Resultat 1 till 19 av 19

Ämne: Startproblem 9000

  1. #1
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -

    Startproblem 9000

    Hej
    Har problem med tändningen. När jag vrider nyckeln till sista läget så ska ju lamporna tändas på instrument belysningen annars startar inte bilen. Problemet är att de tänds ibland och ibland inte. Har bytt själva lås kontakten där nyckeln sitter. Har även "haft ner" mer eller mindre hela instrument panelen och sprejat allt kablage och kontakter med fuktutdrivande 556. Problemet är ytterst irriterande då jag ibland kan få sitta och vrida tändningsnyckeln tills lamporna behagas tända och då startar och går bilen helt felfritt. Ibland räcker det med att jag väntar en stund på sista nyckel läget så tänds lamporna kanske efter en 5-10 sekunder om jag har tur. Saab 9000 CSE 1998 med 224 Hk motor. Nån som har några idéer?

  2. #2
    Helt original
    Reg.datum
    okt 2005
    Ort
    Hallsberg
    Inlägg
    573
    Medlem#
    11576
    Vad har du bytt: tändlåscylindern eller den svarta kontakten bakom? Om du bytt kontakten, var det till en ny eller en begagnad?

    Symptomen låter verkligen som dålig tändlåskontakt...

    //Niklas

    1 användare gillar detta inlägg


    9-3 SS Aero -05, 9-5 Aero -02, 9000 CSE 2,3t -97 med Maptun steg 1, 900s -91, Porsche Cayenne Turbo -04 samt en 96 V4-73

    Har också haft: 9000 CSE 2,3t -96 med Speedparts steg 1, 900s -90, 95 v4-75, 9000cc -88b, 900 EMS -80, 99 GL injection -76

  3. #3
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    tändlåscylindern och den svarta kontakten bakom är en enhet och hela paketet är bytt mot begagnad då ny kostar cirka 1800kr. Beg från bildemontering och ska vara provad.
    Den där svarta lilla burken med stiften längst ner är nitad och därmed inte lätt att byta på min 98. Trodde också det var den.
    // lp354

  4. #4
    Sugmotor
    Reg.datum
    nov 2007
    Ort
    kalmar
    Inlägg
    76
    Citat Ursprungligen postat av lp354 Visa inlägg
    tändlåscylindern och den svarta kontakten bakom är en enhet och hela paketet är bytt mot begagnad då ny kostar cirka 1800kr. Beg från bildemontering och ska vara provad.
    Den där svarta lilla burken med stiften längst ner är nitad och därmed inte lätt att byta på min 98. Trodde också det var den.
    // lp354
    Hej,"Den där svarta lilla burken med stiften"den är inte nitad,det är rundade skruvskallar det är för stöld
    skyddet
    Mvh Peter

  5. #5
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    Hej, har den gamla framför mej just nu i "botten" så sitter det "rör" cirka 4mm diameter med "bultade/nitade" kanter, det är då inga skruvskallar på dem. Uppevid sitter det
    däremot 2 små insex skruvar med rött färgämne på. Finns inga "rundade" skruvskallar vad jag kan se. Men Tack i alla fall.

  6. #6
    Steg 6
    Reg.datum
    feb 2005
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    6 478
    Medlem#
    8758
    Det är de två insexskruvarna (hmm, jag hade för mig att det var Torx?) som håller tändlåskontakten.

    Nitarna håller ihop själva tändlåskontakten, som med viss försiktighet kan tas isär och rengöras/renoveras, gäller bara att hålla rätt på allt som sprätter iväg.
    9-5 2.3t SC 2000, 55000+ mil
    9000 CSE 2.3T -93
    9000 CSE 2.3t -96

  7. #7
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    Kan vara torx mina glasögon är dåliga och de är små, ska kolla med förstoringsglas. Har nu kollat noga med lupp, små insex. Så du menar om jag tar bort de små skruvarna så får jag bort själva kontakten. Sedan om jag går vidare så måste jag då förmodligen borra eller på annat sätt få bort, ja de ser ut som rör som är upp bockade eller nitade i änden sedan sprätter allt iväg då om jag inte är försiktig. Borrar jag eller på annat sätt får bort rören/nitarna så får jag väl limma eller på annat sätt få ihop det igen. Bara den lilla prylen från swedparts går på 18-19 hundra. Ok jag tror jag förstår, tack för hjälpen.

    Bara lägga till att eftersom hela modulen är bytt och symptomen efter bytet är exakt desamma så är jag lite tveksam. Själv lutar jag åt att det kan vara något med elektroniken då jag haft bilen sedan 2001 och mer eller mindre hela tiden så har t. ex färddatorn och dess belysning varit omväxlande väldigt låg eller ibland normal. Efter att jag sprutade i en burk 556 på elledningar och kontakter så blev det bättre ett tag och bilen startade direkt, även färddatorn lyste som den ska. Ett annat problem jag är inne på är om min defa motorvärmare och automatiskt batteri laddning på något sätt påverkar men som sagt kanske lite långsökt.

    Detta problemet började för cirka 1 och ett halvt år sedan.
    Senast redigerat av lp354 den 2019-04-29 klockan 12:35.

  8. #8
    Steg 6
    Reg.datum
    feb 2005
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    6 478
    Medlem#
    8758
    Tändlåset blir sämre med tiden, och måste ofta bytas en gång under bilens livslängd. Det degraderas ganska likartat, så det är ganska sannolikt att om du bytte till ett annat lås med 20000 mil på nacken är det också lite sisådär.

    Det finns några burkar som brukar behöva omlödning för att klara 25 år, reostaten är en av dem - men reostaten kan även drabbas av att löparen förlorar spänsten. Båda problemen är lätta att åtgärda. I ditt fall skulle jag dock säga att färddatorn också är misstänkt, ljussensorn på SCC är en svag punkt - jag har bara sett ett fåtal där den överlevt. Ljussensorn på den analoga klockan (som jag tycker är snyggast på den platsen) resp på den äldre DCC:n (till -91, möjlig upp t.o.m. -94) har jag aldrig sett en trasig ljussensor på - så fundera på om du hellre vill ha en analog klocka.

    Den enda burk som man man verkligen behöver löda om preventivt är det röda (oftast) stora ljusreläet, beroende på vilken lödning som släpper kan det ge mer eller mindre intressanta problem. (Det orangea "reläet" behöver ofta lödas om också, men det börjar oftast med att vänster helljus och indikatorlampan lägger av.) Omlödning är bättre än att skaffa nya reläer.

    Det är ovanligt med glapp kablaget i kupén på 9000, de enda kontaktproblemen som är värda att nämnda är sådant som kommit av att man bytt något i fronten och haft isär något och fått in smuts i de runda vattentäta kontakthylsorna så de läcker in vatten. Samt ABS-givar-kontakterna i facken under baksätet på (enbart) årsmodell 96-98.

    1 användare gillar detta inlägg


    9-5 2.3t SC 2000, 55000+ mil
    9000 CSE 2.3T -93
    9000 CSE 2.3t -96

  9. #9
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    Ja det var inte lätt det här som du säger färddatorn är misstänkt. Funderar på om det finns någon koppling mellan ACC'n modulen och lamporna på instrumentpanelen som ska tändas vid näst sista nyckelläget. ACC,n tänds ju då också vid samma tillfälle. Vid något tillfälle tycker jag mej ha uppfattad något lite brummande från just klimat modulen. ABS fungerar som den ska och alla reglage på instrument panelen verkar fungera som det ska. Tack för svaret.

  10. #10
    Steg 6
    Reg.datum
    feb 2005
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    6 478
    Medlem#
    8758
    Färdatorn är dock inte huvudmisstänkt, reostaten är den huvudmisstänkta för instrumentljusproblemet. ACC:n har belysningssignal från färddartorns ljussensor precis som instrumentklustret.

    Brummandet är antingen stegmotorer som går, eller fläkten som matar innertemperatursensorn (som behöver rensas på damm någon gång ibland - och låter den kan man prova att vända sensorn upp och ner, fungerar ibland).
    9-5 2.3t SC 2000, 55000+ mil
    9000 CSE 2.3T -93
    9000 CSE 2.3t -96

  11. #11
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    Så reostaten är den som reglerar ljusnivån på instrument panelen. Den verkar fungera som den ska. Den höjer och sänker ljuset på instrument panelen även om ljuset är lågt på färddatorn. Den verkar inte reagera med ljusstyrkan på färddatorn. Tack för svaret, ska kolla lite mer.

  12. #12
    Steg 1
    Reg.datum
    dec 2010
    Ort
    Holmsund
    Inlägg
    1 439
    Drar inte startmotorn runt när den bråkar eller går startmotorn runt men den startar ej?

  13. #13
    Steg 6
    Reg.datum
    feb 2005
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    6 478
    Medlem#
    8758
    Citat Ursprungligen postat av lp354 Visa inlägg
    Så reostaten är den som reglerar ljusnivån på instrument panelen. Den verkar fungera som den ska. Den höjer och sänker ljuset på instrument panelen även om ljuset är lågt på färddatorn. Den verkar inte reagera med ljusstyrkan på färddatorn. Tack för svaret, ska kolla lite mer.
    Det är så det blir när ljussensorn i SCC:n gett upp. Från saab9000.se (http://forum.saab9000.se/viewtopic.p...2975#p125664):

    Citat Ursprungligen postat av Långmilare
    Har ett störande problem att färddator + musbion har konstant svagt ljus. Har kollat runt och det är nog ljussensorn som lagt av, är dock inte pigg på att ha isär och löda in ny fotosensor i den.

    Går det att koppla förbi den så man kan få den att följa reostaten till instrumenten istället?
    Nej, musbion går direkt på sin egen ljussensor, och som du säger, det är säkert sensorn som lagt av. I grunden har du två alternativ, byt sensor eller byt till vanlig klocka (har aldrig sett ljussensorn lägga av i dem). Att följa reostaten är vad den gör när sensorn lagt av, och det blir alldeles för svagt i dagsljus. Att hitta en SCC med hel ljussensor är inte det lättaste, sensorn verkar helt enkelt förbrukas på SCC:n (på klockan och DCC:n verkar detta inte ske, eller åt åtminstone inte lika snabbt).

    Det är i sig rätt lätt att byta sensorn, problemet är att hitta en passande sensor. Originalet tillverkas inte längre. http://forum.saabturboclub.com/showt...bion-M%C3%B6rk

    Dessakan söka på eay också,men problemet är att hitta en tillräckligt högohmig,1 komponenter har använts :
    https://www.elfa.se/sv/fotomotstand-...-32/p/16028957 (ger c:a 5ggr för stark nattbelysning om man inte gör något) (A 9060 32 - Fotomotstånd 600 nm 120...210 kOhm 35 kOhm 1.0 MOhm 3.0 MOhm, Excelitas)
    https://www.elfa.se/sv/ir-fototransi...05a/p/17542012 (verkar vara känslig för ljus från baksidan) (OP 705A - IR-fototransistor 850 nm 30 V T-1 3 mm, Optek)
    https://www.elfa.se/sv/fotomotstand-...-14/p/16028956 (detta är samma sensor som Maplin säljer, N49AY, och som är uppe i engelska forum) (A 9060 14 - Fotomotstånd 600 nm 77...340 kOhm 15 kOhm 1.5 MOhm 5.0 MOhm, Excelitas)
    Närmaste ersättare för de utgångna Exclitas LDR-motstånden (och som också kräver att man dämpar ljuset in till den lite för att bli bra) verkar vara denna: https://www.digikey.se/product-detai...8006-ND/480607 - man kan söka på eay också, men problemet är att hitta en tillräckligt högohmig. 10 lux-motståndet på denna är runt 150kohm, men det ska helst vara över 500 kohm för att man inte ska behöva dämpa ljuset in till sensorn.
    Senast redigerat av Långmilare den 2019-05-04 klockan 13:34. Anledning: uppdaterade länkar
    9-5 2.3t SC 2000, 55000+ mil
    9000 CSE 2.3T -93
    9000 CSE 2.3t -96

  14. #14
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    Startmotorn går runt precis som den ska, bara det att bilen helt enkelt inte startar om inte lamporna på instrument panelen tänds. Tänds de som de ska så startar bilen direkt utan problem.

  15. #15
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    Kollade precis denna You tube om huvuddatorn om det kan vara glapp eller något fel på den. Tror jag ska plocka ner den och ge den en behandling med min fuktdrivande och kontakt special 556

    https://www.youtube.com/watch?v=w8ZQL_T4EZk

  16. #16
    Individuell mappning
    Reg.datum
    maj 2003
    Ort
    Trollhättan
    Inlägg
    7 365
    Medlem#
    6973
    Det är mycket sällsynt med fukt eller oxid i kontaktdonet till Trionic 5/7/8. Jag är inte överdrivet förtjust i att gå på med 5-56 eller WD40 högt och lågt heller. Så låt bli!

    Som alla har skrivit redan så se till att byt tändningslåsets kontakt. Gör det en gång till om du redan gjort det.

    1 användare gillar detta inlägg


    9000 A50 2.0t -97 bruksbilen
    9000 CSE 2.3T -95 pysselbilen
    9000 -85 projektet som spelar död

  17. #17
    Steg 1
    Reg.datum
    dec 2010
    Ort
    Holmsund
    Inlägg
    1 439
    Jag gissar också på tändlåskontakten, du kan mäta spänning vid säkring 13 samt även kolla om den är hel/glapp så ser du om allt är ok.
    Säkring 13 är viktig eftersom den matar dom viktiga komponenter som behövs för start av bilen.
    Förmodligen så kan man mata säkring 13 från annat håll för att utesluta tändlåskontakten men det verkar överkurs.

  18. #18
    Steg 6
    Reg.datum
    feb 2005
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    6 478
    Medlem#
    8758
    Innan man börjar labba med säkring 13 kopplar man ur airbag/SRS (säkring 4), om man har spänning via 4 utan att ha det via 13 så får man en SRS-felkod som kräver Tech 2 för att släcka (och för -91 och tidigare behövs dessutom adaptrar och kunskap som de flesta Saab-verkstäder inte har lättillgängligt).

    Jag misstänker starkt att man placerade den strömkretsen på säkring 13 av en anledning - kort sagt, låt bli den om du inte vet precis vad du pysslar med.
    9-5 2.3t SC 2000, 55000+ mil
    9000 CSE 2.3T -93
    9000 CSE 2.3t -96

  19. #19
    Sugmotor
    Reg.datum
    apr 2019
    Inlägg
    9
    Medlem#
    -
    Hm ja tredje gången gilt säger man ju
    Men tack för alla svar.

Liknande ämnen

  1. Startproblem 9000 CSE -95
    Av Turbo Lunkan i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 11
    Senaste inlägg: 2009-01-08, 23:14
  2. 9000 2.3T -97, startproblem
    Av magno i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 4
    Senaste inlägg: 2007-03-09, 12:14
  3. 9000 startproblem
    Av mange75 i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 4
    Senaste inlägg: 2006-07-06, 08:51
  4. Startproblem 9000 t16 -87
    Av bart112 i forum Motor och motorstyrning
    Svar: 15
    Senaste inlägg: 2006-02-25, 19:39
  5. startproblem 9000 92a
    Av kent c i forum Ljud och elektricitet
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2005-01-14, 06:41

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •