Det är dock en STOR skillnad på japan och kina.

I japansk kultur sätter man en ära i att förbättra, och man har alltid haft en mer personlig hållning till arbete och kvalitet, så är det inte i kina och har aldrig varit heller.

Anledningen att japanerna kunde göra sin snabba resa är just detta, man började med MC och kopierade den då ledande nationen England (oftast med engelsmännens goda minne, det finns historier om hur japanerna kom till brittiska fabriker och fotade och ritade av allting och engelsmännen stod och skrattade åt dom.. "rita på ni, sen kan ni åka hem och producera era motoriserade tranpcyklar.."), men då hela kulturen är uppbyggd på att förbättra så fixade man alal britternas problem och snart producerade man inte kopior utan bättre versioner - fast billigare, ytterligare några år senare så hade man i princip raderat ut brittisk MC-industri. Bilarna skedde inte lika snabbt men man började i liten skala, förbättrade och förbättrade och plötsligt var man bäst.

Japansk filosofi är ganska lik svensk filosofi, man vill göra saker bra, och utlovar man att en sak ska vara på ett sätt så blir den så, säger man ett datum så blir det det datumet. Detta gör att japaner gillar att göra affärer med svenskar, och inte är så förtjusta i att göra det med exempelvis italienare eller fransmän. (Alla som haft en italiensk MC eller bil känner till "italiensk reservdelshållning".. utom möjligen i de fallen då märket haft en stark generalagent som haft ett jättelager.)

Vad det gäller japanska bilar brukar dom vara väldigt mycket antingen eller, en bil är antingen producerad för att lösa uppgiften att transportera människor, eller så är den gjord för att vara rolig. Det gör att "standarbilarna" oftast är tråkiga, men det är väl få som skulle påstå att en Toyota Supra mkIV twinturbo eller en Nissan GTR är en tråkig själlös bil ? ..det finns massor av exempel på roliga japanska bilar, och då ser vi ändå väldigt få av dessa här i europa - de flesta produceras enbart för japansk marknad.

Tyskarna däremot är väldigt duktiga på att låta kunden ha valet att välja en rolig VERSION av en standardbil, sådant förekommer knappt i japan.