Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 30

Ämne: Saab 900 cab 2,0T -95 (Scabben)

  1. #1
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699

    Saab 900 cab 2,0T -95 (Scabben)

    Hej.

    Så har man då fått tag i en cab. Äntligen skulle man kunna säga men det är inte riktigt rätt ord. Köptes med vetskapen om att den gick ojämnt på tomgång och att cabben är död i uppfällt läge.
    Glad i hågen så trodde jag att det kunde vara en vacuumslang eller något enkelt som gjorde att den gick ojämnt. Men icke. En trasig topplockspackning verkar vara boven för det har inte bara varit olja som har sköljts runt i motorn... Såg med ut som varm choklad när jag tappade av "oljan".
    Nu är toppen av och ska i väg och planas och kollas upp. Förhoppningsvis så är det vändpunkten för att få bilen att gå snyggt igen.

    Ett annat problem som jag visste om var att frambromsarna, både belägg och skivor var helt slut. Nu gjorde det inget eftersom förre ägaren snällt hade skickat med nya belägg och nästa nya skivor. Så långt allt bra. Vänster sida plockades ner och byttes. Lite slipning och smörjning och allt var på plats snyggt och prydligt. Sen kom jag till höger sida... Plockade bort allt gammalt som skrotades och så dit med den nästan nya skivan, men.. VA FAN?? Den passar inte på navet. Hur kan detta vara möjligt?? SUCK!!! Jag mätte upp skivorna och helt riktigt, (flera av er som läser detta vet nog redan), det var olika navdiametrar på vänster och höger sida. Hem till datorn och börja läsa på. Jodå, 94-95 års modeller har 145mm nav medan 96-98 samt 9-3og har 139mm nav. Alltså har någon bytt ut vänster sidas hjulupphängning eller del av i alla fall. Då blev det en tur till Biltema som hade skiva på hyllan och nu verkar det som att det ska kunna fungera. Det jag funderade över var om detta kunde påverka bromsningen men eftersom beläggen har samma anliggningsyta och sitter på samma avstånd från navet så ska det ju inte kunna påverka bromskraften. Jag är medveten om att det skiljer i ytterdiameter också men även där spelar det ingen roll eftersom beläggen ligger "innanför" slitytan på skivan.

    Nu avvaktar jag med själva cabben tills motorn är igång riktigt och jag förhoppningsvis ska kunna besiktiga bilen innan vintern.

    När det gäller cabben så har jag ett problem, förutom att den inte går, jag kan inte fälla baksätets ryggstöd. Låset på vänster sida låser upp när jag vrider på nyckel i ryggstödet men höger sida vägrar öppna sig.
    Förslag på hur jag kan tvinga upp höger lås?

    Framtida planer är att byta baklucka till en från en 9-3og cab med bridgespoiler på. Finns i garaget och ska lackas. Även ett Aero-kit ska på efter att det lackats. Till detta kommer också Aero-fälgar 17". Behöver samla på mig lite mer kunskap och delar för att göra bytet till Aero-look klart.

    Det var allt för nu. Kanske kan komma lite bilder senare.

    4 användare gillar detta inlägg


    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  2. #2
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Hej igen

    Dags för lite mer jobb och uppdatering-
    Fick tillbaka toppen från verkstaden igår. Snabbt jobbat! Den behövde planas 0,35mm för att bli användbar igen. Efter en sväng till Mekonomen för en ny drivrem så ska det bli lite garagetid idag och i morgon om planen håller. Jag ser fram emot en lugn tomgång som belöning för allt arbete.
    Fortsättning följer.
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  3. #3
    Helt original
    Reg.datum
    nov 2013
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    629
    Medlem#
    11022
    Jag lärde mig mycket av den här länken angående felsökning cab
    http://www.saabservices.com/cvtop%20...leshooting.pdf
    Hoppas du har tech2 den behövs vid programmering
    Saab 9-3 TTID4 -11 steg1 Saab ng900 V6 cab 1995

  4. #4
    Helt original
    Reg.datum
    nov 2013
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    629
    Medlem#
    11022
    Apropå låset ryggstödet hade samma problem jag vred nyckel så hårt jag kunde och slet till och sedan fungerade det.
    Nyckel går att vrida lite till när när det först känns som om det tar stop, Fungerar inte det ja då är något trasigt.
    Saab 9-3 TTID4 -11 steg1 Saab ng900 V6 cab 1995

  5. #5
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Tack för info om felsökningshandledningen men den har jag redan och en Tech2 ligger i bilen just nu med förhoppningen att jag ska kunna felsöka och kanske identifiera vad som spökar med själva elcabben.

    Jag ska också göra som du föreslår, gå på lite hårdare, med ryggstödet. Annars blir det kapen
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  6. #6
    Helt original
    Reg.datum
    nov 2013
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    629
    Medlem#
    11022
    Något som du kanske vet är att datorn som styr cabben går ner i viloläge fort.
    När du på tech2 går in i menyn för cabben tryck på nedfällning av rutorna samtidigt då aktiveras datorn och du kan göra justeringar och avläsningar utan att få problem med att den inte får kontakt.

    2 användare gillar detta inlägg


    Saab 9-3 TTID4 -11 steg1 Saab ng900 V6 cab 1995

  7. #7
    Grundladd canard1971s avatar
    Reg.datum
    sep 2008
    Ort
    Malmö
    Inlägg
    182
    Bra tips! Jag har haft svårt att få kontakt med styrenheten till cabben i min bil, och nu förstår jag varför.
    Saab 900 2.0T SE Cab Mellow Yellow (1997)
    Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI Sport Panorama (2012)

  8. #8
    Helt original
    Reg.datum
    nov 2013
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    629
    Medlem#
    11022
    Samtidigt så om cabben är uppe så lossa låsen i framkant det gör att datorn förhindras att gå tillbaka i viloläge under tiden som du jobbar med den.
    du kanske inte har denna manual.

    http://www.saabservices.com/cvtop%20...rogramming.pdf

    2 användare gillar detta inlägg


    Saab 9-3 TTID4 -11 steg1 Saab ng900 V6 cab 1995

  9. #9
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Hej igen.
    En liten uppdatering. Så var då toppen tillbaka i bilen och allt återmonterat. Nya packningar och ny rem, "ny" beg remspännare från skroten. Allt har fungerat bra, inga avdragna bultar eller liknade. Så på med olja och kylarvätska, lite runddragning av motorn så oljetrycket kommer snyggt, i med nya NGK-tändstift och på med tändkassetten.
    Vrider på nyckeln och bilen startar MEN den går dåligt på tomgång verkar misstända och efter att den har blivit varmkörd så går den snyggt på lite varv, 1500< men under det går den väldigt illa och tjuvstannar ibland. Värst blev det när jag stängde av ACn, då dog den direkt.
    Just nu står den och får skämmas lite samtidigt som jag efter varmkörningen tappade av olja och bytte filter bara för att få bort chokladsoppan inuti motorn.

    Då är man tillbaka på ruta ett. Går nästan lika illa som tidigare men med nyplanad topp. Några förslag på vad det kan vara som bråkar? MAP-sensor? Tomgångsmotor? Kan det vara dåliga spridare, typ kass spridarbild? Har testat med startgas runt det som har varit isärtaget men ingen reaktion på det testet.

    Nu får den stå en vecka och sen får jag försöka leta på nytt nästa helg.

    Allt för nu.
    Senast redigerat av Tegaturbo den 2017-08-27 klockan 15:45.
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  10. #10
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Då har det gått en vecka och inte mycket nytt har hänt. Jag har haft av ventilkåpan och kollat så att kammarna ligger rätt och det gör de. Försökte också koppla in en Tech2 men hade nog fått fel kort för den var helt död. Suck!

    Ny olja och uppstart och har även satt i en annan tändkassett och jag inbillar mig att den går lite bättre men långt ifrån bra. Den går nästan rent på lite varv, kommer en misständning då och då men den svarar på gasen från tomgång och uppåt. När man sen släpper faller tomgången ner och då misständer den och hostar lite för att efter det komma upp till normal tomgång igen men med lite misständningar. Sökandet av felkällan fortgår. Hur yttrar sig en dålig vevaxelgivare?
    Enda trösten är väl att motorn nu verka genomsköljd och motoroljan behåller sin färg. Ett byte till sen får den gå.
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  11. #11
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Hej. Har nu försökt med hjälp av Hans på Aröds Bil att hitta felkällan till den oroliga gången på motorn. Ett direkt fel vara att jag hade glömt återmontera de två jordpunkterna som går till kabelhärvan över insuget. Slarvigt men sant. Detta gjorde att bilen går lugnt på tomgång tills den blir varm då börjar misständandet igen vilket får mig att tro att lambdasonden kan vara boven. Dessutom låg spänningen konstant på 0,84v när vi provade med testinstrument. Detta var iofs innan jordningarna var på plats men nu ska jag byta lambdasonden i ett försök att få bilen ok.

    Jag har tillgång till en Tech2 men får inte den att fungera med min -95a. Är det något som jag har missat? Jag ska ha rätt kort osv men den är helt död vid inkoppling. Mottager gärna tips om vad som kan var strulet med detta. Säkringsknas? Fel på matning?

    1 användare gillar detta inlägg


    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  12. #12
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Så har det blivit lite mer höst och idén att få Cabben besiktigad innan vintern har jag lagt på is. Den går fortfarande inte riktigt och Tech2 med två kort för 900ng fungerar i inte i bilen heller. Just nu känns det inget vidare.
    Vad gör man då? Jo man köper en 9-3og -99 med T5 154hk och hoppas att den kan bidra med det som inte fungerar i form av delar. Det blir att ta komponent för komponent och prova tills något funkar. Har inte hunnit med att byta lambdasonden ännu så det står överst på listan.
    I övrig så kommer den "nya" 9-3og att få bidra till de bilar jag har och behöver delar till. Hyfsat billigt att köpa en komplett bil och plocka ifrån jämfört med att köpa in del för del.
    Så nu blir det experimenterande med diverse byte av komponenter och man kan ju hoppas att någon felkod kommer upp för då finns det ju något att leta efter i alla fall.
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  13. #13
    Forumambassadör HeRmANs avatar
    Reg.datum
    jan 2003
    Ort
    Mälardalen
    Inlägg
    13 193
    Får du inte kontakt alls med bilen från Tech2? Men jag antar att Tech2'an startar upp? eller vad menas med 'helt död'?
    Jag hade ett sådant problem i en OG9-3 -01 och det löstes med en ny DICE.
    Har inte studerat om NG900 och OG9-3 kommunicerar likadan mellan bilen och OBD-uttaget men det kanske kan vara värt att undersöka?!

  14. #14
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Helt rätt. Den är helt död. Ingen uppstart eller liv i displayen. Kollade säkringar i går men ingen framgång. På tur står själva OBD-uttaget. Om någon sladd har glidit ur eller är skadad. Fick hjälp av en annan medlem på forumet men info om hur jag ska kolla och mäta själva uttaget.

    Däremot funkade en gammal ITIS OK så helt dött är inte uttaget.
    Kan det vara så att en -95 900ng inte jobbar mot TECH2?

    Givetvis är alla idéer välkomna.
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  15. #15
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Hej. Lite uppdatering kring Scabben.
    Jag har fått Tech2 att fungera. Visade sig att några stift i OBD-uttaget hade fått för sig att glida ur= ingen kontakt på några. Hittade inget konstigt eller skumt, inga felkoder eller något att gå på för att få ordning på den oroliga gången. Fick lite "prov detta" idéer av Henrik Brenander och hittade en magnetventil som hade sagt upp sig. En begagnad inhandlades från Ulf "Hyvens". Han har även bistått med en jordkabel som fick ersätta den fd jordkabeln i bilen.
    Två fräscha uppdateringar och bilen går jämnt på tongång. Framsteg. Har ännu inte provkört för att växellänkagets leder är helt kass. Det blir uppgradering till og9-3, vilket blir nästa steg.

    I mellantiden har jag låtit lacka ett Aero-kit som ska på bilen när den väl fungerar. Bilen ska få det som en bonus när den är ute och rullar besiktigad. Förhoppningsvis ganska snart.
    Även en uppgradering till og9-3 bak har kommit på plats. Baklucka med bridge-vinge, nylackad och fin.
    Sakta går det åt rätt håll. Jag har även fått tag på 17" fälgar, Saab-original men vet ej modell. Behöver blästring och lack men blir bra.

    1 användare gillar detta inlägg

    gbg

    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  16. #16
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Hej igen!
    Idag har jag demonterat länkaget för växelföraren, som sitter på växellådan. Nu finns två alternativ. Byta originalbussning och damask och hoppas att det fungerar eller göra uppgraderingen med hjälp av länkage från og9-3. Någon som har varit ute för samma? Vad ska jag välja? Får kolla med leverantören vad som går att få tag på. På länkaget från og9-3 så är ledkulorna lite trötta så de måste bytas ut oavsett.
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  17. #17
    Individuell mappning
    Reg.datum
    maj 2003
    Ort
    Trollhättan
    Inlägg
    7 557
    Medlem#
    6973
    Kräver inte OG9-3 länkaget även ett annat fäste på växellådan?
    9000 A50 2.0t -97 bruksbilen
    9000 CSE 2.3T -95 pysselbilen
    9000 -85 projektet som spelar död

  18. #18
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    Jo det stämmer. Den ledbulten är beställd. Däremot fanns inga ledkulor att beställa så det blir en egen ombyggnad med leder från JULA. Samma typ av leder som sitter ihop med gasfjädrarna till bakluckan. Där är det ju ett mycket högre moment så det ska nog funka. Modifieringen blir på sidoförflyttningen och där är det ju väldigt lite moment som behövs.
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  19. #19
    Sugmotor
    Reg.datum
    okt 2013
    Ort
    Ytterby, Kungälvs kommun
    Inlägg
    90
    Medlem#
    9699
    DSC_0122.JPGDSC_0123.JPGDSC_0117-1.JPGDSC_0116-1.JPGDSC_0111-1.JPG

    Ännu lite mer gjort. Renoverat ett växellänkage från en og9-3 och monterat på bilen i stället för original. Klart bättre. Inväntar bara en specialbult med lagerkula i änden för att slutföra. Gjorde en temporär ersättare för att kolla funktion och det fungerar fint. Efter slutmontering så blir det provkörning av motor och växling. Ser fram emot detta då det verkar vara bra nu.

    Bulten med kula på plats. Funkar riktigt bra. Detta var en enkel konvertering, ett länkage från og9-3 (kan behöva lite TLC) och bulten samt såga av den gamla konsolen. Lätt åtkomligt med framvagnen på pallbockar.

    1 användare gillar detta inlägg

    gbg

    Senast redigerat av Tegaturbo den 2019-05-12 klockan 11:07. Anledning: Uppdatering
    Med vänlig hälsning Johan

    96TT -64, 900 Cab 2,0T -95, 9-3 Aero T7 Coupé -99,
    Tidigare (96 V4, -69 såld)(99 X7, -73 såld)(99 Turbo CC -78, såld)(9-3 SE Turbo -00, skrotad) (2 st 9-3 LTT -99, sålda)

  20. #20
    Växellådsspecialist Johan Hs avatar
    Reg.datum
    dec 2003
    Ort
    Borlänge
    Inlägg
    7 021
    Medlem#
    3183
    Snitsigt!
    Brumbilar(ng900 2.3T 750hk & og9-5 Aero SC 2.3T & ng9-3 Aero SS 2.8T)
    Gröna Faran - Projektet - 11,15@218km/h strippen - 100-200km/h@5.816s gatan
    Att bygga växellådor är ren o skär njutning! Har Tech II med CANdi

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •