Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 22

Ämne: 9-5/9-3 1,9TiD – Få igång dieselvärmare D5WS som ryker

 1. #1

  9-5/9-3 1,9TiD – Få igång dieselvärmare D5WS som ryker

  Jag tror mig nu fått igång min dieselvärmare och tänkte dela med mig hur jag gjorde till andra som kan ha detta problem.

  Under en tid har värmaren i min 9-5 1.9 TiD -07 knappt fungerat alls, utan gett tjock vit rök av oförbränt bränsle varje gång jag försökt starta värmaren. Orsaken till mina problem misstänker jag är att jag varvar långa sträckor (någon timma) på landsväg med korta sträckor (några kilometer/minuter) med stadskörning, i kombination med att batteriet var lite för dåligt förra vintern, så värmaren stängdes ganska ofta stängdes innan värmningscykeln var klar. Detta leder till en evakuering av bränsle (fläkten går en stund) som ger lite vit rök. Denna motor- och värmar-kombination mår nog bäst utan turer som understiger 20-30 minuters körtid.

  I mitt fall har troligen nätet för bränsletillförsel och möjligen också brännkammaren koksat igen, vilket leder till att bränslet inte finfördelas och därför blir svårantänt.

  Efter att ha kört värmaren fulla cykler (två-tre ggr direkt efter varandra) upprepade gånger i låg temperatur startar den nu direkt. Troligen har kombinationen av värme och genomströmning av bränsle löst upp, värmt och bränt bort koks och avlagringar i sil och brännare så att bränslet åter finfördelas och antänds i brännkammaren som det skall.

  För att försäkra mig om att batteriet inte skulle ta slut kopplade jag in ett extra batteri, och en laddare som fick vara konstant påkopplad under de dagar jag körde värmaren. Jag hade också en voltmeter inkopplad. Den gick aldrig under 12,2-12,3 volt. Jag har inte mätt upp strömmen som förbrukas, men jag var lite försiktig och lät laddaren ladda batteriet över natten efter att ha gjort några startförsök. Minns tyvärr inte vid vilken spänning värmaren stänger av sig.

  För att eliminera andra felkällor är min hypotes att om vit rök väller ut vid startförsök är: a) glödstift OK, b) bränsle tillförs, c) fläkten OK (om fläkten inte startar under funktionstestet i startcykeln kommer inte bränsle tillföras=ingen vit rök), d) styrenheten OK. Naturligtvis med reservation för att det kan vara intermittenta fel i vilken del som helst.

  Jag lyckades efter många försök och en del huvudbry få igång värmaren genom att upprepade gånger starta värmaren och avbryta startförsök som inte lyckats och direkt starta om värmaren. Eftersom värmaren fortsätter ryka även om brännkammaren tänds måste man lyssna efter det blåslampsliknande ljudet som indikerar att den är tänd. Icke att förväxlas med det jetmotor-liknande ljudet när fläkten varvar upp. Jag tror att man lika gärna kan avbryta startförsöket när fläkten varvar upp. Den försöker annars själv göra en omstart efter ca 3 minuter.
  Om ni äntligen får igång värmaren rekommenderar jag att ni startar den igen några minuter efter att den stängts av. Jag tror att den tänder lättare när den är varm. Möjligen kan en varmkörning av motorn göra den mer lättstartad och torka upp en surad brännkammare, men detta har inte jag testat.

  Antagligen lyckades jag genom omstarterna få upp temperaturen med glödstiftet till en nivå som gjorde att bränslet i brännkammaren antändes. Från början krävdes 3-5 försök, och ibland kunde förbränningen startas för att slockna när fläkten varvade upp. När detta hände tror jag att flamdetektorn tog ganska lång tid för att svalna, så det hann pumpas in en hel del bränsle i en släckt brännkammare, vilket antagligen surade ner den. I dessa fall var det ibland omöjligt att starta värmaren. Jag gav då upp och försökte igen efter någon timma.

  Hoppas någon kan ha användning av detta!

  /Anders

  - - - Uppdaterad - - -

  Tänkte också lägga till mina finnanden om dieselvärmaren D5WS startsekvens (och funktion):

  Under mina försök att få igång värmaren har jag observerat vad värmaren gör. Kanske kan någon ha nytta av detta under sina felsökningar. Angivna tiderna nedan är ungefärliga, och vad som händer är mina observationer och antaganden. Finns säkert mer korrekt information i Eberspächers tekniska dokumentation.

  0 min
  Startsekvens inleds, fläkt varvar upp, cirkulationspump startar, kupefläkt startar (om kylarvätskan i systemet är varm).
  0,5 min
  Glödstift värms
  1 min
  Bränsle tillförs (tickande ljud från bränslepump vid höger bakhjul), fläkten går på mkt lågt varvtal.
  Brännkammaren skall tändas omedelbart, vilket låter som en blåslampa.
  Om bränslet ej antänds kommer det istället tjock vit rök.
  Om tändning ej lyckas sker ett nytt startförsök efter ca 3 minuter. Sekvens enligt ovan, inklusive tjock vit rök om tändförsöket inte lyckas.
  2 min
  Fläkten ökar varvtalet gradvis. Ljudet förändras från brummande tills dess att det låter liknande en jet-motor.
  Om brännkammaren släcks kommer bränsle fortsätta tillföras (tickande fortsätter) tills dess att flamdetektorn svalnat. Fläkten fortsätter också under denna sekvens, men ljudet ändrar karaktär när brännkammaren slocknar och oförbränd, men förångat bränsle (tjock vit rök) väller ut. Möjligen surar detta brännkammaren, vilket kan försvåra nya startförsök. Har sett tips om att köra bilen varm för att värma upp värmaren med kylvätskan.
  3 min
  Fläkten går upp på högre varv, brännkammare tänd och stabil.
  X min
  När arbetstemperatur för motorn uppnåtts (79 grader?) stängs värmaren av.

  Om batterispänningen understiger X volt kommer värmaren att stänga av sig, och bränslerester evakueras ur systemet (=vit rök) med fläkten.

  /Anders

  1 användare gillar detta inlägg

  wof

  Senast redigerat av andersbe den 2016-01-24 klockan 11:42.

 2. #2
  Individuell mappning Fredrik / 1941s avatar
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Halmstad
  Inlägg
  9 315
  Medlem#
  1941
  Alltid intressant med tips & råd.

 3. #3
  Forumambassadör HeRmANs avatar
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Mälardalen
  Inlägg
  12 411
  Det finns fler trådar i ämnet som innehåller nyttig information
  Dieselvärmare D5WS

  1 användare gillar detta inlägg


  Saab 99 -83 | Saab 95 -00 SC 2.3t steg 4 | Saab 95 Aero -05 BioPower steg 3| Saab 95 Griffin -09 BioPower | Saab 95 Aero -07 SC Anniversary BioPower steg 1 (Steg 1+ inköpt!) | Saab 93 -03 | Saab 93 Aero -02 | Saab 93 -01 2.0t

 4. #4
  Sugmotor
  Reg.datum
  nov 2011
  Inlägg
  96
  Måste hålla med att om man varmkör bilen utan värmaren och sen stänger av bilen när den varit uppe i drift-temp så kan man få igång värmaren med hjälp av värmen från kylarvätskan som går genom värmaren.

  Jag har märkt att värmaren inte lyckats starta när bilen varit kall. Sen har jag varit ute och åkt en längre sväng, kommit hem och stäng av bilen, startat 20 minuter senare och vips så har värmaren lyckats starta.

  Frågan är bara hur många misslyckade startförsök man ska göra och hur mycket svårare det blir att få den att starta med varje misslyckad startförsök.


  Arman

 5. #5
  Sugmotor
  Reg.datum
  jul 2014
  Ort
  Kristianstad
  Inlägg
  30
  Medlem#
  -
  Detta fenomen har jag på min ena bil med, dock startar den ibland. Jag har felkod på vattenpumpen till brännaren, så jag misstänker att den går lite trögt, med lite värme går den lättare o funkar bättre
  Senast redigerat av HeRmAN den 2016-02-02 klockan 17:06. Anledning: Ingen idé att citera hela texten när inlägget kommer direkt efter frågan
  Saab 9-3 tid 07
  Saab 9-3 ttid 08

 6. #6
  Jag har fått vitrök vansinnigt många ggr utan att värmaren gått igång, men den har ändå inte låst sig. Jag misstänker att om startsekvensen går felfritt och glödstiftet klarar av att värma upp så att flamdetektorn anser temperaturen vara så hög att det är lönt att skicka in bränsle så anser den det inte som ett misslyckat startförsök.

  Hur mycket svårare det blir per startförsök vet jag inte, men min värmare hade inte startat på några veckor, och rykt sedan förra vintern.

  Så ett tips till hejmer är att köra värmaren ett par-tre gånger direkt efter körning + 20 min (vilket verkade vara receptet för att starta den). Alternativt startar du den manuellt, vaktar på den tills 28 minuter återstår på timern och den fortfarande inte startat (dvs inget swooshande ljud av förbränningen). Den försöker igen vid 27 minuter, och i något fall lyckades min tända då, men oftast inte. Möjligen luckrar bränslet under de upprepade startförsöken upp kokset en aning också. Jag kunde se bränsle droppa ut från avgasröret...

  Ibland kunde den tända för att sedan "blåsa ut" den när fläkten går upp i varv. I dessa fall tror jag aldrig min värmare försökte igen vid 27 minuter - antagligen för att den var för varm eller surad. och avbryter för att försöka igen.

  Rigga upp med laddare och extrabatteri, så att du inte riskerar att värmaren stänger ner pga för låg spänning.

  /Anders

 7. #7
  Sugmotor
  Reg.datum
  nov 2011
  Inlägg
  96

  9-5/9-3 1.9TiD – Få igång dieselvärmare D5WS som ryker

  Jag funderar på att blåsa med högtrycks luft genom avgasröret eller insuget för att få koks och skit att lossna...dumt eller prova?


  Arman
  Senast redigerat av IR655 den 2016-02-02 klockan 12:25.

 8. #8
  Individuell mappning Fredrik / 1941s avatar
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Halmstad
  Inlägg
  9 315
  Medlem#
  1941
  Hur påverkar det om man tillsätter en bränsletillsats? De ska ju rensa spridare, fixa sotiga partikelfilter, döda bakterier, m.m. Kanske även kan hjälpa tillsatsvärmarens förbränning på traven?

 9. #9
  Sugmotor
  Reg.datum
  nov 2011
  Inlägg
  96
  Jag tror nog det är slöseri med pengar då diesel redan är själv smörjande.
  Att det växt bakterier i tanken är ganska ovanligt (har själv aldrig hört någon drabbas av de), men då skulle man märkt de genom att bränslesystemet satt igen sig.
  Jag tror i slutändan att man får bita i de sura äpplet och serva värmaren ordentligt och i värsta fall byta styrdon.


  Arman
  Senast redigerat av HeRmAN den 2016-02-02 klockan 17:05. Anledning: Ingen idé att citera hela texten när inlägget kommer direkt efter frågan

 10. #10
  Individuell mappning Fredrik / 1941s avatar
  Reg.datum
  jan 2003
  Ort
  Halmstad
  Inlägg
  9 315
  Medlem#
  1941
  Algtillväxt i diesel är vanligare än man tror.
  Har hört från en mekaniker att en av de vanligaste anledningen till att bilar med dieselmotor kommer på bärgare till verkstad, är att bränslesystemet satt igen p.g.a. alger i tanken.

 11. #11
  Sugmotor
  Reg.datum
  jul 2014
  Ort
  Kristianstad
  Inlägg
  30
  Medlem#
  -
  I mitt fall hjälper inte detta, det gånger den inte vill starta så slocknar symbolen inom en sekund efter att jag försökt sätta igång den. Startar jag bilen så den får gå en minut så kan jag stänga av den o starta värmaren utan problem. Så jag tror de är vattenpumpen som går lite trögt och ger för högt motstånd när den gör sin självdiagnos
  Saab 9-3 tid 07
  Saab 9-3 ttid 08

 12. #12
  Arman: Utan att veta tror jag att luft baklänges riskerar ställa till mer än det gör nytta. Riskerar trycka in kokset istället, eller snurra fläkten för snabbt med skurna lager som resultat. Vet inte hur stort luftinsläppet in i brännkammaren är, men har jag fattat rätt sker luft-bränsleblandningen genom att luften blåses in i ett rör/munstycke bakom metallsilen där också dieseln blandas in.

  Arman igen: Vad jag egentligen ville få fram med min post var att jag i princip gett upp och var redo att bita i just det sura äpplet och lämna in med önskemålet "Fixa" och plånboken vidöppen. Men genom ihärdiga omstarter och upprepade körcykler verkar nu värmaren fungera som den skall. Mitt antagande är att detta "fel" också hänt andra, som då kanske servat/renoverat istället för att bränna ur systemet. Lyser lampan i bilen tror jag det finns hopp! Återkommer när jag åter testat den i lite lägre temperaturer (ett gäng minusgrader - har varit varmt på mina breddgrader ett tag nu).

  Hejmer: Inser något jag inte skrev i min först post: Min lampa lyser hela tiden, vilket antagligen innebär att bilen inte får någon felkod från värmaren.

 13. #13
  Sugmotor
  Reg.datum
  nov 2011
  Inlägg
  96
  Okej, låter som att jag får ta loss den och mecka med den på våren då jag har 9-5 manuell låda (svårare att få ut den). I dagsläget kör jag bara längre sträckor så bilen kommer upp i temp utan problem, bara att man är utan komforten av varm bil på morgonen

  Lampan lyser på min bil, läser jag ut felkoder så står det bara misslyckad startförsök så de kanske finns hopp för mig med :P


  Arman

 14. #14
  Jo, i mitt fall var det ju "... tjock vit rök av oförbränt bränsle varje gång jag försökt starta värmaren...". Min tanke var att om man har just detta problem finns det definitivt hopp. Och att lyssna sig igenom startsekvensen jag beskrev kan kanske också ge lite ideer om vad som går snett.

  Lycka till och önskar dig många varma starter!

 15. #15
  Grundladd canard1971s avatar
  Reg.datum
  sep 2008
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  165
  Citat Ursprungligen postat av hejmer Visa inlägg
  I mitt fall hjälper inte detta, det gånger den inte vill starta så slocknar symbolen inom en sekund efter att jag försökt sätta igång den. Startar jag bilen så den får gå en minut så kan jag stänga av den o starta värmaren utan problem.
  Det kan också vara låg spänning som är orsaken också (gammalt batteri?). Efter en minut kanske spänningen har återhämtat sig. Värmaren slår av vid 10,2 Volt.
  Saab 900 2.0T SE Cab Mellow Yellow (1997)
  Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI Sport Panorama (2012)

 16. #16
  Absolut - dåligt batteri var ett av delproblemen för mig. Dvs att värmaren går en stund, men stänger av sig innan värmningscykeln är avslutad, vilket leder till "nödevakuering" av värmaren (vit rök då värmaren fläktas ur).

 17. #17
  Steg 5
  Reg.datum
  feb 2006
  Ort
  Torpshammar
  Inlägg
  5 913
  värt att poängtera är ju att även värmare behöver servas de också och det kan endast göras genom att man tar ur dem och plockar isär dem och hur många gör det?
  Många verkar tro att det snudd på är en evighetsgrej som under alla omständigheter ska tända och brinna under alla förutsättningar. En del sitter ju så illa till så de rostar sönder och näej vad konstigt det här är, värmaren vill inte fungera. Jäkla skitgrejer............

 18. #18
  Sugmotor
  Reg.datum
  nov 2011
  Inlägg
  96
  Grannen kom förbi med en sprillans ny D3WZ, så jag undrar om det går att "frakensteina" denna så jag får igång min D5W?


  Arman

 19. #19
  Sugmotor
  Reg.datum
  jan 2019
  Inlägg
  1
  Medlem#
  -

  Dieselvärmare problem saab 9,3 tid -08

  Dieselvärmaren funkar hur bra som helst, ända till det blir under -15, då vägrar den starta och bara ryker, vad ska jag börja med att kolla?

 20. #20
  Grundladd canard1971s avatar
  Reg.datum
  sep 2008
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  165
  Jag gissar att bränslesilen som fördelar bränslet runt glödstiftet börjar bli dålig.
  Ny sil är inte speciellt dyr, men värmaren behöver tas ur bilen och plockas isär.
  Saab 900 2.0T SE Cab Mellow Yellow (1997)
  Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI Sport Panorama (2012)

Liknande ämnen

 1. Dieselvärmare D5WS
  Av PerSj i forum Motor och motorstyrning
  Svar: 82
  Senaste inlägg: 2022-04-03, 20:17
 2. Dieselvärmare NG9-3 1.9TiD
  Av jimmylovenius i forum Allmänt
  Svar: 7
  Senaste inlägg: 2017-02-14, 15:39

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •