Tjena!

Jag var ute och körde igår med min 9-3 Aero 01:a. Hade kört lungt ett bra tag så där... Hamnade bakom några långa bilköer så jag fick göra några kraftfulla omkörningar. Sen efter ett tag då jag kör lungt igen så börjar det skrammla utav helvete från motorrummet!! Jag slår av motorn, väntar ett tag och startar igen. Samma ojud återigen. Jag öpnnar motorhuven och konstaterar att generatorremmen är fnasig och trådarna står åt alla håll. Efter ett tag så tystnar det och jag konstaterar att jag kan nog fortsätta åka hemåt väldigt försiktigt. Det går bra i någon mil till, sen skrammlar det till för gått och remmen går av! Jag ser att värmen stiger väldigt snabbt så jag slår på full fläkt och full värme. Men ingen värme kommer! På några sekunder är tempmätaren i topp och jag rullar med motorn igång ca 400 meter innan jag kan komma av vägen.

Jag stänger av och öppnar motorhuven. Fläkten går för fullt i en 15 minuter innan den stannar. Jag ser att det inte finns något vatten kvar i expansionskärlet, men att det är blött omkring locket. Den har förmodliggen tryckt ut det den vägen. Jag visste innan det hände, att jag behövde fylla på olja för det var på gränsen. Så nu lyser den lampan med på instrumentpanelen.

Jag blir bogserad hem av min far och nu får jag vänta på att någon verkstad kan ta sig an ett byte av rem. Trist att de flesta har semester bara...

Mina frågor: Kan bilen ha tagit skada av att jag rullade 400 meter med motorn igång och temperaturen i topp? Jag kom verkligen inte av vägen tidigare än så... Om bilen har gjort det, vad är det som går sönder då?
Varför lyser "Check Engine"? Är det för att remmen gått av, att det är dåligt med olja eller att motorn har tagit allvarlig skada av att värmen steg? Något annat kanske?
Vad kostar det att få en ny rem monterad på SAAB? Ska remhjulen bytas med? Kan man gör det själv?

Jag pratade med en polare i mobilen som är bilmekaniker. (BMW) Han sa att jag ska nog inte oroa mig för mycket för att toppen eller packningen tagit stryk, men jag kunde ju inte vara helt säker heller på det...

Tacksam för lite tips och råd!
Så att jag kan sova igen på nätterna...