Resultat 1 till 7 av 7

Ämne: Saab fast ändå inte, Cadillac BLS byggd på Saab ng9-3

 1. #1
  Steg 1 benny900s avatar
  Reg.datum
  apr 2005
  Ort
  Dalarna
  Inlägg
  1 261
  Medlem#
  6770

  Saab fast ändå inte, Cadillac BLS byggd på Saab ng9-3

  Finns det nåt allmänt intresse av en BLS tråd, släpper moderator igenom den? Trots allt är väl BLS, jag kan inte kalla den Cadillac oavsett hur många såna emblem som sitter på den bilen, den enda Saab som tillverkats i Trollhättan och sålts under annat märkesnamn?

  Jag tycker det finns ett intresse av en sån tråd. Garanterat finns det personer här på forumet som vet mer om hur den kom till, planer med volymer etc, hur många tillverkades, vilka var återförsäljare, vilka länder om ens nåt mer land än Sverige såldes den i. Finns det några speciella problem som BLS modellerna fick pga Cadillacifieringen.

  BLS är en parentes i Saab historien och allt som hör till Saab historien har ett värde. Och jag tycker BLS har ett starkt symbolvärde i hur dålig GM ledningen var. Jag vill minnas hört ett rykte att Saab Trollhättan fick ta hela utvecklingskostnaden rakt av på resultatet men kanske nån vet hur det låg till. Jag föreställer mig att det hela kostade mer än vad det gav i intäkt men jag gissar.

  En Saab med lite andra veck i plåten, med lite andra lysen, med flyttat tändningslås, med mer ljudisolering och med lite ändrad interiör, dieselmotor, kombiutförande. Självklart, och tyvärr för fabriken, blev det inte nån succe som Cadillac.

  Om tråden får leva kvar för moderatorer fyll då gärna på med uppgifter, fakta, historier och bilder. Och givetvis eget tyckande.

 2. #2
  Steg 3
  Reg.datum
  aug 2009
  Inlägg
  3 506
  Någon skrev här för inte så länge sedan om demontering av ett unikt emblem från BLS. Då var det ingen som klagade på ämnet. Det brukar ju diskuteras Volvo, BMW och diverse annat som är mer OT utan alltför mycket gnäll så varför skulle inte BLS få diskuteras?
  9-3 Aero 2000, 9-3 Aero SS 2005, BMW R1100RS 1993, tidigare 9000 CDi 1989, 900i 1985, 96 V4 1972

 3. #3
  Steg 1 benny900s avatar
  Reg.datum
  apr 2005
  Ort
  Dalarna
  Inlägg
  1 261
  Medlem#
  6770
  Tummen upp från moderator så nu kör vi!

  1 användare gillar detta inlägg

  RZ


 4. #4
  Steg 5 miohs avatar
  Reg.datum
  jul 2003
  Inlägg
  5 989
  Medlem#
  Dolt
  Citat Ursprungligen postat av benny900 Visa inlägg
  Jag vill minnas hört ett rykte att Saab Trollhättan fick ta hela utvecklingskostnaden rakt av på resultatet men kanske nån vet hur det låg till.
  Det är mer än rykten. Jan-Åke Jonsson själv har bekräftat det några gånger, varav en gång när jag själv var närvarande. Kan säga att han var inte speciellt glad över BLS-projektet.

  https://www.vibilagare.se/nyheter/sa...fiaskobil-1056
  "Saab tvingades betala mer än en miljard kronor för att utveckla och tillverka Cadillac BLS. Det avslöjade Jan-Åke Jonsson, vd för Saab, under Bil Swedens mässa."

  "Det har länge spekulerats om Saab fick bära tunga kostnader från GM och därmed tvingats visa upp sämre resultat." *1  https://www.nyteknik.se/fordon/saab-...ngnota-6426315
  "Det kostade Saab mer än en miljard kronor att utveckla och tillverka Cadillac BLS. Bilen blev ett ekonomiskt fiasko och ett personligt bakslag för General Motors modellchef och ålderman Bob Lutz. Men högkvarteret i Detroit betalade inte notan för misslyckandet. Det tvingades Saab i Trollhättan göra."

  Så det du hört stämmer. GM beställde, Saab verkställde. Det betyder troligen att du har väldigt god hörsel.


  (*1) Saab Automobile AB fick varje år två "penningsäckar". Den ena säcken var till för utveckling av bilar, den andra säcken var pengar till biltillverkning. Det var de pengar Saab fick. Intäkterna från bilförsäljning, licenser och liknande fick GM. Att t.ex. utveckla och tillverka bildelar åt Opel som inte behövde betala för sig var inte så lönsamt för Saab. Att Saab sedan själv behövde betala licenspengar till GM på bildelar man själv utvecklade och tillverkade gjorde det "ganska svårt" att visa bra årsbokslut.


  Åter till BLS.
  Citat Ursprungligen postat av benny900 Visa inlägg
  En Saab med lite andra veck i plåten
  Lite roligt-att-veta-fakta:
  Saab 9-3 fick karossmässigt låna ut det mesta till BLS:erna (kombi och sedan), men Saab 9-3 fick sedan låna sex stycken "kaross-bitar" av BLS, nämligen dörrarnas ytterplåtar. 9-3 ju fick även lånat lite till från BLS såsom t.ex. extra ljuddämpning. Fast det hade 9-3 kunnat fått utan BLS hjälp, och det troligen drygt en miljard billigare...

  BLS sålde så dåligt att delar som t.ex. huvar och bagageluckor byggdes färdigt i tillräcklig mängd till reservdelslagret innan BLS hann läggas ner. Det normala brukar vara att tillverkningsutrustningen precis hinner med att tillverka delar till bilarna på linan. Så var det inte här.

  Cadillac BLS såldes av... Ja, såldes av vem då? Kroymans Corporation i Nederländerna var den europeiska generalagenten, och de gick i konkurs i samband med nedläggningen av BLS. Men minns någon här vem som sålde Cadillac BLS i Sverige? Framförallt, minns någon att de någonsin sett reklam för Cadillac BLS? I min lilla stad så såldes BLS av Mercedes-handlaren. Det var dock inget dom någonsin talade om vad jag minns. Då Kroymans Corporation utöver Cadillac även var generalagent för Corvette och Hummer så kan det vara orsaken till att just denna Mercedeshandlaren sålde BLS.

  Jag ser några BLS:er lite då och då ute i trafiken. Antar att dom fungerar lika bra som vilken 9-3 som helst, förutom att tillgången till vissa plåtdelar och lamphus kan vara svårare att få tag på.

  Avslutningsvis kan jag konstatera att GM troligen inte förstod (förstår?) sig på värdet av varumärken i Europa. Att låta en Saab se ut som en Cadillac och begära flera tusen kronor mer för den fungerade inte. Folk i Europa köpte en minst lika bra Saab istället. Att GM även fick för sig att sälja sydkoreanska bilen Daewoo Kalos i Europa, sedan döpa om den till Chevrolet Kalos utan att ändra på annat än emblemen fungerade inte heller. De provade att uppdatera den lite och gav den då namnet Chevrolet Aveo. Euro NCAP gav den i sin tur en och en överstruken stjärna av fem möjliga på grund av att föraren löpte för stor risk för livshotande skador.

  3 användare gillar detta inlägg


  How to become immortal: Read this signature tomorrow and follow its advice.

 5. #5
  Steg 1 benny900s avatar
  Reg.datum
  apr 2005
  Ort
  Dalarna
  Inlägg
  1 261
  Medlem#
  6770
  Är det nån person med kunskap som Bollman, kanske Bollman själv, som kan lägga in uppgifter om hur många som tillverkades per år och hur många som är kvar i registret? Är det nån som vet om någon BLS såldes i nåt annat land?

  Inte för att jag har nån BLS och men ämnet är en del av Saab’s historia

  - - - Uppdaterad - - -

  Jag följer Blocketannonser på BLS (varför, kanske bara för att det går att göra det) och de flesta som är till salu är i södra Sverige. Verkar inte vara nån större andel norr om Stockholm/Örebro.

 6. #6
  Sugmotor
  Reg.datum
  jan 2005
  Ort
  Frövi
  Inlägg
  30
  Jag har sett en uppgift på att det tillverkades 7356 st BLS totalt. Om man tänker på att det fanns 3 olika bensin motorer, 2 dieselmotorer, olika utrustningspaket, kombi resp sedan och dessutom två- och fyrhjulsdrivna inom dessa 7356 tillverkade så kan inte det blivit annat än brakförlust.

  Det är dock en trevlig bil, dock samma känslighet för rost i hjulhusen bak som 9-3. Ett problem är dock att, trots att infodatorn ser exakt ut som i en 9-3, programvaran är annorlunda än i 9-3. Så fort något ska programmeras om behövs ett "speciellt Cadillac-kort" till programmeringsutrustningen. Finns t ex hos Hedin Bil i Örebro
  Hans, Cadillac BLS 2.0 T Sedan, -07

 7. #7
  Steg 4 GlennBs avatar
  Reg.datum
  dec 2006
  Ort
  Norr om sthlm
  Inlägg
  4 816
  Medlem#
  12120
  Det är inget som finns vilt på nätet då ? ..så man kan skriva ett eget till sin tech2 ?
  Nu: SAAB 9-5 Aero '07, SAAB 9-5 Aero SC '05, SAAB 9-5 2.0t '99 (Skrotas/säljs dessvärre trots återupplivandet.. ) ..Nu med Tech2.

  Då: SAAB 900 turbo '83, SAAB 9000i '92, SAAB 9000CDE 2.3t '96, SAAB 9-5 2.3t '01

Liknande ämnen

 1. Udda 9-5 med sista facelift fast ändå inte..
  Av murmurer i forum Allmänt
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2014-01-13, 15:01
 2. Beijing C71 - en Saab 9-5 byggd i Kina
  Av Fredrik / 1941 i forum Allmänt
  Svar: 64
  Senaste inlägg: 2010-09-03, 15:44
 3. Wilder mod, samma som pystrim fast ändå inte?!?
  Av Mozzy i forum Motor och motorstyrning
  Svar: 11
  Senaste inlägg: 2009-11-11, 15:16
 4. Saablegend vinner igen (Dock nu inte i Saab men ändå...)
  Av LM i forum Motor- och trafikrelaterat
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2009-11-01, 10:32
 5. SAAB,opel,bmw slå mig inte ändå
  Av Herrn i forum Projekt
  Svar: 13
  Senaste inlägg: 2006-01-16, 17:09

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •