Sidan 1 av 14 12311 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 263

Ämne: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

 1. #1
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Nu är det äntligen dags för mig att skapa min första projekttråd någonsin, och jag väljer den udda vägen att göra det när bilen börjar bli färdigställd. Finns lite kvar att åtgärda, men alla större operationer är utförda, och bilen börjar kännas väldigt komplett.
  Detta blir alltså mer en dokumentation av hur bilen förädlats sedan köp i april 2011.

  Utgångsobjektet blev efter många om och men en 9-3ss vector bio 2008.
  Mellan 2008 och 2010 körde jag en 9-3ss aero, med Maptun st1. Solidsvart med manuell låda, ljust skinn, 300w stereon med navi och alla paket från fabrik. Dock utan taklucka. Tyckte dock att den var lite dyr att äga så den såldes till förmån för en billig småbil. Tror det var något tjeckiskt märke? Har förträngt det mesta med det bilköpet. *Ryser*
  Efter ca 6mån stod jag bokstavligen inte ut längre, och jakten på en Saab tog återigen fart.
  Kravet var en ljus lack, automatlåda, dragkrok och backsensorer. Slutade med ännu en solidsvart, manuellt växlad sportsedan med ljust skinn utan dragkrok. MEN den har backsensorer. Bilen stod i begagnathallen på Svenska bil i Akalla för rätt pengar. Efter 15min provkörning tillsammans med sambo så plockades köpepappren fram och affären var i hamn.
  Vid inköpet:  Det fanns dock ett liten problem med bilköpet. Och det är jag själv. Hela köpet baserades på att den skulle fungera som en ren bruksbil och således hållas original. Detta var en sträng överenskommelse med sambon i hushållet. Och detta sket sig kapitalt.
  Efter ca 2mån stod bilen hos Maptun i örebro för montering av steg3. Och inte nog med att pengarna började rulla så drogs jag med att satsa på både aerons bakspoiler och dubbla slutrör. Inget jag ångrar, men att förklara dom extra tusenlapparna för sambon var lite småjobbigt.


  Nu fanns lite fler hästar under huven, och utseendet fick ett lyft.
  I samma veva drog Tisdagsträffarna igång i Stockholmregionen, och nya bekantskaper knöts. Och det var där jag träffade problem nr2. Tompa/Lingua Denna nuvarande arrangör av Tisdagsträffarna satte snabbt griller i huvudet på mig. Men det är ett ämne jag får återkomma till.
  Fortsättning följer.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 2. #2
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Nästa självklara steg i utvecklingen var att åtgärda den minst sagt bristfälliga stereon. Bilen hade mellanstereon på 150w som inte gör någon människa glad. Det goda minnet gjorde sig tillkänna att allas vår Johnken hade fina installationer i många av sina Saabar, och efter lite kontakt hänvisades jag till Fabbe på Södermontage. Första steget var taget. Dock i helt fel riktning. Mitt första misstag var att tro att jag kunde något om bilstereo, så jag handlade in två slutsteg och diverse högtalare själv. Det andra misstaget var således att inte lyssna på Fabbe, som trots allt är skolad i ämnet.
  Men grejerna skruvades in i bilen och det lät iaf mycket bättre än original.
  Bjuder på en bild med Fabbe i full action:


  Efter en tid tog jag mitt förnuft tillfånga och efter dialog med Fabbe så beställdes nytt slutsteg och dörrhögtalare in. Körde enligt rekommendation på DLS sortiment, sånär som på högtalarna i panelen fram som sedan tidigare var Amega 3,5".
  Receptet lyder numera:
  Pioneer AVIC-F920BT huvudenhet
  Amega q-cox 350 i instrumentpanelen
  DLS R6A i framdörrarna
  JL audio 6w3v3 basrör monterat under handsfacket
  GAS Silver 6*9 i hatthyllan, tillfälligt tills bättre kommer på plats.
  DLS RA50, 5-kanal slutsteg
  Framdörrarna dämpade med 2-3 lager Silentcoat.

  Har väldigt dåligt med bilder på allt, men en bild på HU:


  Så numera är jag hur nöjd som helst med ljudet. Ren och skär njutning att fläska på både dödsmetal och techno. Väldigt allround.
  Fortsättning följer.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 3. #3
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Därefter uppdagades lite problem med bilen som var tvungna att ses över.
  En dag nämnde sambon att hon tyckte golvet bakom förarstolen var blött. Efter lite inspektion och lyftande av golvmattan uppdagades en fullskalig översvämning.
  http://www.youtube.com/watch?v=N0eKN6DVwPg&feature=plcp
  Inge vidare kul. Hela kabelstammen som löper längs sidan låg under vatten.
  Efter en grovsanering med våtdammsugare upptäcktes att skyddsplasten innanför dörrsidan hade släppt i nederkant. Regnvattnet ska rinna längs plasten och sedan dräneras ut i underkant på dörren. Vattnet dränerades istället rakt in i bilen. Ny "plast" kostade ca 500:- så det alternativet gick bort. Fixade lite grövre plast från jobbet och tillsammans med butyltejp på rulle så är nu alla 4 dörrar ordentligt tätade:
  Have you ever seen horses pushing?!!

 4. #4
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Nästa steg var att se över fälgarna. 17" 5-spoke twin är lite av mina favvofälgar, men däcken var dåliga och nog vore det snyggt med 19".
  AV en ren händelse råkade jag få reda på att Fredrik B på Maptun funderade på att avyttra sina 19" och köra något annat. Efter lite samtal och tjat så hämtades fälgarna i örebro. Dom satt då på Maptuns välkända pearlvita 9-3ss. Och på min bil såg dom ut såhär:

  Här är bilen osänkt, och det blev jag bittert påmind om. Och någonstans i bakhuvudet insåg jag självklart att detta måste rådas bot på. Men jag höll ut ett bra tag.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 5. #5
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Efter lite slösurfande på säljannonserna dök först ett komplett paket 314mm frambromsar upp. Bromsok, skivor, belägg och sköldar inhandlades.
  Därefter kom det upp en beggad aerosnurra (14t), samt en löstagbar dragkrok.
  Med detta kände jag att steg4 var på tiden, och bilen for återigen iväg till grabbarna på Maptun i örebro.
  Väl på plats togs det modiga beslutet om att äntligen trycka ner bilen mot marken.
  Maptuns chassikit lades till på "att-göra" listan.
  Så jag lämnade örebro med sänkt bil, steg4, och nya stora bromsar. Vansinnigt nöjd.
  Dock så var glädjen kortvarig. En kort tid därefter stämplade jag fullgas på en motorvägspåfart, och bilen bara skrek, men inget hände. Vapendragaren Tompa/lingua gratulerade till slirande koppling, så en sådan lades till på önskelistan.
  Därefter kördes bilen lugnt i väntan på kopplingbyte, och valet föll ganska självklart på en Maptunlösning, alltså deras 450nm variant. Dels hade jag provkört Tompas bil med just en sån koppling och den kändes suverän. Dels var priset väldigt fördelaktigt mot tex spec.
  Dagen kom och kopplingen byttes. Detta gav anledning att kräma ur lite mer vrid, så utöver steg4 höjdes vridmomentet upp från 370 till 410nm. Gjorde gott för körbarheten.
  Lite väsentliga bilder:
  Have you ever seen horses pushing?!!

 6. #6
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Därefter var det dags för sommarträff på Maptun. Väl där såg jag att priserna på önskvärda delar hade slipats ner en smula, så Maptuns 3" downpipe med racekatt samt Maptuns fjäderbensstag inhandlades.
  Monterat och klart:  Innan monteringen av downpipen tyckte jag nästan att bilen var för tyst, även vid gaspådrag. Iofs var en tystgående bil önskvärd eftersom jag kör långa sträckor, men den var lite för tam. Efter montering av downpipe blev det harmoni i piporna bak. Nu ryter den gott när man drar iväg, men vid marchtakt på motorväg låter den obetydligt mer än original.
  Fjäderbensstaget gjorde gott för väghållningen. Enligt mitt tycke iaf. Bilen känns mer stabil, men den största vinsten är att den är mindre spårkänlig. Detta var markant innan, men nu går den väldigt fint även på spåriga vägar.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 7. #7
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Och nu kommer vi till den optiskt största operationen bilen gått genom. Facelift.
  Den tidigare Vectorfronten var i ärlighetens namn ingen upphetsande historia. Och inte nog med det så var den rejält blästrad av stenskott, så den såg för jävlig ut.
  En begagnad front i fint skick hade tidigare inhandlats, men det kändes inge kul att montera dit ännu en tråkig front.
  Sagt och gjort, en Griffin aerofront beställdes från Ana bildelar, tillsammans med Hirsch honeycombgrill. Paketet löstes ut hos ombud i sthlm, och slängdes upp på takräcken och kördes till numera känd firma i örebro.
  Det var inte klart vilken färg fronten skulle vara i. Hade önskat få en i solid svart, men det fanns inga garantier. När vi väl öppnade paketet såg vi till min stora förtjusning att färgkoden stämde. Riktigt lättad att slippa lackera om den.
  Montering tog vid en tid efter att paketet lämnats, och med Znorc's stadiga hand stod snart bilen färdig.
  Avskalad och ledsen:

  Montering av grill och grillsarger:

  Färdig bil:  Ville absolut inte borra i fronten för skylthållare, så numera sitter en klisterskylt i fronten. Inte lagligt på något sätt, men den är i exakt samma mått som originalskylten, så jag håller tummarna att storebror inte synar den för noggrant.
  För övrigt riktigt nöjd med resultatet. Ett vansinnigt stort lyft från den gamla trötta vectorfronten.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 8. #8
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Nu var det dags att se över skicket på bilen. Lacken var vansinnigt dassig och trött, och man kände tydligt hur smutsen var inbränd i lacken.
  Rekond beställdes hos Znorc, och sammtidigt inhandlades en Maptun intercooler.
  Efter åtskilliga timmar hade Znorc slitit klart med bilen, och lacken såg precis ny ut. Så pass ny att man nu såg några mindre bucklor på diverse konstiga ställen. Vissa går nog att trycka ut hos någon duktig firma, men vissa kräver nog slipning, spackel och lackering för att få bort. Men det är ett senare kapitel.
  Nästa steg i agendan blev således montering av intercoolern. Ett tag innan hade jag köpt en eftermarknadsintercooler, men var inge vidare nöjd med dom obefintliga fästena. Och med det menar jag att det inte fanns några fästen. Och där det skulle funnits skruvhål fanns inga. Blev reklamation på den.
  Den nya från Maptun såg däremot perfekt ut. Smakprov på ena gaveln:


  Så det blev återigen läge att ringa vapendragaren Lingua, som redan gjort den här operationen på sin bil. Kändes lite olustigt att riva ner den nya fronten, men vad gör man?:


  Den gamla intercoolern revs ut och jämfördes med den nya:
  Och väl på plats i bilen blev det såhär fint:


  Och en viss skillnad märkes efteråt. Flera fullgasrepor i rad med den gamla IC gjorde motorn lite matt. Nu känns ingen skillnad hur många repor man än drar.
  Och även om det är ren placebo så känns det bra att motorn kan andas lite svalare.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 9. #9
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's "Black Donkey" Projekt slutkläm.

  Så där ja. Det var väl i det stora hela vad som hänt med bilen under det ca 1,5år jag ägt den. Har inte tagit med allt som gjorts med bilen, utan sållat ut det som är intressant.
  Nästa steg på agendan är:
  Fullstor baslåda
  Foliering av inredningsdetaljer
  Åtgärda diverse bulor och stenskott
  Renovera 19" och även byta däcken
  Gå upp till 300hk. Sen räcker det gott. Ett tag iaf. Hoppas jag.  Vill tacka lite folk som hjälp mig under resans gång. Utan inbördes ordning:
  Fredrik B på Maptun
  Fredrik Å/Znorc på Maptun
  PA på Maptun
  Tompa/Lingua
  Fabbe på Södermontage
  Och givetvis alla eldsjälar här på forumet. Ingen nämnd, ingen glömd.


  Planen var alltså att köpa en bra bruksbil och vara nöjd och glad över en originalbil. Den planen sprack. Men å andra sidan har jag byggt en bil som uppfyller mina kriterier och som gör mig glad. Det var det värt.
  Nu laddar jag för finliret som förhoppningsvis inte kommer kosta mer skjorta än det redan gjort.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 10. #10
  Steg 1
  Reg.datum
  maj 2003
  Ort
  Hästevik
  Inlägg
  1 388

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Wow... bra jobbat!

  /Jonas

 11. #11
  Steg 1 linguas avatar
  Reg.datum
  aug 2008
  Ort
  stockholm/ Bagis
  Inlägg
  1 014
  Medlem#
  7931

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Läckert med en projekttråd! Snyggt presenterat dessutom.
  Rätt skönt känsla att kunna gå tillbaka till början och se skillnaden.
  SS AERO Nordic Extreme, 9000 AERO med glaslucka, -88 9000 Talladega
  http://www.garaget.org/lingua

 12. #12
  Steg 1
  Reg.datum
  dec 2011
  Ort
  Vällingby, Stockholm.
  Inlägg
  1 041
  Medlem#
  9223

  Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Underbart rolig läsning!
  SAAB 9-5 Aero SC MY02
  SÅLD: SAAB 9-3 1.9 TTiD SC MY08
  http://www.garaget.org/slipztream

 13. #13
  Steg 1 cactuzs avatar
  Reg.datum
  maj 2011
  Ort
  Trollhättan
  Inlägg
  1 299
  Medlem#
  8541

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Gött, väntar med spänning på att få se fortsättningen
  Saab 9-3 SS 2,0t -05 - ///Mackanized BioPower - projekttråden
  Saab 9-3 SS Aero -05 - ///Mackanized BioPower
  Saab 9-3 CV Aero -05 - ///Mackanized BioPower

 14. #14
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Tack för intresset grabbar. Ja det är lite kul att gå tillbaka och se var man började någonstans. Har trots allt hänt litegrann.
  Men riktigt än är jag inte klar. Så förhoppningsvis uppdateras tråden sporadiskt framöver.
  Have you ever seen horses pushing?!!

 15. #15
  Steg 2
  Reg.datum
  feb 2004
  Ort
  Strängnäs / Södermanland
  Inlägg
  2 736

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Härlig "resa" med bilen, hoppas den fortsätter

 16. #16
  Steg 1 Schollins avatar
  Reg.datum
  mar 2007
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  1 275
  Medlem#
  7113

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Bra att du startade en projekttråd så man har koll på dig underbart fin är den, åsnan
  Saab 9-3SS Aero 2.0T - Schollins Sväng Edition Projekttråd
  Saab 9-3NG Cab 2.0T - Cabben
  Saab 9-5NG Turbo6, Saab 9-5NG Hirsch Biopower, Saab 9-4X Aero

 17. #17
  Grundladd
  Reg.datum
  maj 2006
  Ort
  Sala
  Inlägg
  170

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Riktigt trevlig läsning. Nu blev jag själv sugen på att göra en liknande tråd på min 9-3a som jag ägt i lite mer än ett år.
  Kör:
  Saab 9-3 SC 2,0t -08.
  http://www.garaget.org/?car=251500

 18. #18
  Grundladd
  Reg.datum
  jul 2010
  Ort
  Göteborg
  Inlägg
  300

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Och detta var brukisen? Trevligt projekt!
  2001 og9-3 Aero [Såld]
  Kör numera tyskt

 19. #19
  Steg 1 linguas avatar
  Reg.datum
  aug 2008
  Ort
  stockholm/ Bagis
  Inlägg
  1 014
  Medlem#
  7931

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  NU såg jag att jag stod som problem nr:2!
  SS AERO Nordic Extreme, 9000 AERO med glaslucka, -88 9000 Talladega
  http://www.garaget.org/lingua

 20. #20
  Grundladd
  Reg.datum
  jan 2009
  Ort
  Södertälje
  Inlägg
  459
  Medlem#
  8398

  Re: Realtid's 9-3ss "Griffin". Projekt slutkläm.

  Ja det där med renodlad brukis gick inte helt enligt planen. Men jag skyller allt på sambon och tompa. Sambon har inte bromsat utvecklingen och tompa har med hot och mobbing sett till att den ständigt tagit små kliv framåt
  Have you ever seen horses pushing?!!

Liknande ämnen

 1. 3 x 9-3 "Griffin" Aero by Sjöan
  Av Sjöan i forum Projekt
  Svar: 771
  Senaste inlägg: 2021-11-02, 11:50
 2. Är det samma automatlåda på 9-5 Griffin som "vanliga" 9-5?
  Av zazzagirl i forum Chassi, bromsar och transmission
  Svar: 9
  Senaste inlägg: 2013-08-27, 13:02
 3. Svar: 17
  Senaste inlägg: 2012-02-25, 17:16
 4. Svar: 97
  Senaste inlägg: 2007-03-30, 09:38

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •