Sidan 26 av 27 FörstaFörsta ... 1624252627 SistaSista
Resultat 501 till 520 av 540

Ämne: Mr_SunBear's Garage - Bilarna och projekten

 1. #501
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Det blev lite pyssel med båda 9-5orna även denna helg. Svärföräldrarnas bil fick lite fix på bägge bakdörrarna i nederkant där det fanns lite rost. Även här hade svärfar varit o pillat sedan tidigare. Slipa rent och få bort så mycket rost det gick. På med rostomvandlare och Hagmans ca på det så är det så mycket grund man kan göra.
  Lördagen blev det spackel, slipa, grund och lack o en skvätt klarlack på det.


  Idag på förmiddagen så blev det dags för det sista momentet och jobb jag behöver göra på denna nämligen trycka dit svarta plastlister under dörrarna och spruta linolja i samtliga dörrar. Nu ser bilen helt klart ok ut för att vara en 19 år gammal brukis.

  6 användare gillar detta inlägg


  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 2. #502
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Tazzen då? Jo den har med fått lite pyssel i form av byte av växellådsolja vilket nog var välbehövligt då provkörningen efter gjorde skillnad i smidighet vid växling, inte för att det var problem innan men det gjorde skillnad. Magnetpluggen såg inte så farlig ut, oljan var rejält svart iaf. Läste FAQ tråden om byte av olja och det verkar vara olika nycklar på pluggarna läste jag det som. Iaf denna 07:a hade 8 mm insex på pluggarna.  Sedan blev det byte till en bättre begagnad sidostycke eller iaf jag bytte kromet till ett med bättre skick där inte kromet släppt.  Då jag hade ett par nya lmm i förrådet så fick Tazzen en ny bara för att. Det skadar nog inte iaf.


  Det större jobbet var att lacka om kåporna på sidospeglarna då den på höger sida nog blivit bytt/ommålad tidigare utan klarlack verkar det som och även fixa rostfläcken i bucklan på bakluckan. Bulan får vara kvar, det e ju en brukis. Vänster kåpa hade något skrapmärke som brukligt. Matta ned yta på med grund och lack hanns det med i fredags medans jag pysslade lite med den andra bilen.
  Klarlacken jag använde till bägge bilarna nu var en stor 500ml 2K burk från förra helgen som inte gick åt och härdaren var aktiverad. Dock så la vi burken i frysen tills att jag plockade ut den igår lördag och målade dessa delar utan problem. Bara burken blir rumstemperatur. Kåporna monterade i förmiddags och så fick bilen en tvätt för att se proper ut.

  Det var allt för denna helg.

  12 användare gillar detta inlägg


  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 3. #503
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Dimljus vara eller inte vara det är frågan det. Tazzen är ju en Linear befriad från mången ting som kan gå sönder, så som backsensorer, dimljus, elstolar osv vilket har sina fördelar. Men dimljus är snyggt i fronten trots att de har en benägenhet att inte gilla stenskott i större utsträckning och kan vara felinställda och blända.

  Nåja när jag rotade hemma på lagret så hittade jag ett stiligt begagnat dimljus som kom från Griffin och då började jag fundera lite, vad krävs och hur mycket är förberett? Efter lite sökning på detta eminenta forum och studie i WIS/epc så kom jag fram till att det behövs.

  - Dimljus
  - Fästen/skruv
  - Kabelstam
  - Relä
  - Dimljuskontakt

  Kabelstam ja… Saab brukar väl inte byta saker i onödan tänkte jag men se där gick jag bet. Kablage och position för inkoppling varierar friskt från 98-10 lite beroende på modell av glödlampa. Nu är det en Dame Edna med samma glödlampa men det finns ändå två olika kablage 06/07 har ett och 08/10 har ett annat där kontakt och dragning/inkoppling skiljer på höger och vänster sida till bilens kabelstam. Tazzen har inkoppling skarvpunkt höger fram och 6polig honkontakt medans min Griffin har på vänster sida 6 bolag hankontakt.

  Så vad är oddsen att hitta en 06/07 minst Vector på delplocken då där det finns dimljus monterat med tillhörande kablage o prylar? Jo en styck fanns det men när jag kom dit hade någon annan redan haft samma idé och lagt rabarber på ljus o kablar. Typiskt. Vad gör man nu jo man bygger eget kablage och där med basta. Övriga pinaler som 6 poligt kontaktstycke kontakt till tempgivare relä tryckkontakt mm lades i hinken med lite annat bra o ha. Sprang på snyggt krom som sitter runt strålkastarna och ett svart motorbeklädnad med hela flärpar på så de fick följa med hem. Det som nu saknades var kontakter till glödlamporna sk ”H8” kontakt och de fann jag på Fyndiq för en liten kostnad och ngn dag senare låg de i postfacket, lysande nu hade jag allt som behövdes. Kablar tejp och lödkolv etc det har jag redan.

  Så av med fronten det tar inte många minuter så det är smidigt. Det som tar tid är att demontera de krom/plastdetaljer som sitter med plast-snäppen runt lyckorna samt galler nere som täcker för dimljus, för höger sida var skadat sedan tidigare. Men en begagnad hade jag hemma som kom från Griffin.  Dit med ljusen 6 klämmuttrar på Saabspråk och 6 skruvar senare så satt de på plats. Dags för att bygga kablage då. Som Ed China säger “measure twice cut one”, klippa skala löda krympslang eltejp på det och en god stund senare så blev det ett kablage, voilà. Montera ett litet relä i boxen i motorutrymmet och dit med knappen på instrumentpanelen tog typ en minut.

  När stötfångare ändå var av så passade jag på att polera upp lyktorna så gott det gick då man kommer åt bra. Med bättre begagnad krom och polerade lyktor samt dimljus i fronten så blev det stiligt som sig bör. Lyser det då? Jodå det gör det.  Sedan blev det en liten tvätt i motorutrymmet då det blev prickigt då jag polerade lyktglasen och så kan vi inte ha det.


  Hann även med att maskinpolera bilen ett varv vilket behövdes och ett lager vax på det. Använde Sonax maxcut och Soft99 vax som har grym avrinning. Det blev bra  Sen eftermiddagssol gav fint blänk i lacken trots ålder och mil. Så det var väl alles för denna gång.

  4 användare gillar detta inlägg


  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 4. #504
  Växellådsspecialist Johan Hs avatar
  Reg.datum
  dec 2003
  Ort
  Borlänge
  Inlägg
  7 787
  Medlem#
  3183
  Magiskt!!

  1 användare gillar detta inlägg


  Brumbilar(og9-5 Vector SS 2.3T & og9-5 Aero SC 2.3T & ng9-3 Aero SS 2.8T)
  Gröna Faran gjorde en gång i tiden - 11,15@218km/h strippen - 100-200km/h@5.816s gatan
  Att bygga växellådor är ren o skär njutning!

 5. #505
  Exceptionell mappning
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Örebro
  Inlägg
  13 228
  Medlem#
  2555
  Sätt dit detta också innan du monterar nästa gång.
  Satte det på V6an när jag bytte dimljus till sprillans nya. Dom var fortfarande hela nu när den såldes.
  https://www.biltema.se/bil---mc/styl...-cm-2000031843

  2 Pers och värmepistol, då stretchar det på fint, som att foliera.

  2 användare gillar detta inlägg


  http://www.garaget.org/rz
  9-3 Vector SC BioPower -09 Automat med Griffin-front. Har en rolig Cupra Ateca -19 nu.

 6. #506
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Tack Johan. Det blev faktiskt bra men så ser allt bättre ut på bild även utan filter än i verkligheten.

  Den plastfilmen ska jag lägga på minnet det kan vara bra att ha någon gång.
  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 7. #507
  Steg 2 M.Brobergs avatar
  Reg.datum
  maj 2008
  Ort
  Halmstad
  Inlägg
  2 623
  Riktigt Stiligt!

  hur gjorde du inkopplingen mot bilens elsystem?

  jag minns inte hur 9-5 har det, men när jag tex monterade US-ljus på min NG9-3 så köpte jag stift till den stora org kontakten från Saab parts och stiftade in mig i den på rätt plats.

  Jag har gjort det på mängder av ställen, från og900 till ng9-3, än så länge finns det mängder med olika stift att köpa. en crimptång för oisolerade stift så kommer man långt.

  sen kan jag även rekomendera en bra Kablagetejp (typ tyg) istälelt för eltejp som ofta blir äcklig ganska fort.

 8. #508
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471

  Mr_SunBear's Garage - Bilarna och projekten

  Tackar MB

  Jag har använt rätt kontakt som jag tog från ett redan klippt kablage på delplocken/skroten ett med både tempsensorn och dimljus. Kablaget från bilen som kopplas in framför/under höger framskärm/lykta har redan 4 trådar som behövs, 2 för tempsensorn samt 2 för dimljusen. Så stiften satt redan i rätt position i den honkontakten. Jag klippte av så jag hade 30+ cm av kablar från kontakten som jag senare skarvade på de nya kablarna.  H8 kontakten som jag köpte från Fyndiq var redan komplett med hållare stift och kablar så samma där bara att skarva/löda ihop med nya kablar fram till den 6 poliga saab kontakten sas.


  Det kablage som satt på bilen från början hade bara två kablar till tempsensorn. Det tog jag bort och sparade som det är.

  Ingen programmering behövdes för att tända dimljusen i den konfiguration jag vill ha tillsammans med p-ljusen.

  Jo jag har rätt kabel tejp från Tesa i tyg men jag fick inte med mig den i lådan utan bara vanlig eltejp. Eltejp som ligger torrt från kemikalier och värme brukar klara sig rätt ok, annat är det med kemikalier och värme då blir de äckliga klibbiga att ha omkring sig. Buntband är dock förnämligt att använda.

  3 användare gillar detta inlägg


  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 9. #509
  Steg 2 M.Brobergs avatar
  Reg.datum
  maj 2008
  Ort
  Halmstad
  Inlägg
  2 623
  Eltejp varierar kraftigt i kvaltiet med, viss eltejp tål inte minusgrader tex.


  det är lite kul när man ska stifta in sig i säkringsboxar tex att ha org stiften ^^

  blir det taxikoppling?

 10. #510
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Taxikoppling är?

  Nu lyser de endast med vredet i mitten och vredet till höger med helljuset på TROR jag, blev lite osäker i denna stund. De lyser iaf inte tillsammans med halvljuset med vredet till vänster.

  Det är väl den kombinationen man kan programmera med tech2.
  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 11. #511
  Saab Supersaver -Konrad-s avatar
  Reg.datum
  mar 2003
  Ort
  Rosvik
  Inlägg
  2 011
  Citat Ursprungligen postat av Mr_SunBear Visa inlägg
  Taxikoppling är?
  https://youtu.be/vCFCbptWoZI?si=_-4a518_1ojev1vv

  En mycket pedagogisk film på vad den gör, och hur man gör
  Jag har gjort den på alla mina 9-5or jag haft som har haft dimljus

  3 användare gillar detta inlägg 12. #512
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Ah tackar, ja det kanske vore ngt att prova. Dock har jag ingen Tech2a men vet vart det finns en. Men att klippa kablar vet jag ju inte, kommer nog stifta ur den och isolera den.

  1 användare gillar detta inlägg


  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 13. #513
  STCS Styrelse,
  Sekreterare
  Mr_Lööfs avatar
  Reg.datum
  aug 2004
  Ort
  Skövde
  Inlägg
  5 053
  Medlem#
  6234
  Här har man missat mycket, men jäklar va du har grejat!

  Har inte grejat något nämnvärt med min 9000... Men ska iväg senare idag.

  Jag får säga iaf att ditt jobb med plåten ser bra ut! Har sett värre svetsjobb, typ som på min 9000.

  Ser framemot nästa projekt på dina bilar.

  Skickat från min Nokia X20 via Tapatalk
  Min bil på garaget.org
  Tacka Fan för det! Du har ju tankat 95!
  NOTGIVEAFUCKGETSHITDONENEVERBEORDINARY

 14. #514
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Jo tack, det har varit en del pyssel i sommar minst sagt. Kanske inte förväntat men så blev det, kul projekt ändå. Sedan är svetsjobben ok kan jag tycka det uppfyller sitt syfte iaf att ge bättre helhetsintryck och förlänga livet på bilarna som har mkt kavr att ge ännu.

  En reflektion dock gällande ProParts "powerflex" bussningar de var betydligt styvare och svårare att montera än riktiga PowerFlex bussningar som jag monterat på andra 9-5or på samma position. PP bussningarna krävde mycket mer kraft att komma på plats igenom subframen än PF. PP är styvare i materialt vilket märks när man kör att de ger mera vibrationer i bilen när man ligger på 5an i 80-90 men det försvinner när man närmar sig 100. Hade jag monterat dessa på en finbil hade jag nog varit missnöjd känns det som men på denna så kvittar det. Det är inte så att det stör på ngt vis men man märker en skillnad. Så det kan vara bra att tänka på att "kopior" på riktiga saker kan vara annorlunda på flera sätt även om de ser lika ut.
  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 15. #515
  STCS Styrelse,
  Sekreterare
  Mr_Lööfs avatar
  Reg.datum
  aug 2004
  Ort
  Skövde
  Inlägg
  5 053
  Medlem#
  6234
  Bra recension där! Då blir det att satsa på powerflex till min 9-5.

  Sen så får jag se nästa sommar hur dålig min 9-5:a är i plåten.

  Skickat från min Nokia X20 via Tapatalk
  Min bil på garaget.org
  Tacka Fan för det! Du har ju tankat 95!
  NOTGIVEAFUCKGETSHITDONENEVERBEORDINARY

 16. #516
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Antar det finns andra som monterat dessa jag kan inte vara den första direkt. Jag bytte de bakre för att de gamla original var slut och då knackar ju subframen i karossen. Vore kul om ngn mera som monterat dessa PP polyuretan bussningar och inflikar deras upplevelse av dem. Tazzen har ju rullat snart 29000 så det kan mycket väl vara fler grejor som kanske bidrar till vibrationer givet. Men övrigt såg friskt ut.
  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 17. #517
  Bra att veta är även att proparts bussningar spricker inom ett år om ens det...

  Saab 9-5 Aero 2011 2.0T (A20NFT) - 220HK/350nm
  6 växlad Automat
  Projekttråd: Nico's Sista Saab

 18. #518
  Steg 3 Mr_SunBears avatar
  Reg.datum
  feb 2003
  Ort
  Mälardalen Västerås
  Inlägg
  3 897
  Medlem#
  3471
  Tur jag att jag köpte kitet innehållande 6 st då och har 4 kvar.
  //Björn
  Västerås
  Medlem #3471
  Mr_SunBear @ Garaget

 19. #519
  Steg 2 M.Brobergs avatar
  Reg.datum
  maj 2008
  Ort
  Halmstad
  Inlägg
  2 623
  Du kanske inte behöver nått tech2 jobb, börja med att skilja kabeln så kan det räcka.

  jag skulle stifta ur men det är inte megamkt kabel bakom så jag tröttnade och klippte.

 20. #520
  STCS Styrelse,
  Sekreterare
  Mr_Lööfs avatar
  Reg.datum
  aug 2004
  Ort
  Skövde
  Inlägg
  5 053
  Medlem#
  6234
  Jag har aldrig gjort taxi koppling på mina 9-5:or. Har inte haft det behovet. Har ändrat med Tech2 och även lagt till positionsljus påminnelse.  Skickat från min Nokia X20 via Tapatalk

  1 användare gillar detta inlägg


  Min bil på garaget.org
  Tacka Fan för det! Du har ju tankat 95!
  NOTGIVEAFUCKGETSHITDONENEVERBEORDINARY

Liknande ämnen

 1. Svar: 262
  Senaste inlägg: 2013-11-19, 17:49

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •