey,CosmicBlue,LaserRed,LeMansBlå,Odoardogrå,Silver,Svart,White
    Aero4Arc2Biopower3Griffin2CC2Turbo2Vector2

  12. #12
    Steg 3
    Reg.datum
    apr 2009
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    3 049
    Medlem#
    11937
    Om du ska mäta ström (enhet A eller mA) med en multimeter ska du seriekoppla den, d.v.s. lossa en batteripol och koppla in multimetern mellan batteripolen och den lossade sladden.

    Med vredet väljer du skala - siffran som står på vredet säger maxströmmen den skalan tillåter, t.ex. 20mA mäter strömmar upp till 20mA och och siffran som visas är då i enheten mA. Är strömmen större än skalans max visar displayen en felkod.

    Notera att multimetrar kan ha både AC och DC-mätning, för en bils 12V-system ska du såklart använda DC.
    Tidigare: Saab 900i -88, Saab 900i -89
    Nu: Saab 9-5 aero -04, Volvo S70 -98
    Härnäst: Ren elbil. Dagsnotering: Volkswagen ID.4

  13. #13
    Tack för alla svar (även pekpinnarna om att använda rätt enhet ).

    Nu har jag lånat en tångamperemeter och får följande värden.

    0.10 på minuspolen och 0.08 på pluspoolen. Då är tången inställd på 40 a likström.

    Det verkar inte som den drar tjuvström?


    Skickat från min MAR-LX1A via Tapatalk
    Senast redigerat av lillefar den 2020-02-02 klockan 09:38.

  14. #14
    Steg 3
    Reg.datum
    aug 2009
    Inlägg
    3 076
    9-3 och 9-5 ska ha viloström på max 16 mA när bilen har varit avstängd i 25 minuter med alla dörrar stängda.
    Detta enligt Service Information Bulletin Nr: 311-2145 som bl a finns i WIS (Electriskt system - Laddsystem - fliken Bulletiner). Där beskrivs även hur man kan mäta viloström med en multimeter.

    Att mäta 16 mA med en tångampermeter med rimligt pris är inte möjligt då onoggrannheten blir för stor. Jag tittade i specen på Biltema 15-288. Mätområdet 0-40 A har upplösningen 0,01 A. Onoggrannheten är 2,8% + 10. 10 betyder 10 enheter i sista siffran. Mäter man där det går 16 mA d v s 0,016 A så borde instrumentet visa 0,02 men det kan lika gärna visa 0,12 (0,02 + 10 enheter). Den mätningen blir således meningslös.

    Läs beskrivningen från WIS här: https://saabwisonline.com/c8/9-5/200...t-procedure-2/
    under rubriken: Measuring standing current (långt ner på sidan)

  15. #15
    Citat Ursprungligen postat av TCarlsson Visa inlägg
    9-3 och 9-5 ska ha viloström på max 16 mA när bilen har varit avstängd i 25 minuter med alla dörrar stängda.
    Detta enligt Service Information Bulletin Nr: 311-2145 som bl a finns i WIS (Electriskt system - Laddsystem - fliken Bulletiner). Där beskrivs även hur man kan mäta viloström med en multimeter.

    Att mäta 16 mA med en tångampermeter med rimligt pris är inte möjligt då onoggrannheten blir för stor. Jag tittade i specen på Biltema 15-288. Mätområdet 0-40 A har upplösningen 0,01 A. Onoggrannheten är 2,8% + 10. 10 betyder 10 enheter i sista siffran. Mäter man där det går 16 mA d v s 0,016 A så borde instrumentet visa 0,02 men det kan lika gärna visa 0,12 (0,02 + 10 enheter). Den mätningen blir således meningslös.

    Läs beskrivningen från WIS här: https://saabwisonline.com/c8/9-5/200...t-procedure-2/
    under rubriken: Measuring standing current (långt ner på sidan)
    Tack, men den verkar ju inte dra jättemycket, även om man räknar in felmarginalen?

    Skickat från min MAR-LX1A via Tapatalk

  16. #16
    Steg 3
    Reg.datum
    aug 2009
    Inlägg
    3 076
    Mätteknik är inte så lätt och jag är inte så bra på att förklara.

    Mäter du 0,10 A men en onoggrannhet på upp till 0,10 A så betyder det att strömmen i verkligheten kan vara vad som helst mellan 0 A och 0,10 A. Om det nu råkar vara 0,10 A när det ska vara max 0,016 A så laddas batteriet ur onödigt snabbt. 0,10 A är ju inte en jättestor läckström men det är ju klart mer än 0,016 A så något är det i så fall som inte står rätt till.

    Kanske kan du be din elektronikkunniga granne att läsa texten som jag länkade till så kanske ni kan göra en bättre mätning med en multimeter.

    En annan sak som man kan göra om man har tillgång till ett labb-kraftaggregat med justerbar strömbegränsning är att ställa ner strömbegränsningen under 1A och koppla en multimeter i t ex 2 A läge på utgången av labbaggregatet. Ställ därefter in strömmen genom att justera strömbegränsningen till olika värden 1 A, 0,5 A, 0,1 A och jämför med vad tångampermetern visar vid olika värden på strömmen. Prova även vid lägre strömvärden som 10, 20, 30, 40, 50 mA och använd då ett mätområde på multimetern som är så lågt som möjligt med hänsyn till vald ström.

    Min gamla Fluke multimeter har mätområden 2 mA, 20 mA, 200 mA och 2000 mA. Nyare Fluke m fl klarar upp till max 10A. Noggrannheten hos dessa instrument för låga strömmar är mycket större än för en tångampermeter som främst är avsedd för att mäta större strömmar än vad en multimeter klarar. Även riktigt billiga multimetrar brukar numera ha ganska bra noggrannhet.
    9-3 Aero 2000, 9-3 Aero SS 2005, BMW R1100RS 1993, tidigare 9000 CDi 1989, 900i 1985, 96 V4 1972

  17. #17
    Tack igen, du är nog betydligt bättre på att förklara än vad jag är på att förstå.

    Jag har en multimeter som nog är helt ok. Jag ska ut och mäta precis som det står i länken du skickade.

    Har jag rätt inställning?

    Tror du det spelar nån roll att batteriet inte är fulladdat när man mäter krypström?
    Det ligger bara runt 12 volt nu?

    Skickat från min MAR-LX1A via Tapatalk
    Senast redigerat av lillefar den 2020-02-02 klockan 13:02.

  18. #18
    Steg 3
    Reg.datum
    aug 2009
    Inlägg
    3 076
    Läget 10 rakt ner tror jag du ska börja med. Om värdet går under 0,2 så kan du ändra till 200m (= 0,2A). Det gör inte mycket skillnad om batteriet ger 12,0 V eller lite mer (typ 12,6).
    9-3 Aero 2000, 9-3 Aero SS 2005, BMW R1100RS 1993, tidigare 9000 CDi 1989, 900i 1985, 96 V4 1972

  19. #19
    Nu har jag mätt enligt manualen.
    Fotar värderna för lite bättre analys. Jag provade både med multimetern inställd på 10, 20 och 200 som ni ser. Jag har förstått att ampere och miliampere inte är mina starka sidor.

    Skickat från min MAR-LX1A via Tapatalk

  20. #20
    Steg 3 Mr_SunBears avatar
    Reg.datum
    feb 2003
    Ort
    Mälardalen Västerås
    Inlägg
    3 362
    Medlem#
    3471
    För några år sedan kollade jag strömförbrukning på min gamla ”Silverpilen”. Og9-5

    Resultatet var då.

    Strömförbrukning 100-110 mA
    Efter en stund 17-23 mA
    Vilo spänning 12,53v 12,43v
    Startspännin 10,8v
    Ladd efter start 14,55v
    Ladd kollat tidigare 14,37-14,4v

    17-23 mA är inom Saabs specifikation gällande viloström. Det tar dock 20-25 innan det inträffar allt efter systemen i bilen går ned på vila. Det är iaf ett riktvärde.
    //Björn
    Västerås
    Medlem #3471
    Mr_SunBear @ Garaget

Liknande ämnen

  1. Problem men tjuvström 9-5 -06
    Av Tajfoon i forum Ljud och elektricitet
    Svar: 31
    Senaste inlägg: 2019-03-30, 22:48
  2. Svar: 3
    Senaste inlägg: 2017-01-13, 10:10
  3. Tjuvström 9-5 05
    Av Kimura i forum Ljud och elektricitet
    Svar: 12
    Senaste inlägg: 2016-08-19, 14:06
  4. tjuvström 93 -04
    Av dava i forum Ljud och elektricitet
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2013-01-05, 11:51
  5. Problem med tjuvström. Drar 3,9A när bilen är avstängd!
    Av Jansen i forum Motor- och trafikrelaterat
    Svar: 4
    Senaste inlägg: 2010-08-21, 20:03

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •